Er komt één landelijk halalkeurmerk

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dat meldt het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO).

Open artikel

0

Reacties (11)

#1 Joost

Ah, er is dus overeenstemming over welke onzin de echte onzin is?

#2 De echte Rob

@1 Ik weet het nog grappiger te maken. Ik kreeg onlangs een uitnodiging om deel te nemen aan gesprekken over een nieuwe norm voor Halal-producten. Dat zou dan een Europese EN-norm moeten worden, net zoals er normen zijn voor speelgoed en liften.

Dat klinkt misschien een beetje ridicuul, maar zo’n standaard zou kunnen helpen om bijvoorbeeld het slachtproces te harmoniseren, waardoor ook slechte slachtpraktijken met veel dierenleed kunnen worden teruggedrongen.

Zie ook http://pr.euractiv.com/pr/european-standard-halal-food-91206

#3 Prediker

@2 Ben jij bekend met het werk van veterinair wetenschapper Temple Grandin? Die heeft zich gespecialiseerd in diervriendelijke slachtmethoden, en dan het hele proces, van binnenkomst tot het uit laten bloeden.

Ze geeft ook praktische handvatten. Zoals dat de vloeren niet glibberig moeten zijn, dat er geen lawaai moet zijn van pompen en filters, etc. etc.

http://www.grandin.com/ritual/slaughter.without.stunning.causes.pain.html

http://www.grandin.com/ritual/recommendations.facilitate.rapid.insensibility.html

No-nonsense type, die Grandin.

#4 Micowoco

Vormt men zich in de moskee (ik kom er nooit) ook wel eens gedachten over hormonen, antibiotica en dat soort extra’s in het vlees? Of gaat het alleen om de regeltjes van vroegah?

#5 De echte Rob

@3 Ik heb de film gezien, maar ik volg de literatuur niet (mijn kennis over Halal slachten is ook allerminst de reden waarom ik benaderd ben). Mijn vriendin die voor veterinair arts studeert weet er meer van.

Zo vertelde ze me dat er boxen zijn waarin koeien worden vastgezet en vervolgens ondersteboven worden gedraaid. Het gevolg is een enorme hoeveelheid stress, mede doordat koeien niet echt geschikt zijn om ondersteboven te hangen. In die positie drukken organen namelijk op het respiratoir systeem waardoor de koe direct al het gevoel krijgt dat ze gaat stikken. Zie ook: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=LCPNRsYij3o#t=129

Die praktische handvatten van Grandin geven in ieder geval aan dat er veel handelingen zijn die het lijden van de koe aanzienlijk kunnen verminderen. Het lijkt me dan ook belangrijk dat dierenwelzijnsorganisaties zich bemoeien met de criteria die worden opgesteld in een keurmerk of norm voor Halal-vlees.

#6 Toko Senang

Wellicht dat er tzt een geüniformeerde norm kan komen voor ritueel slachten voor moslims en Joden.

#7 Quintana

Keurmerk halal voedsel? Nu lijkt de integratie me toch wel aardig geslaagd!

#8 Henk van S tot S

Ik dacht dat halal over meer dan slachten ging ;-)

#9 De echte Rob

@8 Dat klopt. De halalnorm die er gaat komen (zie #2) zal gaan over voedselproducten in het algemeen.

#10 kevin

Het werd eens tijd. Zo komt er meer zicht en controle op dierenwelzijn bij religieus slachten.

#11 De echte Rob

@10 Nou, dat valt nog maar te bezien. Een keurmerk is een mogelijkheid om praktijken te hanteren die dierenwelzijn bevorderen, maar het gaat volledig afhangen van de mensen die om de tafel zitten bij het opstellen van de criteria. Uit het nieuwsbericht val vooralsnog niet op te maken dat dierenwelzijn een criterium is: http://www.cmoweb.nl/index.php/home/k2-categories/nieuws/item/297-1-halal-keurmerk-tegen-misbruik-halal-stempel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*