Griekse schuld met zeventig miljard gestegen dankzij ‘reddingen’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (9)

#1 Ernest

In 2010, Greece had €300bn of debt, held overwhelmingly by private creditors and governed by Greek law. (…) by early 2012 Greek debt had risen to €370bn. (…)only about €200bn remained in private hands.(…), allowing large private creditors to exit without losses.

Kortom: banken zijn gered. Sommige helemaal? Of allemaal een beetje?

#2 Christian

De banken zijn gered, zij het niet door deze manoeuvre, maar door de enorme liquiditeitsinjectie van de ECB. Ze hebben met z’n allen 100 miljard euro moeten afschrijven, maar dat is redelijk uitgesmeerd gegaan.

Door de bankendeal daalde de Griekse schuld dus met 100 miljard. Maar ze zijn nog steeds bankroet. Dus mogen ze nu 130 miljard lenen van het EU fonds en het IMF. Dat gaan ze de komende jaren opbranden, terwijl ze proberen het land weer aan de economische praat te krijgen.

Dat moeten ze doen, terwijl ze de zaak ook kapot bezuinigen, want anders kunnen ze de rente op de nieuwe lening niet betalen (de jaarlijkse renteverplichting is ongeveer zo groot als de volledige belastingopbrengst).

Als je het een beetje volgt, begrijp je steeds beter waarom de Grieken zo woest zijn op de Europese redders.

#3 Bolke de big

Ze hadden ook gewoon gelijk failliet mogen gaan hoor, die grieken moeten niet zo zeuren.

#4 jsk

Niet dankzij redding maar dankzij verder lenen. Als je een begrotingstekort hebt van 10% en je gaat naar 5% betekent het niet dat je schuld opeens minder wordt: hij groei alleen minder hard.

#5 AntonB

Griekse schuld met 70 miljard gestegen dankzij onverantwoord uitgave beleid Griekse regering had er moeten staat. De Griekse regering bestaat niet uit zwakbegaafden en is dus geheel zelf verantwoordelijk voor het aangaan van schulden, hadden ze op tijd grondig bezuinigd was er niets aan de hand geweest, nee op geheel socialistische wijze bleven zij op de pof voor Sinterklaas spelen. De Griekse bevolking heeft deze regering op democratische wijze gekozen en is dus net zo mede verantwoordelijk.

Het is dan ook compleet onbegrijpelijk dat er in Nederland nu nog partijen zijn die het niet zo nauw nemen met een verantwoordelijk begrotingsbeleid en die vinden dat we het tekort nog flink op kunnen laten lopen. Die vinden dat we best wat bij kunnen lenen en dat het dan allemaal wel goed komt. Het is voor Nederland te hopen dat deze partijen tot ver na de schuldencrisis met hun handen uit de schatkist blijven!

#5.1 Spuyt12 - Reactie op #5

Heb jij ook maar enig verstand van economie, of hou je je handen op je oren en zing je hard “LALALALALA”?

#6 looxcie

“When the crisis burst out in 2010, Greece had €300bn of debt, held overwhelmingly by private creditors and governed by Greek law.”

Waar, maar ook had hij kunnen vermelden dat toen de crisis uitbarstte in 2008 (niet 2010) Griekenland voor 100 miljard (plusminus) in de schuld zat. Ieder met 10 gram hersenen had toen al kunnen zien dat dit mis zou gaan. Juist toen (2008) had men Griekenland uit de euro moeten schoppen en op eigen benen laten staan. Maar nee, de financiele lobby is nu eenmaal de oppermachtigste lobby die er bestaat en een telefoontje aan Sarkozy/Merkel was genoeg om de “can down the road” te schoppen. Met alle gevolgen vandien. De schuld is exponentieel gegroeid (hoe dat kan is eigenlijk wel een raadsel) en de uiteindelijke profiteurs van dit ultieme gefraudeer zijn de private investeerders, die graag hun CDS’s willen incasseren.

#7 lapis

“The new bailout programme promises growth by crushing wages and liberalising the economy. Yet, as long as Germany continues to keep its own wages stagnant, no country in the eurozone can significantly gain competitiveness by reducing wages.”

Hoezo niet? En welke andere mogelijkheden ziet de auteur om Griekse werknemers en bedrijven weer concurrerend te maken? Gewoon permanent Duits en Nederlands geld in de Griekse economie pompen, of Duitse en Nederlandse werknemers minder concurrerend maken ten opzichte van Japan en de VS? Lekker makkelijk weer.

#8 Yevgeny Podorkin

Campagne starten om supperrijken der aarde aan te trekken, ze zitten op een goudmijn:

http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/12/griekenland-verkoopt-vastgoed-op-rhodos-dowjones1087622.xml

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*