Exit humaniora?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

OPINIE - Zolang ik me kan herinneren, zijn er mensen die klagen dat iedereen met liefde voor cultuur, met een grote boog om de letterenfaculteiten heen moet lopen. Die klacht is een beetje een sleets geworden en daarom zou ik het artikel van David Clemens, waarnaar de waanlink verwijst, niet 101% serieus nemen. Desondanks noemt hij drie problemen die ook in Nederland actueel zijn: de verschraling van het oude pedagogische ideaal (“Bildung”) tot geesteswetenschappen, de politisering en het gruwelijke jargon. Het totaaleffect is dat de letterenfaculteiten ver lijken te staan van het echte leven.

Zoals gezegd, 101% serieus hoef je een klacht niet te nemen die al klinkt sinds mensenheugenis. Het is echter ook al sinds mensenheugenis dat de letterenfaculteiten slecht beleid gewoon uitvoeren en zo ruimte scheppen voor pseudowetenschappers, kwakhistorici en andere obscurantisten. Clemens’ slotvraag is zeker pertinent: vormt de universiteit nog wel de beste institutionele inbedding voor de humaniora?

Open artikel

Reacties (2)

#1 zazkia

leg mij uit: hoe kan een handelsnatie bezuinigen op humanoria. dachten we dat we die tulpen ook wel met google translate konden verkopen? ik snap werkelijk niet hoe dit kan overeenstemmen met het “rendementsdenken”.

#2 Dante

@1: Ik vind het al knap dat je een idee hebt waar dit artikel over gaat. Te moeilijk voor me. Misschien dat Google kan helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*