EU lijkt in minder dan 5% van de verwijzingen in de rechtszaken in Nederland van invloed te zijn

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

EU lijkt in minder dan 5% van de verwijzingen in de rechtszaken in Nederland van invloed te zijn. Uit een eerste open data analyse van alle uitspraken vanaf 2013 is minder dan 5% van de verwijzingen naar een uitspraak van een Europese instantie. Terwijl eenderde van onze wetten daar vandaan komen.

Open artikel

Reacties (8)

#1 Dehnus

En waarom maakt de VVD en PVV er dan zo’n probleem van?

Nou omdat je daar wel je grondwet mag toetsen! En dat staat het grote geld natuurlijk niet aan, de plebs moeten hun mond houden! Alleen als ze andere plebs aanvallen mogen ze los en zich bezig houden met triviale dingen. Ook is het een makkelijke zondebok twee vliegen in een klap.

#2 Emile M

Veel gerechtelijke uitspraken zien op dronken rijders, eenvoudige mishandelingen en kleine diefstallen. Maar ook voor een ingewikkelde moordzaak heb je geen Europese jurisprudentie nodig. In strafzaken kan ik mij alleen bij BTW-fraude of iets douane-achtigs een Europese component voorstellen. In civiele zaken zal het iets vaker voorkomen bij bijvoorbeeld consumentenrecht of intellectuele eigendom. Verder natuurlijk in toenemende mate in arbeidsrechtelijke conflicten, maar voor de bulkzaken, echtscheidingen of gevallen waarin iemand een huurachterstand heeft of zijn telefoonrekening niet heeft betaald, is er niets Europees aan. In het bestuursrecht speelt het Europees recht wel een steeds grotere rol, maar ook daar is vaak sprake van een zogenaamde ‘acte claire’ waarbij de uitleg van het recht zo voor de hand ligt dat de Europese rechter buiten spel blijft.
Kortom: eigenlijk vind ik 4 à 5% best veel.

#3 Bismarck

Ed, kom er maar in!

#4 Steeph

@2: Voor alle duidelijkheid: die 4-5% slaat op het aandeel van de EU binnen de gevonden verwijzingen. Niet van alle uitspraken.
Dat komt neer op 0,3%.

#5 Emile M

De kop waarin wordt gesproken over 5% van de rechtszaken is dan onjuist. Toch verbaast het me nog niet. Bijvoorbeeld in faillissementen en alimentatie zal veel worden verwezen naar arresten van de Hoge Raad. Dat geldt ook voor belastinggeschillen zonder internationale componenten.

#6 Steeph

@5: Dat is inderdaad niet correct! Aangepast.

#7 HenkdeWaal

Kan het ook te maken hebben met gegeven dat Europese wetgeving eerst omgezet wordt in nationale? Daarbij war @2 zegt. Strafrecht is niet ge-europeaniseerd (op milieuvervuiling na). Daarbij, wat is de betekenis van @0?

#8 roland

@0: “De ontbrekende EU-verwijzingen zijn opvallend. Ongeveer éénderde van onze wetten komt uit Europa en deze wetgeving wordt door het Hof van Justitie geduid en men zou meer verwijzingen naar EU-rechtspraak verwachten”
– Ook zonder verwijzing kan er “invloed” zijn. In het bestuursrecht wordt enkel verwezen als de EU interpretatie betwist wordt. Zo’n verwijzing zegt iets over de slechte vertaling van EU wetgeving naar Nederlandse wetgeving.
Invloed is iets heel anders!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*