Griepprik fabeltjes

Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de veelgebruikte griepprik niet werkt. Onderzoekers met banden met de vaccin industrie stellen daarentegen dat de griepprik wel werkt, al is het maar een beetje. De eerste groep vraagt opheldering aan de tweede groep. De tweede groep hult zich in stilzwijgen.

Spil in het Nederlandse debat is Ab Osterhaus. U weet wel de man van 144 miljoen. Ook een man van onbesproken blazoen.

Open waanlink

 1. 1

  Tsja, dat Osterhaus belangen heeft had hij natuurlijk ten alle tijde moeten vermijden. Maar verder valt hier niet veel te verwijten: griep en de griepprik is gewoon een kansspel. Een continue strijd tussen hoe snel virussen muteren tot weer nieuwe varianten, en hoe snel wij mensen daar op kunnen reageren door weer nieuwe vaccins te maken. Soms gok je daarbij verkeerd, zoals dit jaar. Typisch een geval van pech, niemand kan dat van te voren inschatten en niemand valt daarin iets te verwijten.

 2. 2

  Frankw heeft de waanlink niet goed gelezen. Of misschien wel helemaal niet. Tamiflu zit niet in de griepprik.

  De griepprik werkt niet goed omdat het virus zich heeft gemuteerd in een richting die niet voorzien was. dat komt eens in de zoveel jaar voor en er is niet veel aan te doen. De werkzaamheid is beperkt.

  Tamiflu is een anti-viraal middel. De werkzaamheid is twijfelachtig. Osterhaus beveelt het aan, en daar is kritiek op. Terecht, want hij heeft banden met de industrie. Lees wat de NOS schrijft, dat lijkt me juist. Zie ook http://www.theguardian.com/business/2014/apr/10/tamiflu-saga-drug-trials-big-pharma

 3. 3

  Excuus, waanlink wle gelzen maar ik haalde griepprik en Tamiflu door elkaar. Foeifout. Blijft staan dat Osterhaus twee petten op heeft en dat je dan nooit onafhankelijk kunt adviseren zonder ook maar een schijn van eigenbelang.

 4. 5

  Ik kreeg vroeger via bedrijfsarts al een griepprik toen die nog niet “in de mode was”; minder ziektedagen voor de baas ;-) Tegenwoordig krijg ik nog steeds een griepprik.
  Mankeer van alles, maar nog nooit griep gehad :-)
  Dit jaar heb ik, gezien een niet ingeschatte “griepstammutatie” blijkbaar mazzel.

  Maar goed! dit jaar is de effectiviteit van de “prik” aan de lage kant, maar aan de griepprik sterven geen mensen.
  hieraan wel:

  ‘Extra griepdoden in Noord-Amerika door paracetamol’

  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/01/23/extra-griepdoden-in-noord-amerika-door-paracetamol/

 5. 8

  @7

  Dat is gelukkig nog steeds zo, ondanks een berg desinformatie en ongetwijfeld belangen verstrengelingen van Oosterhuis, zijn mensen die tegen vaccinatie zijn of het propageren van autism, gespreide vaccinatie schema’s op het zelfde niveau als reli-gekkies en contrail conspiracy nucases.. Kortom uberfout van Oosterhuis, maar niks mis met vaccineren.

 6. 10

  Een link getiteld “Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de veelgebruikte griepprik niet werkt” die naar een artikel linkt dat zegt dat:

  1. niet “de veelgebruikte griepprik” maar veelgebruikte griepremmers niet werken.
  2. nee, dat zegt dat bewijs voor werking van deze griepremmers omstreden is — maar goed, die logische fout aangaande richting van implicatie maakt nu eenmaal vrijwel iedereen (en dit niet tegenstaande dat die griepremmers waarschijnlijk niet werken).
  3. maar bovendien slechts zegt dat dat die griepprik dit jaar minder effectief is wegens een gemuteerd virus, niet “niet werkt”, punt.

  En dan zegt auteur in #3 “oh, ja, sorry voor 1” en zou het daarmee klaar moeten zijn? Mijn god, wat een bedroevend niveau toch weer. Ook de opwarming is zeker niet waar als het volgend jaar kouder is dan dit jaar, auteur?

 7. 11

  OP maakt zich schulden aan Poisoning the Well. Osterhaus is fout, dus die vaccins zijn ook fout.

  Je kind zal maar ernstig ziek worden omdat ouders van een klasgenoot denken dat niet vaccineren beter is dan wel vaccineren.

 8. 12

  Vooral intriest dat zo’n geniaal man gevallen is voor het grote geld.
  Ab Osterhaus is nu niets anders dan een schaduw van zichzelf.

  Verder kan ik melden dat sinds ik plantaardig eet griep geen vat meer op mij kan krijgen, maar dit terzijde …

 9. 13

  @8:

  maar niks mis met vaccineren.

  Als de griepvaccinatie in de meeste gevallen niet werkt, waarom zou je het dan doen?
  Mijn immuunsysteem durft de confrontatie wel aan met het originele snelmuterende influenzavirus.

 10. 15

  @13: Spreek jij niet alleen voor wetenschappers, maar nu ook al voor je immuunsysteem? Het probleem is wat mij betreft niet jouw immuunsysteem maar dat van de zwaksten die niet zo’n goed immuunsysteem hebben. Dankzij mensen die zich niet inenten hebben we tegenwoordig meer problemen met de griep als zeg 15 jaar geleden. Alles dankzij desinformatie.

 11. 16

  Alles dankzij desinformatie.

  En meer specifiek, dankzij het desinformatie-kanon geheten internet. Bij het lezen van die opmerking dacht ik, “Hoe zou het eigenlijk met Micha Kat gaan?”, één zo’n anti-inentings antipsychotica ontwijker. Zo, blijkt:

  http://www.klokkenluideronline.is/2015/02/dag-ome-ivo-opstelten-een-fijne-oude-dag/

  Het schijnt in hetzelfde universum waar er inentings-complotten bestaan inmiddels zo te zijn dat een voormalige ambtenaar van justitie de hoofden van baby’s afsneed en op at. Tuttut, het is me toch wat met de wereld vandaag de dag…

  Maar als punt; ik vind dat er wel eens wat serieuzer aandacht mag komen voor dit soort nadelige gevolgen van het internet. Als zodanig interessant dat je zegt dat er inmiddels meer griep-problemen zijn dan 15 jaar geleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren