‘Grote banken maken zich op uit Londen te vertrekken’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zo meldt The Guardian:

Britain’s biggest banks are preparing to relocate out of the UK in the first few months of 2017 amid growing fears over the impending Brexit negotiations, while smaller banks are making plans to get out before Christmas.

Dat is niet handig als financiële dienstverlening je voornaamste exportproduct is…

Hopelijk strijken die bankenjongens niet allemaal in één EU-land neer, zodat we niet opnieuw in de situatie komen dat één land consequent dwarsligt wanneer teugels van de financiële industrie moeten worden aangehaald.

Open artikel

0

Reacties (6)

#1 frankw

Het is afwachten of de geluiden kloppen, want er zijn toch wel een flink aantal kritische voorspellingen voor wat betreft Brexit nog niet uitgekomen (al ligt het voor de hand dat de UK economisch nog wel geraakt gaat worden).

Het bizarre van de afgelopen maanden is, is dat de sociaal democratische burgemeesters van verschillende Europese hoofdsteden hun echte gezicht hebben laten zien. Waar ik vind dat ze tegen het monster van de financiële wereld zouden moeten opstaan strijden “linkse” politici als Khan (Londen), van der Laan (Amsterdam) en Hidalgo (Parijs) voor het behoud of binnenhalen van diezelfde industrie. Als je hun partijen ooit hoort zeggen dat ze voor gewone mensen staan dan weet je in ieder geval dat het niet rijmt met de daden van hun gezichtsbepalende politici.

#2 Jeroen Laemers

@1:

Het bizarre van de afgelopen maanden is, is dat de sociaal democratische burgemeesters van verschillende Europese hoofdsteden hun echte gezicht hebben laten zien.

Dat zie ik toch anders.

In principe is financiële dienstverlening nuttig (onmisbaar zelfs) en zorgt voor goede banen – ook bij talloze toeleveranciers en secundaire dienstverleners. Het is dus niet vreemd dat je als burgemeester dat soort bedrijven naar je stad wilt halen.

Tegelijkertijd is financiële dienstverlening natuurlijk óók een sector waar heel veel niet aan deugt, maar daar kun je als burgemeester niet veel aan doen.

Persoonlijk vind ik het dus niet tegenstrijdig om dat soort bedrijven naar je stad te willen halen en om tegelijkertijd (als goede sociaaldemocraat) te vinden dat toezicht op en regulering van deze sector heel veel strakker moet.

Maar dat is uiteraard iets voor op EU-niveau.

#3 frankw

Ha dat EU niveau, waar Juncker (iets met belastingdeals in Luxemburg), Draghi (ex Goldman) en Schauble de dienst uitmaken?

Natuurlijk is financiële dienstverlening bittere noodzaak voor het draaien van elke economie. Maar typisch dat de partijen van zogenaamde linkerzijde vriendjes zijn met de ergste uitwassen van de financiële wereld (rechtse partijen zijn net zo erg, maar die pretenderen dan niet voor gewone mensen op te komen). Ik zie ze in ieder geval geen serieuze pogingen doen om paal en perk aan “Too Big to Fail” instituten te stellen.

Overigens die goede banen bestaan vaak uit banen als cooperate PR en advocatuur die er op gericht zijn het maffiose karakter van de industrietak in stand te houden.

#4 Le Redoutable

@1 Bedrijven als banken zijn natuurlijk en welkome melkkoe voor socialistische burgemeesters om de achterban tevreden mee te houden. Tevens bieden zijn ook veel werk aan die achterban, denk aan de horeca of andere service verlenende bedrijvigheid.

Daarnaast hebben burgemeesters de besluiten van hun college uit te voeren, en die hoeft niet per se even links te zijn. In Amsterdam zitten VVD en D66 in het bestuur.

#5 Gladiool

Ach, die Brexit is straks helemaal niet interressant meer met de CETA en TTIP (ISDS) op handen. Met dit paard van Troje is zelfs de EU niet meer nodig. ;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*