Franse filosoof Alain Finkielkraut denkt dat het nationale voetbalelftal een samenleving weerspiegelt die steeds meer “door etnische en religieuze spanningen” wordt gespleten…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (5)

#1 Arjan

Soms is een sigaar gewoon een sigaar.

#2 Rene

@1: Ceci n’est pas un cigare?

#3 HansR

Ik lees in het artikel van Rue86 iets anders. Finkielkraut zegt: Nous avons la preuve effarante que l’équipe de France n’est pas une équipe, c’est une bande de voyous qui ne connaît qu’une seule morale, celle de la mafia (We hebben het beangstigend bewijs dat het Franse team geen team is, het is een bende boeven die slechts een moraal kent: die van de mafia).

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat het artikel van Mouloud Akkouche op de site Rue 86 nogal cynisch is. Hij houdt niet zo van die Finkielkraut. Is dat wat #2 bedoeld?

Laat duidelijk zijn: Akkouche lijkt ook niet blij met het Franse team maar wellicht nog minder met Finkielkraut die hij ziet als een soort filosofische Wilders.

Maar misschien is mijn Frans niet zo goed: de zinnen zijn wat complex en de toon is zeker niet eenvoudig. Ik weet niet of ik alle ins en outs helemaal begrijp.

Wat wel duidelijk is, is dat het Franse team de gemoederen niet onberoerd laat en er een racistische ondertoon in het discours sluipt.

Vreemd gelinkt van het NRC iig.

#4 Herman

Die weerspiegeling van de samenleving kan ik nog wel iets in zien. Dat etnische verschillen het probleem zijn wat minder. Eerder de weerspiegeling van een samenleving waarin bepaalde mensen het financieel te goed hebben en daardoor gaan lijden aan vormen van decadentie, egoïsme en zelfoverschatting.

#5 Bismarck

Ik denk dat het Franse elftal een schop onder de kont moet. Nog beter zou zijn als Frankrijk naar het EK of volgende WK gaat (als ze zich kwalificeren) met allemaal jongens uit de eigen 2e klasse, in plaats van de verwende/verwaande voetbalmiljonairs uit de Engelse en Spaanse competitie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*