Groot-Britannië brengt graag vieze oude verkrachters voor de rechter – en dat is een probleem

Naar aanleiding van het Jimmy Savile-schandaal zijn de Britse politie en justitie een grootschalige operatie begonnen om bejaarde pedoseksuelen alsnog voor het gerecht te brengen. De meeste vergrijpen dateren uit de jaren zeventig. Vorig jaar werd er echter een 79-jarige man veroordeeld wiens misdaad 64 jaar terugging.

Reginald Davies, aged 79, was sentenced to 11 years in prison for one count of rape and four of indecent assault, with the first crime being committed 64 years ago when Davies was still a teenager.

Rosamund Cuckston ziet een aantal principiële problemen met deze gang van zaken.

De andere kant van het verhaal is dat Davies een serieverkrachter en pedofiel was, die decennialang jonge meisjes misbruikte in het Verenigd Koninkrijk, tot hij in 1974 naar Australië verhuisde.

Open waanlink

 1. 1

  Waarom is er zo veel meer begrip bij links voor kindermisbruik in de entertainment branche dan bij kindermisbruik in de katholieke kerk?

 2. 3

  @2
  Omdat ik benieuwd ben naar de inzichten van anderen volg ik ook de linkse media. Daar ben ik een hysterie tegen de katholieke kerk tegengekomen en verdediging van types als savile, de BBC moet verdedigd worden.

  Ik moet de eerste verdediging van kindermisbruikende katholieke geestelijken nog tegenkomen. Totdat ik dat tegenkom blijf ik erbij dat hier sprake is van hypocrisie.

 3. 5

  Eens moet het over zijn. Als het echt misdaden van voor 1974 betreft vind ik het te ver gaan. Na bijna 40 jaar misdaden vervolgen, hoe erg die ook waren, dat is te lang. Hoe kun je je daar nu nog tegen verdedigen. Ik weet nog net op welke school ik in 1974 zat.

 4. 6

  @5: ” Ik weet nog net op welke school ik in 1974 zat.”

  Als je in dat jaar aangerand was door een leraar had je het vast beter onthouden..

 5. 7

  @5:

  Na bijna 40 jaar misdaden vervolgen, hoe erg die ook waren, dat is te lang.

  Ligt wat mij betreft erg aan de omstandigheden. Ik kan me ook wel voorstellen dat je niet elke onopgeloste moord, mishandeling, verkrachting e.d. van 40 jaar geleden alsnog gaat vervolgen. Maar iemand die meerdere van dergelijke daden heeft gepleegd?

 6. 8

  @3: Hou nu toch eens op de wereld in links en rechts te verdelen,iedereen(iig de lezers van dit blog ) weet nu toch onderhand wel dat die tegenstelling achterhaald/sleets is.

 7. 9

  Nu ben ik in het algemeen geen voorstander van extreme straffen.
  In mijn omgeving is ook nooit iets voorgevallen wat met pedofilie te maken had.
  Maar blijkbaar zit er toch nog een groot primitief restant in mijn geest:
  Ik heb namelijk de neiging dergelijke figuren, waar het de mannen betreft, erg ruim te laten besnijden ;-)

 8. 10

  Ben wel benieuwd naar de motivering van het vonnis. Waarom achtte de rechter de feiten bewezen? Uitsluitend ‘hear-say’?
  @Olav 7: Als er meerdere misdrijven zijn gepleegd kan je waarschijnlijk ook de latere misdrijven bewijzen en de straf daarop baseren. Ik vermoed dat de oude feiten hier toch nodig waren voor de strafmotivering.

 9. 11

  Ik ben er een groot voorstander van dat die hoogbejaarde nazikampbeulen nog steeds vervolgd worden. Om twee redenen. De eerste is niet alleen een vergelding van het leed dat ze hun slachtoffers aan hebben gedaan maar dat het leed in de eerste of zelfs tweede generatie kinderen van deze slachtoffers nog steeds doorgaat. “Oh ja, dat is Ludwig, dat arme 94 jarige mannetje in zijn rolstoel. Die heeft mama nog verkracht en daarna doodgeslagen. Kan helaas niet worden uitgeleverd, want zit veilig in Duitsland. Al vijftig jaar lang”. Daarnaast vind ik dat als je een serieuze misstap begaat in je leven, je het verdient daar je leven onder te lijden zolang je je aan strafvervolging onttrekt.

  De balans zit hem er in dat het vervolgen van kleine misstappen na een bepaalde tijd de maatschappij als geheel meer zal kosten dan opleveren, en daar zou wat mij betreft een grens kunnen worden gezocht in de keuze wel of niet vervolgen.

  Ik denk dat serieverkrachters ook schade aanrichten niet alleen aan hun slachtoffers maar ook aan de mogelijke kinderen die het slachtoffer later zal krijgen. Getraumatiseerde ouders en dergelijke. Daarom vind ik het heel goed dat er geen grens op vervolging van zeer serieuze misdaden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren