Aldus het NRC:
Het Erasmus MC in Rotterdam, het grootste ziekenhuis in het land, zal niet voldoen aan de eis van minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) om op 1 maart sterftecijfers over 2012 openbaar te maken. Dat zegt Jan A. Hazelzet, hoofd medische informatie van het Erasmus […]
Het ziekenhuis heeft al jaren principiële bezwaren tegen openbaring van de gemiddelde sterftecijfers per ziekenhuis, omdat de vergelijking tussen ziekenhuizen mank zou lopen. Vanaf aanstaande zaterdag, 1 maart, is het voor elk ziekenhuis verplicht de sterftecijfers op de eigen website te publiceren en te verzenden aan de toezichthouder.
En ik kan me daar ook wel iets bij voorstellen:
De geëiste gegevens worden niet op één lijst gepubliceerd, alleen op de eigen websites van de ziekenhuizen. “De cijfers zijn eigenlijk niet bedoeld om te vergelijken”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.
Academische ziekenhuizen krijgen relatief veel erg zieke patiënten. Hazelzet: “Iemand met hartfalen die verslechtert, wordt door andere ziekenhuizen naar ons gestuurd omdat wij meer instrumenten en bijzondere medicatie hebben. De kans dat die persoon hier overlijdt is dus groter, maar dat ligt niet aan de kwaliteit.”
Gaat zo’n lijst echt helpen, of wordt alleen maar de indruk gewekt dat (doodzieke) patiënten iets te kiezen hebben om zo de zegeningen van de marktwerking aanvaard te krijgen?