UKIP verliest zijn vrienden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - Twee van de drie rechtse groepen in het nieuwe Europarlement dreigen te mislukken.

De media zitten na de Europese verkiezingen weer op de oude toer: alle aandacht voor de regeringsleiders. Intussen is er in het parlement van alles gaande dat grote gevolgen kan hebben voor de kiezers. Het parlement telt 751 leden en dat gaat niet werken als er geen groepen worden gevormd om de onderhandelingen over wetsvoorstellen te kunnen voeren. Dus sluiten partijen zich aaneen en vormen ze groepen met min of meer overeenkomstige politieke achtergronden en programma’s. We kennen al een tijdje de Europese Volkspartij (EPP) waarin veel christendemocraten samenwerken, de Sociaaldemocraten (S&D), de Liberalen (ALDE), de Groenen (Greens/EFA) en Verenigd Links (GUE/NGL). Aan de rechterkant van het spectrum is de situatie na de verkiezingen hoogst onzeker geworden.

Om een groep te vormen moeten minstens 25 leden uit zeven verschillende landen zich aaneensluiten. De Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), waarin de Britse Conservatieven en de Poolse partij PiS de meeste zetels hebben, halen dat gemakkelijk. Ze krijgen naast de Nederlandse SGP’er Belder ook versterking uit Denemarken en Finland. De Deense Volkspartij, verwant aan de PVV, won de verkiezingen en verdubbelde haar zetelaantal tot 4. De Finse partij (voorheen de Ware Finnen) heeft twee zetels. De partijen verruilen het kamp van Europa voor Vrijheid en Democratie (EFD) van de Britse winnaar UKIP voor de partij van de verliezer, de Britse Conservatieven, die bij de laatste verkiezingen 6 zetels aan de concurrent zijn kwijtgeraakt. De ECR werd gisteren bovendien nog verblijd met de komst van zeven afgevaardigden van Alternative für Deutschland, een rechtse oppositiepartij die de euro wil afschaffen. Merkel is not amused. Het is haar een doorn in het oog dat AfD iets te zeggen krijgt in Europa. En de Britse Conservatieven waren daarom tegen.  Maar de ECR passeert nu wel de Liberalen in aantal leden en wordt de derde in grootte achter de EPP en S&D.

Heel triest verloopt het allemaal voor de UKIP stemmers. Want Farage mist nu de nodige leden om een groep te vormen. Hij heeft daarom contact gezocht met Beppe Grillo’s Vijfsterrenbeweging uit Italië, goed voor 17 zetels. Maar het is de vraag of de Italianen samenwerking met de Engelse anti-immigratie en anti-EU partij op prijs zullen stellen. Grillo wil een referendum over de EU die voor Farage al lang heeft afgedaan. Beide politici waren het eens over het belang van directe democratie, volgens Farage, en beloofden elkaars onafhankelijke standpunten te respecteren als het tot samenwerking in een groep zou komen. Maar Farage is er nog niet als Grillo het verlies van een andere Italiaanse partij, de Lega Nord, goed zou willen maken. Ook de steun van een rechtse partij uit Litouwen, Tvarka ir teisingumas, TT leek deze week onzeker.

De Litouwse partij zou, zo luidden de berichten, net als Lega Nord willen overstappen naar de groep van Marine Le Pen. Deze Europese Alliantie voor de Vrijheid had tot voor kort met FN, PVV, de Oostenrijkse FPÖ, het Belgische Vlaams Belang en het Italiaanse Lega Nord 38 zetels uit vijf landen. Met de twee afgevaardigden uit Litouwen en de vier afgevaardigden van het Poolse Kongres van Nieuw Rechts zou dat dan alsnog voldoende zijn om als groep erkend te worden en zo in aanmerking te komen voor posities in de onderhandelingen. En een bijpassend budget, niet te vergeten. Maar gisteren beloofde Roland Paksas, leider van de Litouwse partij en tot nu toe vice-president van de EFD, trouw te blijven aan de groep van Farage.

Dat zou betekenen dat Geert en Marine nog steeds niet aan de slag kunnen in hun gedroomde Alliantie. Beiden proberen zich daarmee zo netjes mogelijk te presenteren. Geen Jobbik, geen Gouden Dageraad. Ruzie in de familie wordt niet geschuwd. Maar ook zonder vader Le Pen zitten er nu in hun groep al notoire antisemieten en vrouw- en homovijandige types die herinvoering van de doodstraf bepleiten. Ook als het alsnog zou lukken er een partij bij te krijgen blijft het de vraag hoe lang dit obscure samenwerkingsverband het zal uithouden. Mevrouw Le Pen heeft zich eerder een brekebeen getoond. En Wilders’s rol in het Europese Parlement is hoogstens tijdelijk.

Farage heeft het al gezien in Brussel. Als hij volgend jaar bij de Britse verkiezingen in het Lagerhuis gekozen wordt geeft hij zijn zetel in Brussel op en gaat hij terug naar Londen. Daar heeft zich inmiddels een nieuwe pro-Europese partij gemeld als concurrent voor de Conservatieven. Dirk Hazell wil met zijn Four Freedom’s Party stemmen gaan winnen bij de volgende Europese verkiezingen. Hij heeft zich bij voorbaat aangesloten bij de EPP, waar de Conservatieven vijf jaar geleden uitgestapt zijn.

Tot zover de stand op dit moment. Een poging om alle bewegingen bij te houden vind je hier.

 

 

 

 

Reacties (2)

#1 Henk van S tot S

Voorlopig dus een (u)kip zonder kop ;-)

  • Volgende discussie
#2 Knorretje

Dank voor dit heldere overzicht.

  • Vorige discussie