1. 2

  Automatisch zou ik dat ook zeggen: vrijwillig, dus niks mis mee. Maar tegelijkertijd vind ik ook dat elke werkende recht heeft op ten minste minimumloon, zelfs als ze zelf voor minder willen werken. Maar goed, het gaat hier om een incidentele, tijdelijke regeling, dus moet ik misschien niet al te principieel over doen…

 2. 4

  @1: Het is natuurlijk wel valse concurrentie. De werklozen werken onder het minimumloon en kapen zo werkzaamheden weg van professionele schoonmaak- en tuiniersbedrijven (en misschien vergeet ik nog wel wat). Als ijzeren Neelie erachter komt…

 3. 5

  Bijzonder slecht plan. Schrijf die mensen gewoon in bij een uitzendbureau, zijn ze meteen niet meer werkeloos. Of geef iedereen een uitkering ofzo, ook goed.

  Dit kan maar in 1 situatie eerlijk uitpakken en dat is als de werklozen werk voor de overheid doen dat via de reguliere weg gegarandeerd en aantoonbaar niet rendabel zou zijn en dat niet concurreert met gewone bedrijven.

  Iedere andere vorm is valse concurrentie en zal op de langere termijn alleen maar bijdragen aan de werkloosheid.

 4. 11

  De melkerd banen waren zo slecht nog niet; onderwijs, zorg, en velen sectoren (teveel om op te noemen) Waren er heel blij mee en de werknemers ook. Al was in het begin, het toen nog zo ze per saldo netto op veel minder inkomsten uitkwamen dan, toen ze in de uitkering zaten; Dat werd na enkele jaren, en de belasting voordelen en teruggave;

  Al snel minder. Ze participeerde naar hen en ieders tevreden heid.
  Alleen, het aannemen in vast dienstverband bleef helaas uit; feitelijk betaaalde de overheden, dus hen salaris
  .Hoewel ze volledig onder de cao, van de bedrijven vielen. En tot ieders tevredenheid een goede zaak.

  OOk was er veel diversiteit in de soort banen; op elk terrein zodat, het enigszins op maat aangesloten kon worden,wat bij iemand past en diens voorkeur.
  OOk was het mogelijk,je eigen melkert baan te creeren ; zaken waar,ze eerder vrijwillig zich volledig voor inzetten; (b.v vredeswinkel, cultureel centrum en cetera.)

  En mogelijkheden hen wereld te verruimen, door te groeien,scholing,netwerken, etc etc.

  Het enige puntje was toentertijd,ook de ” valse concurrentie”
  Hoewel toen ze moesten verdwijnen, tot spijt; van; veel instellingen bedrijven en; die werknemers; dit, neerkwam; op het missen van deze, all round werkkrachten….daar er geen geld was; hoe graag ze ook wilde, voor deze extra waardevolle krachten.

  Zoals dat nu ook b.v in de bibliotheken , zeer welkom en nodig,zou zijn.
  Vast genoeg werkelozen,die in de bibliotheek willen werken;
  en in tuinen; en bejaarden tehuizen; en cetera; congierges,buitenklusjes opruimen etc..lekker afwisselend, of gericht naar interessse…of beiden; Wat wil een mens nog meer?

  En uiteindelijk, maakt het potje waaruit het geld komt ,uiteindelijk geen verschil;geld moet toch rollen, daar is het voor gemaakt;en wat je ergens weghaalt, komt ergens anders weer bij; En andersom.
  Ook kwa kosten- baten.

  Mits natuurlijk het minimum/meer gegenereerd kan worden,en naar cao elk jaar, een verhoging;naar gewerkte jaren. voor de vaste lasten.En een normaal leven.

  Als ik werkeloos zou zijn,zou ik het zo doen. Geen moeite mee hebben.
  Maar dat ben ik niet.

 5. 12

  De melkert-banen waren nog betaalde banen, tegenwoordig vrijwilligersbanen. Je zit in de bijstand, huppekee aan het werk. Prima, maar bij de kinderboerderij, de dierenambulance, de tweede-handswinkel, de sociale werkplaats….
  Je verdient geen euro meer, en je zal ook niet meer kans maken op een betaalde baan.

  Werklozen laten ze maar weer een Rotterdamsch Bos aanleggen, of skibanen in de Noordoostpolder, of gigolo voor de seksueel onbevredigde bankiersvrouw of bankiersman…

 6. 13

  Werklozen laten opruimen? Door wie laat je ze opruimen en hoe? Maar even serieus:

  Het is geen goed idee. Economisch en sociaal is de noodzaak niet aanwezig als er sprake is van een lage werkloosheid. Doe je het dan wel dan begeef je je op een hellend vlak. Schrap maar reguliere overheidstaken en laat ze goedkoop door je werklozen uitvoeren. Ambtenaren met lage lonen en Wsw’ers worden er de dupe van. En welk perspectief bied je werklozen ermee? Geen enkel. Of het werklozebaantje wordt omgezet naar een vaste baan wordt dan een vraag of er geld is of niet. Niet dus.

  Verder verstoor je ook nog eens de markt doordat je werk aan de onderkant uit de particuliere sector wegtrekt.

 7. 14

  Geen goed idee, geen slecht idee, maar een onmogelijkheid: werklozen die je laat opruimen zijn niet langer werkloos.

  En mensen die werken hebben recht op het wettelijk vastgelegde minimumloon.
  Het gaat gewoon om semantische truukjes om het arbeidsloon nog verder te drukken.

  Als het probleem mocht zijn dat anders niemand wil opruimen, dan moet het opruimen gewoon beter betaald worden.

 8. 19

  Het laten meehelpen/werken van langdurig werkelozen vind ik in theorie een prima idee.

  Wel zou er onderscheid gemaakt moeten worden in de branche waarin deze mensen zouden moeten helpen.

  Het liefst zou ik zien dat de zorg bijvoorbeeld ontzorgd wordt, beter dan mensen op plaatsen zetten waar zij de reguliere werknemers ‘verdrukken’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren