Europese Commissie wil kunnen ingrijpen bij schending rechtsstaat

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Aldus de Volkskrant:

Europese regeringen die de rechterlijke macht en mediavrijheid in eigen land knevelen, krijgen de Europese Commissie in hun nek. Ondemocratisch gedrag wordt eerst bestraft met een waarschuwing, dan aanbevelingen en in het uiterste geval met boetes en opschorting of stopzetting van het EU-lidmaatschap.

De directe aanleiding waren gebeurtenissen in Hongarije en Roemenië:

Brusselse bemoeienis met de rechtsstaat kreeg tot voor kort weinig steun van de lidstaten. Het werd gezien als een inbreuk op de nationale soevereiniteit. Dat veranderde nadat de Hongaarse premier Orbán in 2011 de media aan banden wilde leggen en de Roemeense regering haar Grondwettelijk Hof buitenspel zette, zaken waartegen de EU nauwelijks kon optreden. In reactie daarop vroegen Nederland, Duitsland, Finland en Denemarken de Commissie vorig jaar een ‘nieuw, effectief mechanisme’ te ontwikkelen dat de democratie in de lidstaten waarborgt.

Voor de EU-haters onder ons: we zijn het deze keer zelf schuld.

Open artikel

Reacties (5)

#1 gbh

Vreemd dat Italië niet als aanleiding word genoemd. Berlusconi had vrijwel alle media onder zijn controle. Een veroordeling daarvan werd destijds tegen gehouden door christelijke en rechtse euro partijen.

#2 Joop

Mechanisme – daarmee wordt marktmechanisme bedoelt, dat is het enige wat op bescherming van de Europese Commissie kan rekenen. De rest is bijzaak.

#3 Mister P

Dus ondemocratisch gedrag wordt bestraft door de ondemocraten zelf. Is toch wel grappig. De EC die democratie gaat beschermen. Misschien moeten zelf eens naar hun voorstellen kijken

#4 piterfries

Stukje bij beetje de soevereiniteit van de landen opheffen, altijd onder altruistische voorwendsels.

#5 pedro

het eens zijn met de maatregel, maar er toch ook tegen omdat het een EU maatregel is. Het leven is moeilijk voor de EU-critici.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*