Gemeente Amsterdam reorganiseerde 115 keer in 5 jaar tijd

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (3)

#1 Loupe

aarnaast worden afgeronde reorganisaties zelden geëvalueerd, waardoor opgedane kennis en ervaring niet genoeg worden veiliggesteld voor de ambtelijke organisatie. Van de 75 afgeronde reorganisaties blijken er maar 9 geëvalueerd. En als dat al gebeurt, is dat vaak ook nog informeel zonder dat er iets van wordt vastgelegd. ‘Een dergelijke werkwijze is voor een organisatie met de omvang van de gemeente Amsterdam niet passend’, is de harde conclusie.

En dat terwijl de website van de dienst die reorganisaties begeleidt een prachtige puntsgewijze aanpak (inclusief evaluatie) toont:
http://www.amsterdam.nl/gemeente/organisatie-diensten/dienst-advies/adviesgroep/thema'-downloads/reorganisaties/

#2 Mr. D.

Goh, ik dacht dat het bij mijn werk erg was, elk jaar een of twee reorganisaties.
Dat is nog niet afgelopen, want ik vermoed dat de komende reorganisatie nog niet de zuinige soepellopende organisatie oplevert die de spreadsheetlezende managers voor ogen staat.

#3 Kalief

Dat er in Amsterdam veel reorganisaties nodig zijn is niet verrassend. De oude nutsbedrijven werden eerst door de gemeente overgenomen en nu worden diensten weer verzelfstandigd. De opdeling in stadsdelen en nu de samenvoeging ervan zorgt voor een nieuwe organisatie. Automatisering heeft grote veranderingen met zich mee gebracht. En daaroverheen het normale voortschrijdend inzicht in personeelsbeleid en management. Amsterdam heeft ruim 30 verschillende diensten, 115 reorganisaties per 5 jaar is gemiddeld minder dan 1 keer per jaar.

Het echte probleem is de uitvoering van die reorganisaties, niet het aantal. Net als de uitvoering van (grote) projecten is die in Amsterdam structureel slecht. De nadelen daarvan worden versterkt door het ontbreken van een gezonde verantwoordingscultuur, veroorzaakt door de gewoonte politieke vriendjes op bestuursposities te zetten en de directeurscarrousel die gelukkig onlangs is afgeschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*