1. 1

  Rutte maakt het zichzelf niet gemakkelijk. Zal hij toch weer moeten proberen CDA en PVV samen aan tafel te krijgen.

  D66 en GL vervangen door CDA zou nergens op slaan. Zo’n coalitie is programmatisch net zo (on)mogelijk als PurplePlus en het CDA wil niet regeren.

  Als straks al zijn opties op zijn, blijft alleen links+CDA over. Zonder de grootste partij dus.

 2. 2

  En nu?
  # CDA wil niet in een conservatieve coalitie waar extreemrechts aan deelneemt, de VVD wel, maar daar staan ze helemaal alleen in (afgezien wat gedoogsteun van een paar losse homofobe christelijke mannenbroeders).
  # De VVD wil niet in een progressief kabinet met PvdA, GL en D66.
  # De PvdA wil (bij monde van Cohen) bij voorbaat al niet samen met het CDA èn de VVD regeren, de kans op een midden-kabinet CDA/VVD/PvdA is hiermee verkeken.

  Okee, Mark, wat nu? Is een brede middencoalitie VVD/CDA/PvdA/D66/GL nog een optie?

  Anders toch maar premier Cohen en zelf weer 4 jaar oppositie?

  Mvgr – B

 3. 3

  De informatie 2010.

  Middenpartijen: maar ik wil eigenlijk helemaal niet regeren. Want ik heb eh.. hoofdpijn. Ofzo.

  De extremen: laatmeregerenlaatmeregerenlaatmeregerenlaatmeregeren !

  Stelletje. Fucking. Clowns.

 4. 5

  Tja of wat nog heel goed mogelijk is dat de VVD nu smeekt bij het CDA om mee te doen met de PVV.
  Waarmee het CDA ijzersterk staat in de onderhandelingen (o.a. verlies premierschap vvd).

 5. 6

  Van mij mag Rutte nu best wel even de dwarsliggende kleuter spelen, in navolging van Verhagen, maar (inderdaad Brynnar) wat nu?

  Wat schiet je er mee op? Denkt ‘ie nu echt dat het CDA nu opeens wel zegt ‘nou vooruit, gaan we toch maar bruin1 uitproberen’? Dat onwerkelijke scenario is de enige uitweg.

  Rutte die de stekker weer in bruin wil duwen. Als een oude stekker in een randaarde stopcontact.

 6. 7

  @Stickmeister – verlies premierschap zal wel meevallen als je naar de zetelverhoudingen kijkt. Ik denk eerder dat Verhagen zijn stoel bij BuZa wel lekker vond zitten.

 7. 8

  @7
  Ik vermoed toch dat Verhagen nu erg sterk staat als hij gaat onderhandelen.
  Hij is brutaal genoeg om het premierschap te eisen als kleinste partij. Hoe graag wil Rutte met hen regeren? ;-)

  Maar ik geloof nog steeds niet dat CDA wil regeren. Zij gaan eerst weer koers bepalen etc..

 8. 10

  @9: Of nog prettiger (vanuit CDA-perspectief): een minderheidsregering gedoogsteunen. Dan kan hij zelf een geschikt moment (als het CDA wat beter in de peilingen staat) kiezen om de regering te laten vallen. Of anders een moment uitkiezen waarop meer kiezers thuisblijven (winter), zodat het aandeel CDA-stemmers op de kiezers groter is.

 9. 12

  Ik zie alleen maar electorale argumenten in de comments. Politiek is toch niet een tactisch gezelschapspel waarbij het de bedoeling is zo veel mogelijk zetels, zo lang mogelijk in eigen beheer te houden? Politiek is toch de werkvorm die we hebben afgesproken om te bepalen hoe we met dit land en elkaar omgaan?

  Of ben ik te naïef?

 10. 15

  Nee, CDA zal dan de rekening gepresenteerd krijgen van het naar God helpen van de door de kiezer bijna smekend gewenste regeringsdeelname van de PVV. De mensen zijn het namelijk al wat langer beu…

  Onvermijdelijk ligt sowieso in het verlengde (na nieuwe verkiezingen) daarvan een krachtige coalitie VVD/CDA/PVV (in die volgorde van grootte)…in een wip-en-een-zucht geformeerd.

 11. 18

  De optie met 77 zetels VVD CDA D66 GroenLinks CU moet kunnen.

  GL snapt bv wel dat nieuwe zeppelin technieken (helium ipv waterstof) veilig zijn. GL snapt helaa nog niet dat Gen. 3/4 kerncentrales zoals pebble bed die ook werken met helium ipv water inherent veilig zijn. Maar als ze inherent veilige gen III kerncentrales( ipv kolen en te dure en onzekere wind = 4x duurder, zon= 12x duurder) verkopen als progressief klimaat en energiebeleid aan de achterban ligt regeren in het verschiet voor Femke.. ;)

 12. 19

  @17: Seven, heerlijk hoe je die argumenten weer boven tafel haalt, maar je vergeet twee zaken: hoe veilig een kerncentrale nu ook is, het is verre van duurzaam want uranium is niet onuitputbaar en je hoe je het wendt of keert, je houdt radioactief afval over waar geen verwerkingsmethode voor bestaat.

 13. 20

  @JW; Ook dat is niet waar. Her-opwekkingscentrales kunnen afval hergebruiken voor energie-productie en op hun beurt weer afval produceren dat maar honderd jaar ofzo, gevaarlijk is.

 14. 21

  Jaja seven, maar je weet wel wat ik bedoel. Paars plus zou overigens ook gewoon een tintje blauw worden. Wat is de kleur van PVV? En CU, als we toch aan het knoeien met verf zijn?

  PS Waar bouwen ze gen.4 kerncentrales nu?

 15. 22

  Het is een show voor de (rechtse) Bühne. Rutte wil graag maar kan niet al binnen week instappen met paars+, eerst moeten andere opties “uitgeput” worden en dan kan Rutte tegen wil en dank en heug en meug Paars+ in elkaar timmeren. Zo speel je het spel en zo goed is Rutte nu al. Het wordt een geweldig kabinet die eindelijk de puinhopen van pim gaat opruimen, ik heb er zin ân.

 16. 24

  VVD-PvdA-CDA is de enige coalitie die nu een meerderheid heeft in de 1e kamer en die na de statenverkiezingen van volgend jaar met flink wat zekerheid ook houd. Verhagen heeft het briljant gespeeld wat dat betreft want hij wist toch wel dat men bij hem aan zou komen kloppen voor deze coalitie, Cohen is teveel bestuurder om een land als een schip zonder roer rond te laten varen.

 17. 25

  Armin: De enige optie is nog VVD/PVDA/PVV/CDA/GL/D66/SP/CU/SGP/PVDD.

  Ik ben vóór. En gewoon bij elk besluit dat genomen moet worden de Tweede Kamer erover laten stemmen. Zo hoort het namelijk als je de scheiding der machten serieus neemt: de wetgevende macht exclusief bij het parlement en de ministers moeten niets anders doen dan uitvoeren. En vooral géén eigen agenda meebrengen.

  Kabinetsformaties moeten ook helemaal niet ingewikkeld zijn op deze manier. De poppetjes die minister willen worden melden zich aan, het parlement stemt voor elke positie, ministers stemmen onderling over wie de primus inter pares wordt. Dat wil zeggen de kop van Jut die mag opdraven om voor de Kamer te kruipen als er iets niet goed gaat. De voorzitter van de Tweede Kamer is automatisch ook staatshoofd, hij/zij is immers de baas/bazin van het hoogste orgaan van de staat. Koningin schaffen we af wegens foute symboliek.

  Tot zover mijn voorstel tot staatshervorming.

  (Oplettende lezertjes merken op dat ik hiermee mijn vroegere standpunt heb verlaten dat ministers en kamer beiden, apart, rechtstreeks door de bevolking moeten worden gekozen.)

  Verder hoop ik dat MaxM gelijk krijgt waar hij stelt dat: Het is een show voor de (rechtse) Bühne.

  De puinhopen van Pim, die houden we erin ;-)

 18. 26

  @majava Relax Gen III is ook inherent veilig, wordt gebouwd bij je om de hoek, in Finland dus.
  Afvalprobleem is niet meer, risico voor meltdown ook niet, uraniumvoorraad incl uit zee genoeg voor wellicht zelfs miljoenen jaren . Ergo alle 3 bezwaren zijn weg, wat rest zijn valse angstbeelden en romantisch protest uit de experimentele tijd.
  Zie verder de diverse bijdragen in de draad @ https://sargasso.nl/archief/2010/05/13/windmolenparken-voor-kust-schiermonnikoog/
  ps
  Pebble bed. http://cleantechnica.com/2008/07/03/chinas-second-pebble-bed-reactor-steam-plant-worlds-third-commercial-htgr/

 19. 28

  @26: Zou je eens kunnen stoppen met die mythe van uranium uit zee? Dat kost meer energie dan het oplevert. En hoe dan ook hou je afval over, ook bij Gen III reactors.

 20. 29

  Ik ben relaxed en hoop dat ze niet vandaag maar gisteren al met generatie 4 techniek aan de slag kunnen. Wat ze nu in Finland bouwen is wellicht veilig, maar maakt nog steeds veel rotzooi. Uranium uit zee is een lab. experiment. Net als zoveel andere veelbelovende technieken. Ik zou graag willen dat de als je meteen je rekenmachine uit je zak trekt als mensen het hebben over brandstoffen uit algen, energie uit wind e.d. je dat ook doet met kernenergietechnieken voor de toekomst. CERN kost ook een paar centen, maar dan heb je ook niks. Nou ja, wat hoop dan.

  Consequent blijven seven. Wat is nu die partijkleur van PVV?

 21. 31

  Daag seven, veel (inhoudelijk zwakke) linkjes posten maakt niet goed voor het gegeven dat je niet weet waar je over praat. Meng je dan gewoon eens niet in een discussie.

 22. 32

  Seven weet niet waar ie over praat, zoals wel vaker.

  1) die centrales staan nog praktisch nergens
  2) ze zijn takkeduur
  3) de brandstof is eindig.

  Per definitie niet duurzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren