Begin vorig jaar beschreef Mirjam de Rijk 14 stategieën om bij een volgende economische crisis toe te passen. Helaas zeer actueel nu de gevolgen van de coronacrisis ook economische een grote impact heeft. Belangrijk doel van deze strategieën: niet de rekening eenzijdig bij de burgers leggen.
De prijs van de crisis van 2008 werd betaald door burgers: de lonen werden jarenlang bevroren of daalden zelfs, de werkloosheid liep hard op, de belastingen gingen omhoog, er werd bezuinigd op publieke voorzieningen. De belastingen voor bedrijven daarentegen werden juist verlaagd. Vastgoedbeleggers verdienden goud geld dankzij de geldverruiming van de Europese bank, banken werden met overheidsgeld gered. Deze combinatie – mensen die de prijs betalen terwijl de veroorzakers en degenen met het grote geld de dans ontspringen – wakkerde het populisme aan. De reactie op de vorige crisis is dus geen aantrekkelijk recept voor een volgende keer. Hoe zou het anders kunnen?
(via)
Reacties (3)
Vandaag had Trouw een wat minder opbeurend stuk over het effect van de crisis op de welvaartsverdeling.
Conclusie: de nivellerende werking van de eerste en tweede wereldoorlog, en van de oliecrisis werd veroorzaakt door sterke vakbonden en andere instituties waarin mensen samenwerkten om de ongelijkheid te bestrijden.
Na de crisis van 2008/2009 werd de ongelijkheid juist groter, de trend van de30 jaar ervoor werd daarmee versterkt. Ook nu zijn de voortekenen niet gunstig, met VVD op dikke winst in de peilingen.
Neemt niet weg dat ik blijf hopen op en ijveren voor een sociaal en groen herstelpakket.
In ieder geval niet zo als in het artikel. We overleven deze crisis omdat we bij de vorige niet al ons geld hebben uitgegeven en daarna ook niet meteen grof zijn gaan uitgeven. Nu van die regel afstappen betekend dat we bij een volgende crisis met heel Europa ten onder gaan, en niemand weet wanneer die komt dat kan over 50, maar ook over 5 jaar zijn, je daar niets van aantrekken is uitermate dom.
Daarnaast moeten de landen die nu weer voor de 2e keer gered moeten worden nu ook echt aan die regels gehouden gaan worden als die voor de 3e keer op de pof gaan leven en weer gered moeten worden is het ook klaar met Europa. Dan pikken de netto betalende belastingbetalers niet meer en als de regulier politiek dat niet regelt, regelen de populisten het wel.
@2 de voorspelbare ongenuanceerde gemeenplaatsen, waarbij je gemakshalve voorbij gaat aan het verschil tussen uitgaven, kosten en investeringen. Zoals je er ook gemakshalve aan voorbij gaat dat een economie geen huishoudboekje is.
Ik zou zeggen in het volgende steunpakket enkel steun voor bedrijven die belasting afdragen en dat aantonen door al hun rulings met de belastingdienst openbaar te maken. Daarbij zorgen dat je geen geld gaat uitgeven, maar gaat investeren (daar zit echt een verschil). Ook in Zuid Europese landen is zat ruimte voor toekomstvaste investeringen, bv in energiebesparing.
Zolang die populisten van jou zich niet keihard inzetten voor het aanpakken van belastingontwijking door de rijken en het bedrijfsleven zijn ze vroeg of laat af. Er komt een moment dat mensen dit grafiekje gaan snappen.