EU beëindigt wapenembargo Syrië

Reacties (20)

#1 Tzoimbo

Yay! Nog meer oorlog. Nog meer verwoesting. Nog meer vluchtelingen.

#2 gbh

Werd tijd om 80% van de bevolking de middelen te geven om zich te verweren tegen de oorlogsmisdadigers van Assad, Hezbollah en Iran.

#3 parallax

De FSA is geen haar beter dan Assad, misschien wel een tikkeltje erger.

De narratief is zo ontzettend verdraaid dat we met z’n allen een groep huurlingen staan toe te juichen die we in andere regio’s liever z.s.m. zien verdwijnen.

#4 cerridwen

@3: Het zijn geen huurlingen. Er is inderdaad sprake van een verdraaid narratief, maar dan denk ik toch meer aan het narratief dat Syrische activisten door het buitenland betaalde leugenaars zijn en Assad een goudeerlijke voorvechter van rechten voor minderheden.

Verder goed nieuws, al blijft het afwachten of dit enige impact gaat hebben.

#5 euro

@2 en @4

Onzin. Dit is een conflict langs etnisch-religieuze scheidslijnen, een burgeroorlog à la Bosnië of Libanon waar iedereen boter op z’n hoofd heeft.

Waarom dan partij kiezen ? Is het dat jullie graag een verder verzwakt Syrië willen zien, zoals Irak na alle ellende nu ook niet meer relevant in de regio is ?

#6 Tzoimbo

@4: “Syrische activisten door het buitenland betaalde leugenaars zijn en Assad een goudeerlijke voorvechter van rechten voor minderheden”

Dat eerste heb ik hier inderdaad nog wel eens iemand zien beweren, dat laatste heb ik nog nooit iemand zien/horen beweren. Wat ik persoonlijk stel is dat de minderheden beter af zijn met Assad, dan met een groep fundamentalisten die van tevoren al beloven dat ze de Sharia gaan inzetten tegen de Alawitische en Shi’itische ketters (“There is a difference between the basic kuffar [infidels] and those who converted from Islam. If the latter, we must punish them. Alawites are included. Even Sunnis who want democracy are kuffar as are all Shia. It’s not about who is loyal and who isn’t to the regime; it’s about their religion.” http://www.economist.com/blogs/pomegranate/2013/05/syrias-fighters-0). Maar dan nog zal ik nooit zo ver gaan om steun te eisen voor Assad. Ik ben er nog steeds niet uit of de EU naïef is, of dat ze echt denken dat we beter af zijn met al Qaeda in Syrië dan met Assad. Maar dat wordt wel het resultaat.

#7 gbh

@6: De uitspraken van een paar idioten misbruiken om een massamoord goed te praten.

#8 cerridwen

@5: Interessant dat je Bosnië noemt, die burgeroorlog is juist gestopt omdat de amerikanen uiteindelijk partij hebben gekozen, tegen de Serviërs en voor de Kroaten en Moslims.

Ook in een ander opzicht is het een mooie analogie, want ook in Bosnië was één partij verantwoordelijk voor de grote meerderheid aan misdaden: de Serviërs.

Als je niets doet, weet je zeker dat het één grote puinhoop wordt a la Libanon 1975-1990. Interventie ten nadele van Assad (de hoofdverantwoordelijke voor de oorlog) biedt de beste kans op een spoedig einde en het begin van herstel.

#9 Tzoimbo

@7: Neuk jou, gbh! Dit zijn niet ‘uitspraken van een paar idioten’, dit is de ideologie van de sterkste militie in Syrië. En wat betreft die massamoorden, ben je echt zo blind dat je denkt dat het regime de enige is die hier massamoordt?

#10 Tzoimbo

@8: Hier ga je wel heel erg de mist in. Wil je beweren dat in Libanon niet is ingegrepen? Dat die burgeroorlog zonder buitenlandse inmenging verliep? Het probleem in Libanon was hetzelfde als het probleem in Syrië nu: iedereen (In Libanon: de Palestijnse groepen, Syrië, Israël, de Arabische Liga, de USSR, de VS, Frankrijk, de Britten, Italië. Er zijn zelfs gevechten geweest tussen Libische en Soedaneses ‘vredestroepen’ in Libanon) bemoeit zich ermee, met als gevolg dat alle partijen zwaar bewapend zijn en zich liever doodvechten dan op te geven.

#11 cerridwen

@6: Het gelijkstellen van de Syrische oppositie met Al Qaida is pertinente onzin en een retorische truc die rechtstreeks afkomstig is van Assads propaganda. Ik heb de vorige keer een artikel gelinkt waarin duidelijk uit naar voren komt dat JaN in crisis is door het trouw zweren aan AQ vorige maand. Blijkbaar volhardt je liever in dit soort caricaturale onzin dan dat je werkelijk iets te weten komt over de Syrische oppositie.

Wat betreft de bescherming van Syrische minderheden twee punten:
1. Volgens mij zijn alle mensen gelijk, maar blijkbaar vindt jij een Syriër meer waard als deze tot een ‘minderheid’ behoort.
2. Assad is nu aan de macht, is dus nu verantwoordelijk voor de bescherming van minderheden, en het lijkt me volstrekt duidelijk dat ze op dit moment zwaar te lijden hebben van Assads verwoesting van het land, zowel direct als indirect. Het is een volstrekte fantasie dat de status quo (die al niet echt om te juichen was voor de gemiddelde Syriër, inclusief de minderheden) terug kan keren. De keus is simpel: voortdurende chaos onder Assad of een transitie naar iets nieuws (met grote risico’s, zeker, maar ook kansen).

#12 gbh

@Tzoimbo, zou het handvest van Hamas er eens bij pakken maar dan loop jij een (voor mij ook) terechte vrijheid voor een volk wel te verdedigen. Hoezo hypocriet, hoezo dubbele standaarden, hoezo een plaat voor je kop!

#13 Tzoimbo

@11: “Ik heb de vorige keer een artikel gelinkt waarin duidelijk uit naar voren komt dat JaN in crisis is door het trouw zweren aan AQ vorige maand. Blijkbaar volhardt je liever in dit soort caricaturale onzin dan dat je werkelijk iets te weten komt over de Syrische oppositie.”

Uh huh.
Al Qaida is een franchise, dus JaN is inderdaad geen al Qaida, dat zal ik niet beweren. Maar JaN is wel een groep takfiris van het ergste soort, dat is een van de weinige dingen waar ik het eens ben met Hizbullahleider Nasrallah. En JaN is ondanks de lulverhalen in de Westerse en Soennitische pers nog steeds verreweg de sterkste militie. Wishful thinking kan de harde werkelijkheid niet verdrijven.

#14 Tzoimbo

@12: Ik wil net zo min dat Hamas gesteund wordt met wapens, maar jij zit hier wel te pleiten om de Syrische oppositie van wapens te voorzien. Sodemieter op gbh, je bent een volslagen idioot. Cerridwen kan ik nog serieus nemen, die komt tenminste nog met argumenten, al zijn die niet zo gefundeerd als hij zelf denkt.

#15 gbh

@14: Ik kom gewoon met argumenten, bij gebrek aan weerwoord kom jij blijkbaar niet verder dan schelden.

Ik vind de argumenten van Cerridwen redelijk en onderbouwd, dat kan ik van jouw dubbele moraal niet zeggen, dubbele standaarden zijn per definitie ongeloofwaardig.

#16 gbh

@Tzoimbo, nog even een paar cijfers:

94.000 bevestigde doden, aantal ligt naar alle waarschijnlijkheid boven de 120.000

200.000 mensen opgepakt door de mannen van Assad deze zijn spoorloos verdwenen en naar alle waarschijnlijkheid vermoord

#17 cerridwen

@13: Dus jij denkt dat een militie in crisis verreweg de sterkste militie is. Op dit moment zijn zij zeker niet de sterkste of de grootste militie, de islamisten van Ahrar al Sham (vergelijkbaar met Hamas) zijn veel belangrijker. Zoals te lezen valt in deze uitstekende analyse van de val van Raqqa:
http://www.joshualandis.com/blog/the-raqqa-story-rebel-structure-planning-and-possible-war-crimes/

Meer algemeen, ‘de sterkste militie’ zegt niet zoveel als er honderden milities zijn, in wisselende samenwerkingsverbanden. JaN heeft een zekere mate van populariteit door hun succes op het slagveld, hun gebrek aan corruptie en het leveren van diensten aan de lokale bevolking. Ze verliezen populariteit door hun link met AQ en het opleggen van hun zeer conservatieve ideeën aan de lokale bevolking.

#18 Yevgeny Podorkin

Hoeveel stingers/ SAM’s en anti- tankwapens gaan we ze geven dan om alle vliegtuigen en tanks van Assad te vernietigen (want daar zitten ze om te springen)?

En vraag eens aan de Amerikanen of ze achteraf nooit spijt hebben gehad dat de Taliban een tiental chinooks met VS- soldaten neerhaalde…met dezelfde wapens waarmee ze ooit Russische helikopters naar Allah schoten.

#19 gbh

@18: Die chinooks zijn niet met stingers neergehaald want die werkten toen al lang niet meer.

#20 Andy Cap

@19: O? Hebben ze een uiterste houdbaarheidsdatum?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*