A group of progressive Europeans led by the economist and author Thomas Piketty has drawn up a bold new blueprint for a fairer Europe to address the division, disenchantment, inequality and rightwing populism sweeping the continent.
The plan, crafted by more than 50 economists, historians and former politicians from half a dozen countries, includes huge levies on multinationals, millionaires and carbon emissions to generate funds to tackle the most urgent issues of the day, including poverty, migration, climate change and the EU’s so-called democratic deficit.
Reacties (9)
Geen Nederlanders bij de ondertekenaars?
Lijkt mij een goed initiatief. Hoewel ik niet het publiek ben (en er dus ook niet op zou stemmen – nog hogere belastingen zijn geen oplossing voor Europa) is hun visie op de EU voor een linkse stemmer aansprekender dan die van (bijvoorbeeld) de Nederlandse PvdA. Europese winstbelasting tegenover een “Bankenunie”, wat klinkt socialer?
Bedrijfswinsten effectiever belasten, wie kan daar tegen zijn? Probleem is natuurlijk de tegen elkaar opererende lidstaten van de EU. GB stapt al uit de ever closer Union en de andere 27 mogen al blij zijn als ze de huidige situatie weten te handhaven.
@3: Probleem is natuurlijk de tegen elkaar opererende lidstaten van de EU.
dat is juist het hele punt van dit manifest! een pan-europese poging tot coordinatie op belastingen, etc.
@4
Ja, dat begreep ik wel. Daarom schreef ik ook dat we al blij mogen zijn als we de status quo weten te handhaven. Leuk dat Pikety met allerlei luchtfietserij komt. En ik vind ook dat we gezamenlijk de multinationals het vuur aan de schenen moeten leggen. Ik vind al sinds jaar en dag dat de landen gezamenlijk moeten optrekken tegen multinationals, farmacie, facebook enz. Maar in de praktijk ben ik al blij als de unie bij elkaar blijft. En dat is gegrond op de instabiele, politieke situatie in de diverse EU landen. Net als de Grieken terug in het hok zijn komen de Britten met een exit. En gaat men in Frankrijk rellen en kiest men zo her en der (semi)-fascistische regimes.
Dan ben ik blij dat het rustig is in de economische motor van Europa.
@5: Lees eens wat Duitse kranten, zou ik zeggen. Ook daar rommelt het.
Stelen bij de rijken en geven aan de armen, klink als het standaard linkse liedje wat in de praktijk nog nooit gewerkt heeft. Ook hier weer wordt gesuggereerd dat de multinationals helemaal los staan van de consument terwijl ze in werkelijkheid voor de consument produceren, vele van die consument werkgelegenheid bieden en netto bij elkaar opgeteld de grootste vullers van de staatskas zijn. Alles wat je bij de multinationals weghaalt betaald de consument uiteindelijk, alleen doen sommige politici dat liever omdat het wat minder opvalt en ze met hun vingertje naar de “boze” multinationals kunnen wijzen. De Gele Hesjes hebben inmiddels die truc door, stug nogmaals proberen gaat ze niet bij de populisten weglokken.
Dat handjevol “rijken” in Nederland gaan echt de miljarden verslindende energietransitie niet trekken ook al pluk je ze helemaal kaal. Willen we in de buurt komen van de gestelde doelen dan zal iedereen daar zeer stevig aan moeten bijdragen. De bulk van het geld moet van de brede middenmoot komen en de vraag is hoeveel draagvlak daar nog in zit na jaren van lasten verhogingen.
Deze beweging toont in ieder geval maar weer dat het werk van Piketty niets met wetenschap te maken heeft maar puur politieke doelen dient.
@7: Je plakt jouw eigen mening over wat Piketty schreef, maakt die belachelijk en plaatst een conclusie. Standaard riedeltje.
@7:
En hoe denk je dat de rijken rijk zijn geworden? Misschien iets met het toestaan van uitbuiting, het toekennen van belastingvoordeel, -deals en -constructies, Het soms helemaal niet belasten? Thierry en Geert faciliteren dat voor de volle 100% en jij laat je, samen met je volk, gewoon in de luren leggen.