Eurosceptici EP slagen er vooralsnog niet in fracties te vormen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

En dat betekent een gevoelig verlies aan invloed:

De winnaars van de Europese verkiezingen verliezen de slag om de macht. Dat scenario wordt steeds waarschijnlijker voor Nigel Farage, leider van de Britse anti-Europese partij UKIP. Het lukt hem niet een Europese fractie te vormen. Ook PVV-leider Wilders en zijn Franse compagnon Marine le Pen (Front National) zijn nog niet zover. En zonder fractie staat een europarlementariër goeddeels buitenspel.

De reden?

‘Met dank aan hun ego’s’, concludeert een betrokkene in het parlement. ‘Die zijn nog net iets groter dan hun zetelwinst. Ze weigeren samen te werken waardoor hun invloed verwatert.’ Want ondanks de opmars van de anti-Europese en eurosceptische partijen, bezetten de pro-Europese partijen tweederde van de 751 zetels.

Echt heel verbaasd ben ik niet…

Open artikel

Reacties (15)

#1 Bismarck

Het is iets meer dan dat. Elke xenofobe partij (want ben gewoon eerlijk, we hebben het hier niet over Eurosceptici, maar over xenofoben die daarom gewoon anti-EU zijn) heeft ook een wat ander smaakje xenofobie. Sommige partijen zijn expliciet anti-joods, andere worden door joodse organisaties gesponsord omdat ze anti-islam zijn en dan heb je nog de moeilijkheid dat de meeste West-Europese xenofoben ook anti-Oost-Europees zijn en dat maakt samenwerken met Oost-Europese xenofoben dan toch weer extra moeilijk (zo is ook een eerder xenofoob blok uiteengevallen omdat de Lega Nord ietsje te hard begon te haten op Bulgaren en Roemenen, die toen uit de fractie stapten).

Kort door de bocht hebben xenofobe partijen een fundamenteel inhoudelijk probleem bij internationale samenwerking, omdat ze eigenlijk een hekel hebben aan internationale samenwerking. Vroeg of laat breekt dat ze gewoon altijd op. Dat gaat echt heel wat verder dan onverenigbare ego’s.

#2 Christian Jongeneel

@1 Met hun onderlinge gekissebis laten ze alvast zien hoe de Europese politiek eruit gaat zien als ze erin slagen de EU op te blazen.

#3 Henk van S tot S

@1:
Tja, er passen nu eenmaal niet zo veel führertjes op één bankje ;-)

#4 Jos van Dijk

Morgenochtend meer nieuws over dit onderwerp

#5 Raaskal

Het stoort mij dat de media (en Sargasso maakt zich hier ook schuldig aan) partijen als de PVV, Front National e.d. als eurosceptisch omschrijft. Zij zijn gewoon anti-eu. Een partij als Partij voor de Dieren is eurosceptisch, en kritisch zijn is heel wat anders dan er voluit tegen zijn.

#6 Bismarck

Zit UKIP trouwens niet in een fractie met de SGP? Betekent dat dat de SGP nu ook fractieloos is?

#7 Jos van Dijk

De SGP is overgestapt naar de ECR, zie https://sargasso.nl/ukip-en-fn-missen-nog-vrienden/

#8 pedro

Ik kan er wel om lachen hoor. De partijen die zeggen wel voor Europese samenwerking, maar tegen de EU te zijn (Wilders nog op de ontbijt-tv vorige week bijvoorbeeld), slagen er niet eens in samen te werken met hun geestverwanten uit andere EU landen.

@5: we weten toch wat er bedoeld wordt. Orwell noemde dit al newspeak. Echte 21e eeuwse vrijheid van meningsuiting. Milieusceptici, islamsceptici, eurosceptici. Allemaal voor het grootste deel newspeak. De ene politieke correctheid, waarbij mensen niet durfden te zeggen wat ze echt dachten, hebben we ingeruild voor een andere, waarbij we niet meer zeggen wat we denken over de mensen, die nu zeggen wat ze eerder niet zeiden.

#9 Raaskal

@8: Maar moet de media (en Sargasso als deel van het probleem dus) maar meegaan met die newspeak?

#10 Knorretje

@5:

Daar heb je gelijk in. De PVV en FN zijn gewoon anti bijna alles. Echter, het is wel van belang om het onderscheid EU en Europa te blijven gebruiken in de taal vind ik. Je kunt namelijk wel degelijk voor Europese samenwerking zijn, maar gewoon geen heil zien in de EU: dat zijn de 7 instituten zoals weergegeven in het EU verdrag.

#11 pedro

@9: nee, maar die terminologie wordt de mensen opgedrongen door rechts. Je hebt ook een plusje van mij gekregen. ik vind ook dat we het beestje gewoon bij de naam moeten noemen, anders krijgen we allemaal van die zwarte piet discussies.

#12 pedro

@10: dat kan, maar als je er dan niet eens in slaagt om met je geestverwanten samen te werken, is dat alleen maar holle retoriek. Maar goed, dat staat dus ook al in het artikeltje. De groepen die tegen de EU, maar voor Europese samenwerking zijn, slagen er niet in met elkaar samen te werken. Dan mag jij nog wel een keertje komen herhalen, dat je tegen de EU bent, maar voor Europese samenwerking, maar dan mis je het punt volledig. Maar ja, als jij eenmaal een standpunt in hebt genomen…

Buiten dat we natuurlijk uit het verleden kunnen zien, wat die vrijwillige ‘samenwerking’ zonder kader tussen de Europese landen ons opleverde. De ene na de andere oorlog.

En buiten het feit, dat de EU het resultaat is van Europese samenwerking…

#13 Knorretje

@12:

Ach, wellicht moet je je eens gaan verdiepen in die geestverwanten waar je het over hebt. Want die zijn zeer verschillend. UKIP kan net als de Gouden Dageraad wel de EU willen opheffen, maar daar houdt die verwantschap verder ook wel op bijvoorbeeld. Die hebben hele andere drijfveren en een visie voor wat er daarna moet gebeuren. Daarom hamer ik stuk op verschil tussen Europa en de EU. Om zo de discussie zuiver te houden en niet alle partijen op één hoop te gooien en als geestverwanten aanmerken terwijl dat niet zo is.

Dat uit zich bijv ook in het gegeven dat zowel UKIP en FN zeker wel weten samen te werken met meerder partijen uit meerdere landen, maar dat ze beide aanhikken tegen de 7 landen-regel mbt het vormen van een fractie.

Maar goed, je zal nu ook wel weer beweren dat wat ik zeg eigenlijk hetzelfde is als wat jij zegt onderbouwd met lucht. Veel plezier alvast man. Ga lekker los.

#14 pedro

@13: je gaat niet op het punt in. Weer allerlei zijpaadjes, maar het punt blijft staan, dat al die nationalistische partijtjes niet met elkaar samen kunnen werken. Alleen maar op heel kleine deelgebiedjes. En dat komt inderdaad door precies wat je zelf al zegt: ze hebben allemaal verschillende deelbelangen (o sorry, dat heb je natuurlijk weer niet letterlijk zo gezegd…, dus kun je daar weer een nevendiscussie van maken). En het belangrijkste punt is natuurlijk, dat als je wil samenwerken, je dat ook zal moeten kunnen doen met mensen waar je het niet mee eens bent. Dan moet je gaan samenwerken met groepen die nog veel verder van je af staan, en nog veel minder geestverwanten van je zijn dan de clubs waar je nu al niet mee samen kunt werken.

Misschien moet je de term geestverwanten eens opzoeken. Misschien snap je die niet. Dat zijn geen mensen, die 100% hetzelfde denken, maar mensen die voor een deel dezelfde ideeën hebben. In dit geval zijn het geestverwanten voor wat betreft hun houding t.o.v. de EU.

En je laatste alinea laat weer zien, waarom je het altijd aan de stok krijgt met mij.

#15 Bismarck

@1: Kleine correctie, het was niet Lega Nord, maar Mussolini die de eerdere extreemrechtse fractie binnen een jaar uit elkaar hielp met haar Roemenenstandpunt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*