‘The Guardian view on Debaltseve and the Ukraine ceasefire’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het blijft koffiedik kijken (en er zijn andere overwegingen bij de hoofdrolspelers denkbaar), maar dit lijkt geen onzinnige analyse:

It was obvious as soon as the Ukraine ceasefire was agreed last week that both sides would fight hard in the time before it came into force to either seize or deny territory, particularly in Debaltseve. Such down-to-the-wire efforts are a feature of ceasefires everywhere, and they often go beyond the wire, as they have at Debaltseve, where the separatists have been able to squeeze the battered town so hard in the last few days that Ukrainian forces are now withdrawing, in what sort of order is not clear. Such land grabs are violations but they may also demonstrate an expectation that the truce will last. Why expend men and materiel to gain an advantage unless you expect to be able to lock it in?

Ook Rusland zou zinnige redenen hebben om niet verder te gaan dan het al deed:

The way the struggle for Debaltseve went is only the latest reminder that the military situation in Ukraine is asymmetrical, and almost entirely favours Russia and the separatists. The economic confrontation, however, is also asymmetrical, and almost entirely favours Ukraine and its friends in Europe and North America. At the most local level, the rebel-held part of the Donbass region, although slightly more coherent after the capture of the Debaltseve rail junction, is not big enough or well-connected enough to be a viable economic entity even if its run-down and now war-damaged industries could be revived. Keeping Donbass on life support is not a burden that Russia, staggering under the double impact of sanctions and falling oil prices, wishes or is able to assume. It would prefer that Ukraine and its western allies pick up most of that tab. Potentially that hands some leverage to Kiev, particularly if Kiev begins to prosper economically.

Verder schrijft The Guardian:

Mr Putin could of course at any time revert to the war option […] for example in a push to take Mariupol. But Mariupol would be a city too far and would lead to enhanced sanctions.

Laten we dus vooral aanzien wat daar gebeurt.

Open artikel

Reacties (8)

#1 Bismarck

“Potentially that hands some leverage to Kiev, particularly if Kiev begins to prosper economically.”

Daar is toch de wens de vader van de gedachte. Rusland is er alles aangelegen om Oekraïne economisch zwak te houden, zodat ook economische chantage als middel gebruikt kan blijven worden (omdat het land afhankelijk is van handel met Rusland). En gezien de financiële situatie van Oekraïne en strings attached aan de leningen die IMF/VS/EU verstrekken aan dat land verstrekken, zullen ze daar weinig voor hoeven doen.

Desalniettemin zit het er dik in dat Rusland (voorlopig!) de rekening inderdaad bij Oekraïne legt (dat is ook onderdeel van de wapenstilstand), tot de volgende escalatie (want reken er maar op dat de vrede daar voorlopig is, er moet nog meer terrein in “rebellen”handen komen en er zitten bepalingen in de overeenkomst voor het einde van het jaar die van het Kremlin onder geen beding doorgang kunnen krijgen).

#2 Bolke

@1: Om Oekraine economisch zwak te houden heeft Rusland helemaal geen conflict nodig, gewoon de grenzen sluiten voor de handel met Oekraïne en Oekraïne wordt economisch gezien irrelevant voor de rest van de wereld, hooguit op agrarisch gebied kan het dan nog wat, voor de rest heeft Oekraïne de wereld niks te bieden wat de Chinezen niet goedkoper kunnen dan hun.

#3 Le Redoutable

Rusland is zelf hard op weg een zwak economisch land te worden. Als Oekraïne er in slaagt de praktijken van achter het IJzeren gordijn te ontgroeien en het tempo van Polen en de Baltische staten op te pikken, dan is het over een jaar of 15 economisch sterker dan de Russen. Olie en gas raakt een keer uitgeput of worden vervangen door alternatieven, het enorme landbouwpotentieel van de Oekraïne is met een groeiende wereldbevolking een bron van inkomsten die alleen maar meer waard zal worden. Feitelijk is dat precies waar Putin en zijn criminele bende zo bang voor zijn, de definitieve ondergang van het Sovjet imperium.

#4 Hans Verbeek

Rusland is zelf hard op weg een zwak economisch land te worden.

@3: dat horen we nu al een jaar…

Het behoud van Debaltseve was de enige reden voor Kiev om in te stemmen met een bestand. Zonder bestand was Debaltseve ook binnen een maand ingenomen door de lokale verzetstroepen.
Kiev heeft er belang bij om de oorlogsituatie te handhaven:
– het biedt de regering de mogelijkheid om speciale noodmaatregelen af te kondigen (mobilisatie)
– de binnenlandse oppositie kan monddood worden gemaakt
– men hoopt op wapens en economische steun uit het Westen

De sancties van de EU tegen Rusland zijn overigens een lachertje. Europa importeert nog dezelfde hoeveelheid gas en aardolie uit Rusland als vorig jaar en de import van steenkool is zelfs toegenomen.

#5 Bolke

@3:

Rusland is zelf hard op weg een zwak economisch land te worden. Als Oekraïne er in slaagt de praktijken van achter het IJzeren gordijn te ontgroeien en het tempo van Polen en de Baltische staten op te pikken

Dat tempo is voor een heel groot deel gefinancierd door de EU en nu die geld kraan langzaam dicht gaat richting oost europa kakt dat tempo weer heel snel in, de Baltische staten ontvolken in rap tempo.

Het inwonertal van de baltische staten is sinds 1991 met meer als 1,5 miljoen mensen afgenomen.
http://www.forbes.com/sites/markadomanis/2013/07/19/the-baltic-demographic-disaster-since-1992-the-region-has-lost-more-than-20-of-its-population/

Dus zo goed gaat het daar helemaal niet, en een groot deel van de poolse economie bestaat uit migranten arbeid in o.a. Duitsland, Nederland, Engeland, maar nu de crisis ook hier harder toeslaat zakt dat dus ook in.

#6 JANC

@5: De inwoners van Polen en de Baltische staten hebben snel gemerkt dat in andere landen de lonen hoger zijn. Zeker voor jonge mensen was dat dus een beweegreden om naar een ander land te gaan. Maar dat wil niet zeggen dat er geen groei zit in die landen. Goedkoop argument dat eenvoudig door te prikken is.

#7 gbh

@5: Sprookjesboek Bolke;

Polen, dat de wereld ooit net zoveel te bieden had als de Oekraïne nu, doet het extreem goed: de groei kampioen van Europa in tegenstelling tot het Russische Chinese “succesvehaal” waarmee de handel in januari 2015 met 36,4% is gedaald.

Dat moet je als (heilsoldaat van) Putin toch echt niet willen.

#8 Bolke

@7: Wacht nou maar gewoon af, groei is makkelijk als je vanuit niks komt (zie China) maar groei en evt. op dat niveau blijven is een heel stuk moeilijker, zeker als ze straks niks meer krijgen uit het EU structuur fonds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*