Vaccinatie: horrorscenario’s blijken sprookjes

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

“De angst voor bijwerkingen van vaccins is zwaarder gaan wegen dan de vrees voor de ziekten zelf, omdat paradoxaal genoeg dankzij vaccinatie die ziekten niet meer bestaan”.

Zo sluit de Volkskrant een artikel af in de zaterdagkrant over de gevolgen van de Mexicaanse griepprik. De uitspraak is van Claire-Anne Siegrist, die deze zelf weer toeschrijft aan medisch historica Anne-Marie Moulin. Het artikel staat niet online, maar toch wil ik u de conclusies niet onthouden.

Op het eerste gezicht lijkt de lijst met bijwerkingen vrij ernstig: hartaanvallen, ms, diabetes, epilepsie en hersenoedeem. Daarnaast werden er 16 sterfgevallen gerapporteerd, plus twee miskramen en 10 baby’s die voor de geboorte overleden.

De vraag bij dit soort cijfers is altijd of deze gevallen veroorzaakt zijn door het vaccin, of zonder vaccinatie ook waren gebeurd. Als je de populatie maar groot genoeg maakt, dan sterven er altijd mensen en krijgen vrouwen een miskraam, omdat dat simpelweg ook bij het ongevaccineerde leven hoort.

Daarom, en uiteraard wegens de grote maatschappelijke onrust die voor een groot deel door de zeer vocale alu-hoedjesgemeenschap op het internet werd gevoed, is er voor de Mexicaanse griepvaccinatie een groot onderzoek gestart. Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA verzamelt alle meldingen van bijwerkingen en probeert te bepalen of dit “normale” ruis is, of kan worden toegeschreven aan het vaccin.

En de cijfers zijn geruststellend. Van alle ziektebeelden, denk aan Guillain-Barré, Bellse parese, encefalitis en convulsies, blijft het aantal gerapporteerde gevallen ruim onder het verwachte aantal gevallen. Daarnaast kon er geen enkel sterfgeval toegeschreven worden aan de vaccinatie. Er stierven weliswaar 155 mensen direct na de vaccinatie, maar op basis van de statistiek waren er gedurende die periode op ruim 33 miljoen gevaccineerden sowieso duizend mensen overleden.

Kortom, er is geen enkele aanwijzing dat de vaccinaties schadelijk zijn voor de (ongeboren) mens. Toch wel prettig om dat even bevestigd te zien. Niet dat Zapruder et al. zich er wat van aan zullen trekken, maar mensen met iets meer gezond verstand zullen hun doemscenario’s nu hopelijk beter op waarde kunnen schatten.

Reacties zijn uitgeschakeld