Hoe groot moet je tuin zijn om in je eigen voedsel te kunnen voorzien?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (27)

#1 weerbarst

(2/4) acres = 0.202342821 hectares
das bijna niets!

#2 NoName

Sla je slag

ps. google “Square Foot Gardening”

#3 Yevgeny Podorkin

Weerbarst, je staat versteld wat je op een klein lapje grond in 1 jaar allemaal kan verbouwen. En varkens/ kippen liepen vroeger gewoon in huis he..

#4 JW

En varkens/kippen zijn ook helemaal niet noodzakelijk.

#5 anthonie

Super!

@3

Als ik een scheet hoor in bed wil ik zeker weten dat het de mijne is en niet van het varken dat naast me gekropen is.

#6 Harm

Inderdaad, ik heb hier achter een stukje van 60x30meter gekocht (al enige tijd geleden, toen het hier nog spotgoedkoop was) voor iets meer dan 1000 euro, met precies dit doel voor ogen.

Er staat nu zelfs een heel klein, zelf ontworpen, uiterst comfortabel huisje op

Met je AOW en zonder huur moet je daarmee vorstelijk kunnen overleven. Leve Brazilie!

#7 Harm

Een varken en/of kippen in en rond het huis is overigens geen probleem, zolang ze maar niet in de groentetuin komen.

Varkens, mits goed gehouden, zijn trouwens opmerkelijk schone beesten. Slimmer als honden, maar niet altijd even sympathiek. Ezels zijn humeurige krengen.

#8 Nee

Ongeveer 1000 vierkante meter dus, maar in Nederland is het groeiseizoen kort. Terwijl je met hetzelfde stuk grond op Cyprus bijv. twee tot drie keer per jaar kan oosten. Ik zou niet kunnen leven zonder minimaal een 1000m2 grond, alleen al voor de geestelijke gezondheid, zonder dat er perse iets verbouwd moet worden.

#9 keest

Jongens, een Amerikanse visionair heeft dit in 1854 al eens voor ons uitgezocht (en geprobeerd, hij kwam uit op gemiddeld twee uur werk per dag om zelfvoorzienend te kunnen leven): http://thoreau.eserver.org/walden00.html

#10 NoName

@6 Harm ik hoor dat ze het uitkeren van de AOW rekening houden met het land (lees lokale prijzen) waar je in verblijft, een bekende wilde naar Kenia maar krijgt dan maar 1/3 AOW (ongeveer €300 per maand.

#11 gronk

@10: linkje?

#12 richard E

@9 als je even de arbeid die gaat zitten in het vervaardigen van je gereedschap vergeet, en er van uitgaat dat je geen kosten voor beveiliging, ziekte, etc hebt, opvoeding van kroost,etc. dan wel ja.

maar dan nog steeds. Zelfvoorzienend FTW!
*gaat naarstig op zoek naar stukje vruchtbare grond*

#13 about:

Voor als je echt zelfvoorzienend wil zijn reken ik uit: 90.000 Sq Ft = 9000 m2 = 90 are = 0,9 ha = 90 x 100 meter = circa 1,3 UEFA voetbalveld. Dat vind ik niet bijna niets.

#14 Bismarck

Waar betaal je de kunstmest van? Want zonder zal de opbrengst erg snel dalen.

#15 keest

@ 14 Biologische boeren doen het al tientallen jaren zonder…

#16 richard E

@15
ja en nee. Biologische boeren hebben een aanmerkelijk lagere opbrengst, en kunnen alleen maar boeren op zeer rijke grond. Daarnaast profiteren ze in nederland van een vrij hoge atmosferische depositie van stikstof.

Voor de uitvinding van de kunstmest waren boeren aangewezen op het aanvoer nutrienten vanuit heidegebieden, (schapenpoep, plaggen), of door slibdepositie. Boeren op de hoge zandgrond was een armoedig bestaan.

#17 Bismarck

@15: Ik zou in ieder geval niet op bovenstaande berekening vertrouwen en beter 2-3 keer zoveel grond en nog wat extra dieren inslaan, voor bemesting en een overslagstelsel. Daarnaast zorgen voor iets meer dan zelfvoorzienendheid, want je moet in een jaar of 20 genoeg extra opbrengst hebben om je dak te voorzien van nieuwe zonnecellen. verder wat #16 zegt: Zorg er beter maar voor dat je stukje land op de juiste bodem ligt. Oh en schaf ook maar een religie aan, zodat je kunt bidden dat er geen ziektes of plagen onder je veestapel of gewassen optreden.

#18 NoName

@gronk, Het is een collega op mijn werk maar een snelle google geeft alvast dit, 50% van het netto minimumloon

Hier nogmaals die 50%

Hij had het zelf over 1/3? en heeft voorlopig besloten om hier ingeschreven te blijven staan en als het noodzakelijk is heen en weer vliegen, zo houd hij netto toch iets meer over (heeft niet veel aanvullend pensioen)als wanneer hij zich uit laat schrijven.

#20 NoName

@gronk, Als ik het snel reken:

Minimumloon 23 jaar en ouder € 1.435,20 bruto = €1213,87 netto * 50% = €606,935 per maand

Scheelt hem dus €7283,22 per jaar (er van uitgaande dat er geen andere belastingen of toeslagen meespelen) dat is best de moeite waard om op en neer te vliegen mocht het nodig zijn.

*retour kenia €1000

#21 zmmoccc

@JW, #4 En varkens/kippen zijn ook helemaal niet noodzakelijk.

Als je zoveel mogelijk voedsel uit je vierkante meters wil halen, heb je ook wat beesten nodig om de spullen die je zelf niet kunt eten om te zetten in iets wat je wel kunt eten. Vooral wel die kippen en varkens erbij nemen dus. Of goudvissen, die lusten ook alles:)

http://www.sciencedaily.com/releases/2007/10/071008130203.htm

#22 Yevgeny Podorkin

Nog een vraagje: is de grafische voorstelling gebaseerd op het gem. huidige eetpatroon van een gezin van 4 personen (6 a 7 x vlees en bergen koolhydraten)…of op een Middeleeuws crashdieet?

#23 zmmoccc

@Yevgeny Podorkin Op 9200 vegetarischge calorien per dag voor 4 personen. Dat is ietsje meer dan wat westerse gezondheidsorganisaties als een gezond gemiddelde aanhouden. En dus minder dan het huidige eetpatroon en ook aanmerkelijk minder dan wat mijn toch vrij tengere lichaam per dag moet verstoken om niet van zijn stokje te gaan.

Maar los daarvan is het een beetje rare plaat; bij de niet-vegetarische variant wordt geen landbouwoppervlak gerekend voor het voedsel voor je beesten. Wellicht hoeft dat niet (omdat er meer dan genoeg “afval” is), maar daar wordt met geen woord over gerept.

#24 Stickmeister

Is het dan niet slimmer om een soort van coöperatie te beginnen? Zodat dit voor meer mensen mogelijk is?
Een heel zelfvoorzienend dorp..beetje urban farming etc etc ;)

#25 Yevgeny Podorkin

En of dat slim is stickmeister, anders weer terug naar dat gedoe met perceeltjes van voor de ruilverkaveling. Al was het maar m.b.t. energie:

http://www.nmfdrenthe.nl/?page=6116

En dan na gedane arbeid wildgebrat und tanz:

http://www.youtube.com/watch?v=dU-41pXark8&feature=related

#26 Yevgeny Podorkin

…Und so

http://www.youtube.com/watch?v=YXf4KyBhqgo&feature=related

Zmmoooc Groente tuin/ afval (het loof van de aardappelplanten) 1 varken = hoeveel mest p.j.?

#27 Harm

@ Richard E, dat kan ik uit ervaring bevestigen, heeft gelijk: de bottleneck is de vruchtbaarheid van de grond en de bemesting.

Samenwerking met anderen kan inderdaad zeer nuttig zijn. Kokospalmen bijvoorbeeld doen het fantastisch onder idiote omstandigheden (nagenoeg op het strand) en hebben een zeer hoge opbrenst (bijna 100 vruchten per 3 maanden, mits goed onderhouden).

Zo zijn er meer eetbare gewassen die het goed doen onder omstandigheden waar slaplantjes niet tegen zijn opgewassen.

Wel permanent bewonen en een hoog hek erom heen, want anders gaan derden er mee vandoor (reden dat ik er voorlopig mee gestopt ben)

Ach, het is meer hobby-isme en nieuwsgierigheid. En zou de bom echt vallen, dan gooi ik nog wel een hengeltje uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*