1. 1

  Klein probleempje… export verbod olie en gas in de VS, vandaar dat het contract nog wacht op goedkeuring overheid. Hevige lobby oorlog gaande tussen oliebedrijven en chemische industrie in de VS. De laatste willen lage energieprijs behouden door export verbod.

 2. 3

  @2: Daar gaat deze deal weinig aan helpen; dit gas bereikt het VK op zijn best pas over vijf jaar. Als er dan tenminste nog voldoende productie is in de VS om de eigen vraag + export te kunnen bedienen.

 3. 4

  @2: Overigens laat je bron zien dat de voorraden half maart 2010 nog lager waren. Blijkbaar dus gangbare praktijk om zo min mogelijk meer op voorraad te hebben dan er ’s winters verstookt wordt.

 4. 6

  @5: Ja leuk, maar het minimum van 19 maart 2010 is lager dan de voorraad van 25 maart dit jaar. Mij lijkt dit vooral aan te tonen dan de Britten een (te) kleine voorraadcapaciteit hebben. Helaas gaan de data maar drie jaar terug, dus hoe dicht bij 0 er eerder is gekomen weten we niet. Wat ik wel zie dat veel andere landen hun opslagcapaciteit in 2010 (toen ze ook weinig voorraad over hadden) fors opgehoogd hebben (de Duitsers bv. van 15k mcm naar 20k mcm en de Fransen van 6,8k mcm naar 9,4k mcm), maar de Britten niet (die zitten nog steeds op 4,75k mcm). Aangezien de Britten al lang over hun peak gas heen zijn en de consumptie niet daalt, hadden ze misschien toch al eerder (toch op zijn laatst na de wake up call van 2010) op het idee kunnen komen dat ze een grotere voorraadcapaciteit nodig gingen hebben.

 5. 7

  Dit is even off-topic. Wel over gas.
  Ik ben benieuwd hoe dat record gasverbruik in Nederland in verhouding staat tot de koude en het aantal huishoudens in andere jaren. Wat ik wil weten is of de Nederlander wel of niet efficiënter omgaat met energie. Ergens denk ik dat dit niet zo is.

  In december, januari en februari werd in totaal 34,8 miljard kuub gas door het netwerk gepompt. Die cijfers zijn normaal voor een ‘extreme winter’. Dus we stevenen niet af op een recordwinter.

  aldus RTL. Alleen was DJF deze winter helemaal niet extreem. Het gezeur erover wel. Winter 2012-2013 moet 39 andere winters voor zich laten in de ranglijst van koudste winter en was slechts een paar tienden van graad kouder dan de huidige normaal. Deze maand maart is wel duidelijk kouder.

  Goed, iemand? Anders excuses voor het off-topic.

 6. 8

  @7: Geen probleem hoor. De crux zal hem natuurlijk juist in de lente (daar bedoel ik: maart) zitten. Die is wel een stuk kouder dan normaal (en vooral, die bevat meer ijs- en vorstdagen) en dat leidt tot extra gasverbruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren