Grootste pestepidemieën uit geschiedenis door zelfde bacterie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Blijkt uit DNA-onderzoek van Canadese wetenschappers. De  NOS citeert de wetenschappers als volgt (maar maakt niet duidelijk waar het citaat precies vandaan komt of wat de context is):

De mens dringt steeds verder door in de natuurlijke leefomgeving van knaagdieren, dus het kan niet lang duren voordat we opnieuw op grote schaal met deze bacterie in aanraking komen.

Open artikel

Reacties (7)

#1 Joost

”De mens dringt steeds verder door in de natuurlijke leefomgeving van knaagdieren, dus het kan niet lang duren voordat we opnieuw op grote schaal met deze bacterie in aanraking komen.”

Volgens mij zijn de habitats van mens en knaagdier al eeuwen zo goed als overlappend. Dus inderdaad. Waar komt deze bacterie veel voor, en waarom gaan we daar straks weer op grote schaal mee in aanraking komen?

#2 roland

De mens is nu (te) goed in staat om dieren massaal uit te roeien, mij ontgaat dit dreigement anders dan de zucht naar bekendheid.
Overlap tussen knaagdier en mens wordt eerder minder dan meer

#3 Mozzarella

De sterfte aan infectieziekten is vooral afhankelijk van de hygiënische omstandigheden, en die worden alleen maar beter.
Er lijkt me dus weinig reden tot ongerustheid.

#4 Bismarck

@2: Met de knaagdieren die de pestbacterie verspreiden (ratten) valt dat uitroeien anders wel tegen. Sterker nog, ervan uitgaande dat je niet op een hutje op de hei zit, kun je er vrij zeker van zijn dat er binnen een straal van 10m van jou minstens één rat zit en het leefgebied is juist met dank aan de mens inmiddels uitgebreid tot vrijwel de hele bewoonde wereld (en zelfs een aantal door mensen niet (meer) bewoonde eilanden).

#5 hansje ter horst

@4: auw,auw.

Wij wonen in een “hutje ” op de hei en het miechelt hier maar zo van muizen en in de schuren draaft ook regelmatig een rat rond(aan de stront te zien die wordt achtergelaten)
Tevens hebben we met enige regelmaat last en kosten van steenmarters, die het hebben voorzien op de bedrading van onze camper.

Vooralsnog heb ik niet de indruk dat we de pest krijgen…we hebben muizenvallen en rattenvallen staan en legen die regelmatig…ergens op de hei.
Maar met dit weer komen de boeven gewoon terug naar die warme schuur……

Het wordt tijd dat we weer katten nemen, alleen de lucht van katten al jaagt knaagdieren weg.

#6 Bismarck

@5: Ja je merkt hun aanwezigheid daar beter, maar ik denk dat de concentratie ratten toch echt nog groter is in de steden dan op de hei.

#7 Derpjan

@1

Vroeger hadden we iedere paar eeuwen een grote epidemie.

@2

Ratten zijn uitzonderingen, die profiteren juist van de aanwezigheid van mensen.

@3

Hygiene maakt veel uit, het hebben van riolen alleen al… Aan de andere kant hebben we nu wel plaatsen op de wereld met een bevolkingsdichtheid en grootte die vroeger nooit voorkwam. We zijn ook erg afhankelijk van moderne medicijnen en quarantaine. Een nieuwe epidemie die resistent is tegen onze medicijnen en te groot voor quarantaine kan wel degelijk een serieuze bedreiging vormen en vele miljoenen mensen doden (we hebben dat al een beetje gezien met HIV). De medische wetenschap ontwikkelt zich wel verder en wie weet wat voor dingen we straks kunnen met nanotechnologie, maar voorlopig zijn we niet helemaal veilig voor een grote epidemie. De varkensgriep in 2009 heeft laten zien dat we zeker niet kunnen voorkomen dat mensen over de hele wereld heel snel besmet worden met een nieuwe ziekte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*