Gordon doet imago Nederland geen goed

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Misschien is het volgende bericht uit het NRC, mede in het kader van de voortdurende Zwarte Pietdiscussie (en een PVV-parlementariër die het lollig vindt om met een Surinaams accent de pers te woord te staan), wel veelzeggender dan je zou hopen:

‘Which number are you going to sing? Number 39 with rice?, zo klonk de eerste reactie van Gordon toen zaterdag een Chinese zanger op het podium Holland’s Got Talent verscheen. De beelden zijn inmiddels de grens over gegaan en veel kijkers zijn not amused: “Why do the Dutch allow him on tv?!”

Op basis van het getoonde filmpje zou je niet eens denken dat Gordon het kwaadaardig bedoelt. En wellicht is dat onderdeel van het probleem, dat in Nederland dit soort horkerige, ronduit racistische botheid door kan gaan voor humor.

‘Twas maar een geintje, jongen. Ik bedoelde d’r niks mee.’ Dat soort werk, zeg maar.

Open artikel

Reacties (67)

#1 Hansje ter horst

Het is voor ongeveer 99 procent van de weldenkende Nederlanders een volslagen raadsel waarom men toch elke keer opnieuw deze weerzinwekkende relnicht ruimte geeft, niet alleen op TV en allerlei shows, voor de meesten is het zien van de gierende kunstgebitten van de heren Goor en Geer voldoende om de TV uit te zetten of over de schakelen naar fatsoenlijke zenders.

Eigenlijk zijn die twee, in combi met de troosteloze onnozelheid van de publieke zenders, de reden dat hier uitsluitend nog naar buitenlandse zenders wordt gekeken.
de Duitslanden, België, ARTE, Vox, eventueel regionalen, maar IN ELK GEVAL de troep van de RTL-en niet meer…..

#2 Olav

Jeroen:

En misschien is dat wel onderdeel van het probleem, dat in Nederland dit soort horkerige, ronduit racistische botheid door kan gaan voor humor.

Zullen we het in dat verband nog eens over Zwarte Piet hebben? Nee, laten we dat maar niet meer doen.

#3 okto

Ik zie niet in waarom dit racistisch is. Ik vind het nogal onnozel en flauw, maar het is mij duister waarom inspelen op bepaalde clichees per se racistisch is.

#4 Bismarck

Hij had zeker net New Kids Nitro gezien?

#5 hansje ter horst

@3: Het is ook niet eventueel racisme waar men over valt, maar de ultieme smakeloosheid en het ultieme gebrek aan beschaving, voor diegenen die dat niet snappen mag ik refereren aan bv.OhOhCherso en de daaropvolgende hype omtrent ene Barbie, het absolute nulpunt inzake beschaving en stijl…..een stelletje aan de rand van de criminaliteit waar half Nederland op schijnt te geilen……

Het is dat soort smakeloze absolute gebrek aan kwaliteit en stijl, cumulerend in de troep van Geer en Goor, waar men zich in het buitenland de wenkbrauwen over fronst.

#6 Vilseledd

Het zegt meer iets over de Nederlander, die het te lastig vindt om de namen van de gerechten uit te spreken en dan maar het nummertje oplepelt. Dat Chinezen hem toch bedienen, is een kwestie van klantvriendelijkheid. Bij de Turk en andere buitenlandse restaurants doen Nederlanders overigens precies hetzelfde.

#7 euro

@5:

Wanneer ik de reacties zie hier is men vooral verontwaardigd over het afzeiken van het Chinees-zijn van de zanger en niet zozeer om de slechte kwaliteit.

Stijlloze, slechte programma’s heb je overal ter wereld. Daarentegen blinkt Nederland uit onder de beschaafde Westerse landen als het gaat om salonfähig racisme. @3 (“ik zie niet in waarom dit racistisch is”) is symptomatisch.

#8 thalmann

Zijn reddit comments een artikel waardig? “”Het buitenland”” boeit dit helemaal niks. Een makkelijke manier om upvotes te oogsten bij de domlinkse hivemind van reddit, meer ook niet.

#9 Hansje ter horst

U bent een fan van Goor en Geer?
Zo ja, mag ik dan vragen waar U de moed vandaan haalt iets te zeggen over domlinkse hivemind?

#10 thalmann

@9
Je hoeft echt geen fan van Geer en Goor te zijn om de hivemind van reddit, waar impopulaire comments gecensureerd worden en het er vooral om draait om zo populair mogelijk te zijn, domlinks te noemen.

Reddit is een site waar mensen validatie zoeken, geen plek voor discussie of uitwisseling van ideeën.

Dat vind ik dan wel leuk aan Geer en Goor, die boeit het helemaal niks dat hun uitspraken geen upvotes krijgen.

#11 su

@10: Reddit is een site waar mensen validatie zoeken, geen plek voor discussie of uitwisseling van ideeën.

Een soort GeenStijl dus?

#12 Kamiel Kafka

@1: Helaas Hansje, Uit de kijkcijfers blijkt dat ca 2,0 mln Nederlanders regelmatig naar Gordon in al zijn TV varianten kijken. De mans staat op het toppunt van zijn populariteit. Ik moet daarom jouw stelling omdraaien: 40% Van de Nederlanders snappen niet waarom jij en ik het niks vinden.

#13 Hans Verbeek

@11:

Een soort GeenStijl dus?

Of de linkse tegenhanger Joop.nl…

#14 su

@12: 2 mln Nederlanders is 10%, niet 40%.

#15 L.Brusselman

@1:
@5

Eigenlijk zijn die twee, in combi met de troosteloze onnozelheid van de publieke zenders, de reden dat hier uitsluitend nog naar buitenlandse zenders wordt gekeken.
de Duitslanden, België, ARTE, Vox, eventueel regionalen, maar IN ELK GEVAL de troep van de RTL-en niet meer…

het ultieme gebrek aan beschaving, voor diegenen die dat niet snappen mag ik refereren aan bv.OhOhCherso en de daaropvolgende hype omtrent ene Barbie, het absolute nulpunt inzake beschaving en stijl…..een stelletje aan de rand van de criminaliteit waar half Nederland op schijnt te geilen……

Kan me hier volledig bij aansluiten.Sterker ik kijk helemaal geen tv meer.

Wat me iedere keer weer verbaast is dat de bekende rechtse rakkers alhier dit soort troep nog te vreten vind ook ,de politiek correcte variatie van rechts waarschijnlijk.

#16 Bookie

Ja, dat leek wel Achmed de slager van Raymann. Zo racistisch.

#17 thalmann

@11
Nee, dat soort hypocrisie is te algemeen voor een vergelijking. Reddit is voor de lafhartige die graag hun mening uiten, maar dat dan wel in een veilige omgeving willen doen waar ze schouder klopjes krijgen en anderen gecensureerd worden door de hivemind.

Groupthink, want progressie kan alleen als iedereen dezelfde kant op kijkt.

#18 Kamiel Kafka

@14: Ja. Maar er kijken elke avond maximaal 4-5 mln mensen naar de TV. Maximale kijkcijfers worden bereikt bij programma’s van Gordon, La de Mol, Boer zoekt Vrouw, voetbal en het koningspaar. Het marktaandeel van RTL4 is wanneer Gordon en Linda on air zijn boven de 50% dus vandaar dat ik de populariteit van Gordon maar ff op 40% houd. Wij kunnen hier lekker intellectueel zijn maar het merendeel van de bevolking kijkt TROS en RTL pulp, leest de Televaag, de Prive en dito en zijn voor geen meter te porren voor het racisme debat. De facto geïllustreerd door de Zp discussie.

#19 su

@17: Ja, zoals GeenStijl. Dat is ook een grote circle jerk waar onwelvallige comments worden weggejorist en vileine racisme voor het shockeffect wordt gebruikt. Nouja, GeenStijl zal wel links zijn. Ook best.

#20 Kamiel Kafka

Op de NRC site is er na 6 uur discussie geen consensus of het racisme is of niet. Wat Gordon altijd doet is platte humor ten koste van anderen. Wat daar onder zit is een denigrerende kijk op de medemens, een te groot ego. Voeg daaraan toe het indelen van de mensheid in hokjes en karikaturen en: voilà. Of hij echt racistisch of discriminerend is zullen we pas kunnen constateren indien hij nooit en te nimmer optreedt bij, of met mensen van een ander ras. Raymann: nodig hem eens uit!

#21 DrBanner

Gelukkig werd Gordon hier in hetzelfde programma meteen op aangesproken door zijn medejuryleden, met name door de Amerikaanse danskundige.

#22 okto

@7:

@3 (“ik zie niet in waarom dit racistisch is”) is symptomatisch.

Hm, ik zie anders geen enkele uitleg van iemand hier waarom dit dan wel racistisch zou zijn. En doe nou maar niet net of dit zo overduidelijk is, want als ik @20 mag geloven zijn ze er op de site van NRC ook nog niet over uit of dit nou wel of niet racisme is.

Dus in het kader van een beargumenteerde discussie: leg even uit waarom het zo is. En doe er dan meteen even een definitie van racisme bij, want het grote probleem bij zulke discussies is dat kennelijk iedereen een andere definitie hanteert.

@5: Volgens mij is het dus wel het al dan niet vermeende racisme waar men over valt. Dat de smakeloosheid van Gordon buiten kijf staat gaat het niet om; meer dan de helft van de reakties gaat enkel over die smakeloosheid, en dat kan ik volmondig onderschrijven, maar smakeloosheid is nog geen racisme.

#23 sikbock

@0: hmm.. Wil je naast “blackface” nu ook de rest van de Anglicaanse rassen- hysterie importeren? Raken de medestanders in eigen land op of zo?

edit: ik neem aan dat dit filmpje is “geëxporteerd” door een “Nederlandse actievoerder” om er in het buitenland de handjes mee op elkaar te krijgen en dat dan weer triomfantelijk aan de goegemeente te laten zien.

Kijk eens, stelletje burger lullen, het buitenland zegt het ook! En nu terug in jullie hok! ;-)

Lekker voorspelbaar allemaal weer

#24 Andy Cap

@23: Nee hoor, het was een PVV-er die de Nederlandse cultuur wilde promoten.

#25 Micowoco

Kijk al jaren geen tv meer maar heb wel het donkerbruine vermoeden dat de hufterigheid van mediahoeren zoals Gordon die van de overheid faciliteert.

#26 sikbock

Kijk eens naar deze stereotypering van “de surinamer” dan. Vertolkt door Vara-paardje Karin Bloemen..

Ze is niet zwartgeschminkt en heeft geen zwarte krullen of gouden oorringen, maar voor de rest puur “racisme” natuurlijk

http://humortv.vara.nl/c.345294.vloeibaar-nederlands-sprekende-surinamer.html

En zo zijn er talloze voorbeelden te vinden binnen het Nederlandse cabaret..

En Gordon is een viezerik, dat weet iedereen. Daar hebben we Reddit niet voor nodig

#27 thalmann

@25
Anders dan Gordon neemt onze overheid zichzelf heel erg serieus.

#28 qwerty

@23: ik neem aan dat dit filmpje is “geëxporteerd” door een “Nederlandse actievoerder” om er in het buitenland de handjes mee op elkaar te krijgen en dat dan weer triomfantelijk aan de goegemeente te laten zien.

Veronderstel dat dat waar is? Wat dan nog?
Lobbyen, je zaak onder de aandacht brengen, is bij jou alleen maar goed als het jouw zaak dient nietwaar. Als het iets onder de aandacht brengt wat jou niet zint, zijn het linkse burgerlullen.

Eigenlijk ben je een beetje zielig sik.

En verder is Gordon een relnicht die ze met een bezemsteel in zijn reet naar Spanje mogen laten vertrekken. Mag Piet hem onderweg de roe geven. Lekker.

#29 mark3000

Bij de tv draait door kwam toevallig ook een aardig filmpje voorbij:
link

Zwarte presentator: Name something you know about zombies?
Blanke deelneemster: black

racistisch? Ik zal overigens maar niet zeggen dat ze blond is, want dan ben ik volgens mij zelf racistisch. Ofja, je zult eerst moeten afvragen of “blonde vrouwen” een ras zijn.

En homo’s dan, zal wel geen ras zijn, maar is het niet net zo kwalijk om Gordon “relnicht” te noemen? (@1)

Mijn punt is, voor mij is totaal niet duidelijk wat racistisch is en wat niet.

#30 okto

Ik blijf wat moeite hebben met het gemak waarmee de term racisme gehanteerd wordt. Het is nogal een zware beschuldiging.

Tegen een duitser grappen dat ze zeker elke avond bier met bratwurst eten, is dat racistisch? Het is onnozel en stompzinnig, maar daar gaat het nu niet over, het is de vraag of het racistisch is.
Toen ik in mijn jongere jaren regelmatig door europa lifte kwam ik veel lifters tegen uit andere landen. De oogjes begonnen bij sommigen dan helemaal te glimmen als ze hoorden dat ik uit Nederland kwam: ik moest wel uit amsterdam komen en mij elke avond heerlijk benevelen met een keur van geestverruimende middelen. De verbazing was dan vaak groot dat noch ik, noch iemand uit mijn omgeving ooit aan de joints zat. Het is uiteraard onnozel, maar is het racisme?

Overduidelijke clichees aanhalen op basis van iemands nationaliteit is wellicht onnozel, maar niet per se racistisch. Wil een opmerking racistisch zijn, dan moet er volgens mij een bewust denigrerende toon in zitten en moet er de duidelijke boodschap uit spreken dat degene over wie de opmerking gaat als een minderwaardig mens beschouwd wordt vanwege die nationaliteit/ethniciteit.

Dat eerste is al twijfelachtig: Gordon heeft in al z’n onnozelheid waarschijnlijk niet bewust denigrerend willen zijn.

Aan die tweede voorwaarde lijkt mij al helemaal niet voldaan. Ergo…

#31 sikbock

@28: Ik bespeur een patroontje, leek me leuk om te delen. Eerst die mevrouw van de VN “erbij halen” en nu het “welbekende” Reddit.. wellicht dezelfde mensen?

Trouwens, ik heb eigenlijk geen “zaak”. Het irriteert me alleen als actievoerders denken dat men (of ik eigenlijk) gelijk plat gaat liggen bij kritiek uit het buitenland.

Komt waarschijnlijk voort uit een zo’n standaard-itempje in het NOS journaal, dat vroeger met regelmaat voorbij kwam. Daarin ging de verslaggever voor 1 of andere Nederlandse verworvenheid de straat op om naar complimentjes hengelen bij willekeurige engelse- duitse- of amerikaanse voorbijgangers..

Beschamend vond ik dat altijd.. ( ik zag de wat “simpele” Nederlander in gedachten al vol trots en glimmend op de bank zitten vanwege die aai over zijn/haar bol)

Dit is dan weer de omgekeerde versie. Zit in mijn allergiezone. “Jeugdtrauma”. Vandaar dus

#32 Andy Cap

@31: Nou komt de aap uit de mouw: jij hebt een jeugdtrauma overgehouden aan die simpele Nederlanders die trots zijn op hun land en daarmee op TV komen.

En dat compenseer je nu door daar voortdurend overdreven veel (positieve) aandacht aan te geven.

Ik zal in de toekomst met wat meer compassie reageren als je weer eens bezig bent je jeugdtrauma’s te verwerken;

je hebt echt een gevoelige snaar bij mij geraakt.

#33 sikbock

@32: Ik heb het niet zo op “volksmennerij” niet van rechts, maar ook niet van links..

#34 Andy Cap

@33: Het is maar wat je er in ziet hè, net als met zwarte Piet: voor de is het een onschuldig volksvermaak, voor de ander symboliseert het de wortels van het racisme.

Maar ik begrijp jouw trauma: het is niet het racisme, maar de volksmennerij en hoe daar mee om te gaan. En je weet dat het een dom volksvermaak is met racistische wortels en dat haat je, MAAR,

die verdomde volksmenners gaan er mee aan de haal en dus ben je vóór. Wat een conflict, wat een worsteling

en nou die Gordon weer.
Je hebt het niet gemakkelijk Sikbock.

#35 hansje ter horst

@10: Reddit……….het ligt vast aan mij, maar ik heb er tot nu nog nooit over gehoord.
Overigens wel over GS, alwaar ik zelfs een keer getracht heb me in de discussie te mengen….helaas, de onderwerpen waren iets te laag bij de grond en ik kan niet zo goed bukken, en het taalgebruik is niet het mijne dus is het reageren er nooit van gekomen.
Is reddit net zoiets, dan?

#36 hansje ter horst

@29: Is het dan geen relnicht?
Iemand die zijn homofilie extra aangedikt inzet om goedkoop succes te scoren?
Ik heb nieuws voor je, er wordt gefluisterd dat Goor het woord relnicht heeft uitgevonden……..in elk geval gebruikt hij het woord zelf en als je de definitie van het woord opzoekt moet je tot de conclusie komen dat hij er voor de volle 100 % aan voldoet.

#37 aynranddebiel

Reddit is een broeinest van libertariërs en misogynisten. Hoe je dat ooit links kan noemen is me een raadsel.

#38 hansje ter horst

@14: Gelukkig maar.
Ik werd al zenuwachtig……40 % leek me ook al wat veel. ;))

#39 De echte Rob
#40 zmc

Gordon heeft hier niks mee te maken. Hij roept maar wat in zijn dommigheid. Kan gebeuren. De essentie van wat ons imago geen goed doet, moge duidelijk zijn, dat is dit:

“Why do the Dutch allow him on tv?!”

Als ik zoiets zou zeggen tegen een sollicitant zou ik – hopelijk – op staande voet ontslagen worden. Het verbaast me oprecht hoogst dat Gordon er nog niet uit is gegooid.

@okto, #30

Tegen een duitser grappen dat ze zeker elke avond bier met bratwurst eten, is dat racistisch?

Ja. Natuurlijk is het dat. En soms is racisme hartstikke grappig. In situaties waar je elkaars gelijke bent en elkaar goed kent. Een situatie waar je auditie komt doen of anderszins komt solliciteren is dat niet. Dan is dit gewoon puur onvervalst racisme. Ik zou zelfs willen zeggen: als dit geen racisme is, wat is dan nog wel racisme?!

(Los daarvan ben je natuurlijk een domme idioot als je aan Holland’s Got Talent meedoet:P)

(En los daarvan, waarom zou je naar NRC linken in plaats van naar Reddit?!)

#41 Jeroen Laemers

@okto:

Wil een opmerking racistisch zijn, dan moet er volgens mij een bewust denigrerende toon in zitten en moet er de duidelijke boodschap uit spreken dat degene over wie de opmerking gaat als een minderwaardig mens beschouwd wordt vanwege die nationaliteit/ethniciteit.

Laat ik het voor je uitspellen:

‘Ik zie jou niet als iemand die goed kan zingen, maar als iemand bij wie ik mijn eten bestel.’

Dat is dus het denigrerende.

‘Jij bent iemand bij wie ik mijn eten bestel, omdat je Chinees bent (want veel meer dan afhaaleten bereiden doen die niet).’

En daar hebben we het als minderwaardig beschouwen vanwege nationaliteit/ethniciteit.

Dus zelfs volgens je eigen definitie is er overduidelijk sprake van racisme.

#42 sikbock

@41: Ik heb ook geschokt en met walging naar het fragment zitten kijken, maar waarom niet direct naar het filmpje gelinkt?

Waarom is het pas nieuws als het filmpje op reddit gepost wordt?

#43 Bolke

Gordon denkt blijkbaar omdat hij tot een ‘speciale’ minderheid behoord er voor hem geen normale fatsoensnormen gelden.

#44 Jeroen Laemers

@42:

Pas nadat het fragment op Reddit kwam, besteedde het NRC er aandacht aan. En pas toen zag ik het.

Als ik de originele uitzending had gezien, zou ik er ook een waanlinkje aan hebben gewijd. Maar ik kijk nauwelijks TV.

En in feite is het ergste nog niet eens dat een hork als Gordon zoiets zijn strot uitkrijgt, maar dat dit, zoals zmc in #40 opmerkt, tegenwoordig blijkbaar normaal is in NL.

Kennelijk zijn we hier al zo ver van het fatsoen afgedwaald dat we het buitenland nodig hebben om ons te vertellen dat we wel heel ver gaan met het gratuit afzeiken van de niet-blanke medemens.

En dat is op zichzelf al nieuwswaardig genoeg.

#45 qwerty

@42: omdat de Sargasso redactie (en haar lezers) wel wat beters te doen hebben dan naar programma’s kijken waar Gordon in figureert en dit dus iets later opmerken dan anderen?

Lijkt me een legitieme reden hoor.

-edit- : haha, wat #44 zegt dus.

#46 sikbock

@44: ok.. fair enough. Ik kijk ook nauwelijks tv. Maar als dit mainstream is geworden zou dat inderdaad niet best zijn.

#47 pedro

Tsja. Dit is nu de vrijheid van meningsuiting waar rechts Nederland zo hard voor gevochten heeft. Dat allerlei domme mensen allerlei ongepaste opmerkingen en uitspraken mogen uitbraken, en dat we daar eigenlijk ook geen kritiek op mogen hebben. Zodra we er op wijzen, dat dit soort uitspraken racistisch zijn, zijn er altijd wel weer een stelletje mensen, die dat goed gaan praten. En wanneer dit in het buitenland racistisch genoemd wordt, is dat de schuld van Nederlandse landverraders, die onze cultuur niet snappen, enz.

Wat ik wel een beetje erg vind, is dat ik nu zelf in het buitenland me ook steeds vaker tegen het verwijt moet verdedigen, dat ‘wij’ Nederlanders zo fascistisch en racistisch zijn. Daar mogen mensen dat namelijk nog wel gewoon zeggen, als ze dat denken, zonder dat daar meteen allerlei figuren op de zeepkist klimmen om te vertellen, dat het allemaal onschuldig volksvermaak is, en dat die mensen gewoon moeten kunnen zeggen wat ze denken en dat daar tegen in gaan een poging is om de vrijheid van meningsuiting te beknotten, enz.

#48 pedro

@42: plusje van mij voor deze reactie, maar waarom heb je dan eerst allerlei zaken aangevoerd ter verdediging en bagatellisering? Misschien moet je een volgende keer toch eerst eens kijken waar het nu eigenlijk over gaat, en er daarna pas een mening over uiten.

#49 okto

@41: Ja, dat is een interpretatie. Maar geloof je nou echt dat die schlemiel van een Gordon dat er mee bedoelt?
Je kan het ook interpreteren als “de meeste chinezen die ik, Gordon, ken, hebben een restaurant”. Daar wordt het al een stuk neutraler van.

Voor de duidelijkheid, nogmaals: ik vind het een flauwe, onzinnige en ongepaste opmerking van Gordon. Maar om dit nou aan te merken als het toonbeeld van nederlands racisme, mwaah. Dan zijn er echt wel ergere voorbeelden te bedenken. De kool is het sop in dezen niet waard.

Laten we liever aandacht besteden aan die neofascisten van de PVV, die doodleuk bepleiten dat bepaalde bevolkingsgroepen hun normale grondwettelijke rechten in moeten leveren puur omdat ze een bepaalde ethnisch/religieuze achtergrond hebben. En dat dat dan vervolgens ook nog eens de grootste partij van NL is.

#50 su

@49 Je kan het ook interpreteren als “de meeste chinezen die ik, Gordon, ken, hebben een restaurant”. Daar wordt het al een stuk neutraler van.

Gordon zegt als zwak excuus aan het einde dat hij het beeld van chinees in een smoking die een podium opkomt hem aan een ober doet denken. En dat dus voor iemand die als professionele zanger vaak het podium opkomt in smoking. In Goor’s hersens zie je de raderen al draaien: blanke in smoking op podium = professionele zanger, chinees in smoking op podium = ober. Om dat als neutraal te verklaren moet je welhaast aannemen dat hij teveel heeft gesnoven voor de uitzending en geen enkel weet heeft van waar hij zich op dat moment bevindt.

#51 Olav

@50:

Om dat als neutraal te verklaren moet je welhaast aannemen dat hij teveel heeft gesnoven voor de uitzending en geen enkel weet heeft van waar hij zich op dat moment bevindt.

Ik neem zonder meer aan dat hij teveel had gesnoven en zich geen raad wist. Het zou me verbazen als het niet zo was. Maar juist in zo’n conditie functioneren de verstandelijke vermogens en sociale remmingen niet meer. Dan beseft zo’n narcist zich niet meer goed dat hij beter zijn racistische smoel kan houden.

#52 Noortje

@50 okto benoemt het niet als neutraal, maar neutraler. Nuanceverschil.

@0 wat ik opvallend vind in de reddit comments is dat Europa zo vaak als racistisch wordt genoemd door mensen uit de usa die hier ooit geweest (lijken) te zijn. Racistischer dan de usa, wordt gezegd. Op tv, radio en gesprek is daar elke referentie zoals Gordon maakt onacceptabel. Nu zijn de statistieken van de usa m.b.t. Armoede, werkloosheid, detentie en afro amerikanen natuurlijk daar tegenin te brengen…

Toch viel me laatst iets op. Ik ga regelmatig met de taxi en praat dan graag met de chauffeur. In de grote steden in de usa is vrijwel elke taxichauffeur gekleurd of met sterk accent. Overduidelijk geen stereotype yankee. De eerste vraag die ze mij stellen is waar ik vandaan kom. De vraag die ik direct terug stel is waar hun roots liggen. Vervolgens wordt veelal met trots het land van herkomst genoemd (korea, iran, oekrain,…). En ontstaat er een leuk gesprek.

In Nederland wordt de vraag waar iemand oorspronkelijk vandaan komt niet altijd als prettig ervaren. Ook hier zijn taxichauffeurs in utrecht of Amsterdam veelal niet autochtoon. De trots die ik in de usa zag is hier niet. De vraag wordt an sich wellicht al als racistisch gezien. Het is jammer dat mensen niet meer trots mogen zijn op hun herkomst, hun dubbele nationaliteit en hun culturele baggage.

Ik wijt dit eerder aan ons stemgedrag, de ongeremde aandacht enruimte voor de pvv, dan aan klein, impliciet en onbedoeld racisme. Maar wie weet zit ik daar wel heel erg naast?

#53 Noortje

@51 lekker bezig Olaf. Nog even en iedereen die niet direct bij binnenkomst op Sargasso roept Zwarte Piet is racisme, of Gordon is aan vuile racist, plaats jij in het vakje waar nu al je emoties zich op richten.

Op deze manier is er echt geen fatsoenlijke discussie meer met je te voeren.

#54 Jeroen Laemers

@52:

In Nederland benadruk je met de vraag naar afkomst dat je gesprekspartner ‘niet van hier’ is, een uitzonderingsgeval dat in principe ook weer terug naar land van herkomst kan.

De VS zijn immigratieland. Daar is (bijna) niemand ‘van hier’. Vragen naar het land van herkomst verwijst dus niet naar de uitzonderingspositie van je gesprekspartner. Dat is een verschil.

Voor de rest is mijn indruk dat de VS racistischer zijn, Europa xenofobischer.

Maar dat is een andere discussie.

#55 Olav

@53: Pardon? We hadden het toch over Gordon? Ga je nu ontkennen dat hij racistische opmerkingen uitslaat?

Van mijn emoties weet je niets, gelukkig.

#56 Hansje ter horst

@53: Nou, ik ben een van die mensen die weigert te roepen dat zwarte Piet racisme is..maar ik hoef dat gelukkig ook niet te doen, op Joop.nl kunnen ze er niet genoeg van krijgen, daarblijven ze waarschijnlijk tot aan 5december hun tong in een krul lullen, blij dat ze zijn met een echt zogenaamd politiek-correct onderwerp( dat vinden ze tenminste zelf)”………………..en wie het niet met ze eens is is een racist.

Maar we hadden het over Gordon.
Misschien was G.’opmerking nog niet eens racistisch bedoeld, maar het was wel van een lamzakkerige , klootzakkerige botheid met de bedoeling om te kwetsen waar de honden geen brood van lusten.
Is dat de manier om met elkaar om te gaan in het openbaar en op TV?
Voor Goor wel.

#57 Noortje

@55 Excuus Olav, ik las je volkomen verkeerd op mijn mobieltje. Ik las jouw reactie als reactie op @49 (dus alsof je Okto voor snuiver, narcist etc uitmaakte).

#58 AltJohan

lolz @ Gordon. Oké zijn genre is zo’n beetje afzeik-TV, maar G. is dan wel weer een vakman op dat gebied.

Ik heb gisteravond wat in reddit zitten lezen en ik vond het wel vermakelijk. Blijken die Amerikanen een stelletje cry-babies te zijn vanjewelste.

Ze zijn gewoon niks gewend want het veel wordt weggepiept. Soms is de censuur lek en dan heb je een een schandaal, bijvoorbeeld een heus nipplegate. LOLz.

#59 Olav

@57: Aanvaard.

#60 Noortje

@54

De VS zijn immigratieland. Daar is (bijna) niemand ‘van hier’. Vragen naar het land van herkomst verwijst dus niet naar de uitzonderingspositie van je gesprekspartner. Dat is een verschil.

Dan wordt het tijd in te zien voor eenieder dat er nauwelijks meer sprake is van uitzonderingspositie met 3,5 mio allochtonen in Nederland (cbs, mensen met minimaal 1 ouder die in buitenland geboren is). Daar vallen derde generatie surinamers, antillianen of marokkanen niet eens onder.
We hebben nog wel een weg te gaan ben ik bang. Wellicht zit het pas echt goed als een taxichauffeur trots over zijn roots vertelt ;) Xenofoob klopt wel denk ik…

#61 goochem

Gordon = Racisme > het is geen satire, er is sprake van een afhankelijkheid, er zijn twee rassen aanwezig, Het is denigrerend, zet de machtsverhoudingen tussen Gordon en zanger op scherp. Zanger verliest zijn gezicht.
Als dit geen racisme is, wat dan wel ?

Intussen moet ik mijn vrouw, Koreaanse, overtuigen dat het nog wel meevalt in Nederland met de verhoudingen.Dat kost me steeds meer moeite. Aziaten worden in Nederland ( ook ) met een vreemd soort exotische/bevreemdende blik bekeken. Wendy van Dijk ( ushi ) en het conimex-meisje zijn daar voorbeelden van.
De vermeende tolerantie van Nederlanders is nu nog slechts een ‘ I don’t give a shit’.
Het zal de crisis wel zijn.

#62 mark3000

@36: Ik vind het helemaal niet relevant of Gordon een relnicht is of niet, want daar ging het mij niet om. Het zal allemaal wel.

Ik vraag mij gewoon af (in algemene zin) waarom het “erger” is om een grap/opmerking te maken over iemands afkomst/huidskleur, dan bijvoorbeeld een grap/opmerking op basis van bijvoorbeeld iemands haarkleur of geaardheid.

Dat Gordon die grappen maakt, komt waarschijnlijk omdat hij enkele narcistische trekjes vertoont(@51). Om in te haken op @41, als er een blonde vrouw had gestaan had hij waarschijnlijk een denigrerende opmerking gemaakt over haar domheid. Als er een dik iemand had gestaan, had hij een opmerking gemaakt over haar dikheid…. etc….

#63 Andy Cap

@62: Kortom, zo’n idioot hoort niet op TV.

#64 mark3000

@63: agree

#65 Kalief

dit soort horkerige, ronduit racistische botheid door kan gaan voor humor
De echte horkerigheid zit ‘m in het routinematig bestempelen als ‘racistisch’ van dit soort al dan niet grappige opmerkingen.

#66 Andy Cap

@65: Hork!

#67 Grûtte Pier

Terwijl ieder weldenkend mens er ver weg blijft – vele artiesten (zoals hijzelf) zich aansluiten bij ‘Artists Against Apartheid’ – zit Gordon Heuckeroth in Israël vakantie te vieren.
Die schaamteloze racistische beledigingen van hem verbaast me dan ook niets!
https://www.facebook.com/gordon.heuckeroth/posts/10200558593997903

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*