Goed nieuws! De werkloosheid zal minder stijgen dan verwacht

Maar blijft niettemin stijgen, zo menen de koffiedikkijkers.

Nog meer slecht nieuws:

De werkloosheid stijgt dit jaar vooral minder sterk doordat veel mensen zich terugtrekken van de arbeidsmarkt.

Het is maar goed dat we hier in Nederland door verantwoordelijke middenpartijen worden geregeerd, en niet door onverantwoordelijke, linkse populisten…

Open waanlink

 1. 1

  Dat lijkt me inderdaad goed nieuws, en hangt natuurlijk samen met dit:

  http://www.nu.nl/economie/3711738/europa-verhoogt-groeiverwachting-nederland.html

  Waarom die sneer naar ‘middenpartijen’ nodig is, ontgaat mij. Werkloosheid loopt achter de conjunctuur aan, dus de cijfers die we nu zien zijn het gevolg van het beleid van enige tijd geleden, voor zover dat al invloed heeft op het werkloosheidscijfer. De effecten van het beleid van dit kabinet liggen nog in de toekomst.

  Overigens zijn linkse populisten nog nooit alleen aan de macht geweest in Nederland, terwijl er genoeg perioden zijn geweest met een lage werkloosheid. Beleid van middenpartijen is dus niet per definitie slecht, en of beleid van linkse populisten beter is, is niet in de praktijk getest.

 2. 2

  Het beleid van welke partij dan ook heeft volgens mij weinig invloed op zaken als het aantal werklozen, ze kunnen een beetje met de definitie rommelen om de hoeveelheid te vergroten of te verkleinen maar zolang ze niet zelf banen scheppen was dat het wel.
  Ze hebben wel veel invloed op hoe de mensen naar die werkloosheid kijken en hoe ze er mee omgaan. De werklozen zelf en de mensen die (nog) een baan hebben.
  Op dat gebied doen de middenpartijen die nu aan de macht zijn het allerbelabberdst.

 3. 4

  Dat het beleid banen schept geloof ik, maar verlaagt het ook de werkloosheid?

  Volgens het CBS model: Hogere werkloosheid leidt tot lagere lonen en dat levert meer banen op.

 4. 5

  De afname van de werkgelegenheid groeit, de stijging van de werkloosheid is deze maand gestabiliseerd, én de werkgelegenheid is dit jaar minder gedaald dan verwacht. Na een grote reorganisatie van een bedrijf neemt het aantal ontslagen aldaar in de jaren daarna significant af. Goede initiatieven. Bovendien levert de flexibilisering van de arbeidsmarkt de schatkist maar liefst (naar schatting) 6.8 miljoen euro op en doet Nederland het goed binnen Europa met werkgelegenheidscijfers. En natuurlijk, niet te vergeten, de kosten van ontslag zijn aanzienlijk teruggedrongen, wat een hoopvolle ontwikkeling is voor de economie. Werknemers zullen in de toekomst een veel diversere loopbaan krijgen met meer uitdagingen. Is dat niet prachtig?

  Optimistisch denken is goed en voorkomt dat je in de negatieve spiraal terechtkomt.

  Als het ware.

 5. 6

  @5: Is dit een sterk staaltje sarcasme of gelikte VVD/D66/GL framing?

  Overigens lijkt het mij slecht nieuws het toont namelijk weer aan dat al die voorspellingen compleet kul zijn en nauwelijks in de buurt komen van de werkelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren