Egyptische politiegeneraal kondigt verstrekkende vervolging Moslimbroeders aan

Generaal Amr, een hoge beambte van de Egyptische politie, sprak met Le Monde over de problemen in het land de aanpak van de Moslimbroederschap. Hij staat niets minder voor dan grootschalige politieke zuiveringen.

We zijn met negentig miljoen Egyptenaren, en er zijn niet meer dan drie miljoen Moslimbroeders. We hebben hooguit zes maanden nodig om ze allemaal te liquideren of gevangen te zetten. Dat is geen probleem, we hebben dat al eens gedaan in de negentiger jaren.

Op de vraag of hij werkelijk drie miljoen mensen wil vervolgen, antwoordt Amr:

Ik wil daarmee zeggen dat men hun kopstukken moet doden of arresteren, dertig hoge omes en vijfhonderd van hun ondergeschikten. De anderen kunnen daarna naar huis.

Achter de Moslimbroederschap ziet de hoge politiechef een duister verbond van Turkije, Qatar, Israël en de VS, tot aan Obama aan toe, die Egypte willen kortwieken en naar beneden halen. Het Egyptische leger zal dat echter niet toestaan. Egypte is de oudste beschaving van de wereld, aldus Amr. Het zal z’n soevereiniteit nooit uit handen geven.

En Mohammed Morsi?

Dat is een spion van Hamas. Hij wilde 40% van de Sinai verkopen voor 8 miljard dollar om die dan samen te voegen met de Gazastrook. Het is Barack Obama zelf die deze deal heeft voorgesteld. Morsi heeft daarnaast duizend tunnels naar Gaza laten graven. Hij stond op het punt om het zuiden van Egypte aan Soedan te verkopen en groen licht te geven aan Ethiopië om een dam te bouwen die het water van de Nijl met diekwart zou verminderen. Hij verbood het toerisme (sic) en was van plan om voor vijf jaar al de antieke plaatsen, de piramides, de Sfinx, de tempels aan Qatar te verhuren. Hij betaalde 2 miljard dollar aan de buitenlandse pers zodat ze de lof zou zingen van de Moslim Broederschap.

Voor de Moslimbroederschap, die volgens hem een ‘theologisch fascisme’ voorstaan en hele steden in brand steken, heeft hij geen goed woord over.

De Broeders zien maar twee mogelijkheden: ofwel ze besturen Egypte, ofwel de branden het plat. Gelukkig zijn we het machtigste leger in de Arabische wereld, en de veertiende op het niveau van de wereld. We zijn het enige land dat een oorlog tegen het terrorisme heeft gewonnen. We weten hoe we dat aan moeten pakken.

Open artikel

Reacties (40)

#1 Bismarck

Ik betwijfel of Amr een serieuze gesprekspartner is.

#2 nass

Steeds als ik denk dat mijn mond niet verder open kan vallen van verbazing komen ze weer met iets nieuws. Toch denk ik dat hij dit serieus meent. Een dikke vette middelvinger naar iedereen en gewoon lekker doen waar ze zin in hebben.

#3 freddeaap

Ik mis alleen nog de joden, illuminatie en reptilians, dan is het plaatje van een Vollidiot compleet…

#4 Bismarck

Serieus, minners? Zijn er echt mensen die niet menen dat deze man helemaal van het padje af is?

#5 euro

@4:

Dat zijn de zwakzinnigen die denken dat je automatisch pro-Broederschap bent wanneer je Amr afwijst.

#6 bolke

Je kan de ongeletterden van het egyptische platteland van alles wijs maken.
Niet door westerse ogen naar deze uitspraken kijken maar door de ogen van de ongeletterde boer op het platteland die (meestal) niet verder is geweest dan het buurdorp.

#7 euro

De situatie in Egypte en andere Arabische landen begint te lijken op de opkomst van het fascisme in Europa in de jaren 1920 en 1930. Grote delen van de bevolking die doodsbang zijn voor een overname door islamisten (toen: de communisten, na de succesvolle Russische en mislukte Duitse en Hongaarse revoluties van 1917-19) en zo gedreven worden in de armen van enge nationalisten en militaristen zoals nu Amr.

#8 euro

@6:

Hetzelfde geldt voor de retoriek van de Broederschap. Maar in dat geval nuanceer jij vast niet.

#9 Bismarck

@6: Dit betreft een hoogopgeleide officier in een interview met een journalist. Als de man retorisch talent heeft, mag je ook verwachten dat hij zijn toon aanpast aan zijn toehoorder.

#10 Prediker

@1, @4 – Twee opmerkingen.

1. Er zijn in twee weken tijd zo’n 800 moslimbroeders op straat afgeknald, helemaal in lijn met de gedachten van deze meneer. Daarnaast worden kopstukken van de Moslimbroederschap opgepakt en is Morsi aangeklaagd wegens landverraad.

De man heeft een rang bij de politie die gok ik ongeveer het equivalent is van wat in Nederland een hoofdcommissaris is. Die stippelt dus voor een belangrijk deel het beleid uit. En Egypte is ietsje groter dan Nederland, dus maakt hij in een groot gebied de dienst uit.

Volgende keer dat je in de krant leest dat de politie op ongewapende demonstranten schiet, denk dan nog even terug aan bovenstaande uitspraken van deze ‘niet serieus te nemen’ meneer.

2. Ik volg diverse Westerse journalisten in Egypte, en die vertellen dat ze nu een ongelofelijke hoop shit over zich heen krijgen van hun Egyptische kennissen omdat zij belichten dat het Egyptische leger en de Egyptische politie op ongewapende mannen, vrouwen en kinderen in MB-demonstraties schiet.

Sympathisanten van de Moslimbroederschap geloven dat het allemaal één groot complot is (onder andere van buitenlandse krachten) tegen de MB; tegenstanders van de Moslimbroederschap slikken de staatspropaganda, dat de Moslimbroeders allemaal terroristen zijn, en zijn helemaal op hand van het leger (rara, hoe kan dat?)

De laatste dagen zag ik intelligente Egyptenaren (van een afstandje, want ik ben niet meer in Egypte) veranderen in harteloze, gehersenspoelde barbaren. Ik heb de zinnen ‘ik ben niet voor geweld, maar alle Moslimbroeders mogen dood’ en ‘ik dank god voor de dood van de terroristen’ te vaak voorbij zien komen. Sommigen riepen zelfs op tot een nieuwe Hitler, iemand die alle ‘terroristen’ uit de weg zou ruimen.
Brenda Stoter: De Egyptische Haatcampagne

Dat die generaal Amr er ideeën op nahoudt die compleet koekwaus zijn, daar zullen we het snel over eens worden. Maar gezien wat er nu in Egypte plaatsvindt, en de steun die het leger daarbij van grote delen van de bevolking krijgt, wekt dat wel degelijk de indruk dat Amr’s ideeën representatief zijn voor wat er binnen legerkringen en bij de bevolking leeft.

Dus ik neem deze meneer wel degelijk serieus.

#11 Joost

De vraag blijft dan waarom deze vent in een interview met een buitenlands blad dat zo goed als niemand in de Egyptische onderlaag leest, in een taal die zo goed als niemand machtig is, zulke onzin uitkraamt.

We hebben wel eens eerder zulke verhalen gehoord door bijv. Ahmadinejad van Iran, maar dat was dan op een partijbijeenkomst, waar journalisten optekenden wat hij zei.

In dit geval is er totaal geen belang bij om zulke dingen te roepen. Sterker nog, dit doet zijn “goede zaak” kwaad, omdat dit in het westen nogal wat wenkbrauwen laat fronsen.

Lijkt me gewoon dat de verkeerde man op de verkeerde plek zat voor dit interview. Zullen wel niet zoveel meer van hem horen.

#12 Bismarck

@10: “deze ‘niet serieus te nemen’ meneer.”

Het zou niet misstaan om ook echt aan te halen op het moment dat je aanhalingstekens gebruikt. Ik zeg niet dat deze meneer niet serieus te nemen is, maar dat het geen serieuze gesprekspartner is en dat is ook precies wat ik bedoel: Met deze man moet je geen zaken doen.

#13 gbh

@11: Mijn wenkbrauwen fronsen een artikel over een pipo bij de politie die geen bal te zeggen heeft, de hoge leger generaals bepalen op dit moment alles en dat terwijl er hier met geen één woord wordt gesprokken over de grootste gifgas aanval na Halabja. De ene mens heeft blijkbaar minder waarde dan de andere en iets is hier zo te zien pas nieuwswaardig als het ten goede komt aan de eigen politieke motieven.

#14 pedro

Dat is geen probleem, we hebben dat al eens gedaan in de negentiger jaren

Ja, dat heeft goed geholpen…

Egypte is de oudste beschaving van de wereld

Ik denk dat deze meneer zijn mond maar beter kan houden dan het woord beschaving in de mond te nemen. Zijn uitspraken duiden op een gebrek aan beschaving (en zouden tot grote en terechte verontwaardiging leiden als iemand van de Moslimbroederschap ze over een andere groep zou zeggen).

#15 pedro

@13: schrijf er eens een artikeltje over, dan hoef je niet steeds off-topic te gaan lopen zeuren over een vermeend gebrek aan aandacht voor een onderwerp.

#16 pedro

@4: minners ja, serieus nee.

#17 Prediker

…en dat terwijl er hier met geen één woord wordt gesprokken over de grootste gifgas aanval na Halabja.

@13 – Dat er vermoedelijk een gifgasaanval met honderden doden in Syrië heeft plaatsgevonden kan ik overal vernemen; maar dit interview met deze Egyptische generaal heb ik in de Nederlandse media niet kunnen terugvinden.

Kortom: linken naar dit interview voegt wat toe, een waanlinkje over die gifgasaanval waarvan iedereen al op de hoogte was… meh, niet zoveel.

Verder vind ik je gebruikelijke Pavlov-reactie wel schattig. En het ging niet eens over Israël!

#18 Mangler

@Prediker: ongewapende demonstranten? Er zijn massa’s beelden (en, rara, niet massaal uitgezonden door Westerse media) van tientallen demonstranten die gericht op de politie/het leger schieten.

#19 gbh

Dat is een kul argument prediker er is genoeg nieuws over Syrië dat ook de Nederlandse media niet haalt en dan zijn jullie ook niet thuis.

Volgens onbevestigde berichten staat de teller al bijna op 2000 doden er worden nog steeds huizen vol met lijken gevonden en dan heb jij het over vermoedelijk en Pavlov? Het bewijs van de gifgasaanval op Halabja was vele malen minder.

En het ging inderdaad niet over Israël, waarbij ik overigens dichter bij jou sta dan jij denkt. Mijn wereld is groter dan Israël en als je het alleen maar hebt over misdaden en mensenrechten in die context ben je alleen nog maar geloofwaardig voor bashers beide zijden.

http://www.channel4.com/news/syria-damascus-chemical-weapons-attack-assad-rockets-rebels

http://www.youtube.com/watch?v=k6W18XsMAMk&feature=youtu.be

#20 pedro

@19: schrijf er eens een artikeltje over, dan hoef je je niet meer off-topic te beklagen.

#21 su

@18: Er zijn ook beelden van het leger die een man neerschiet die met zijn armen gestrekt twee vredestekens maakte.

#22 Aesir

“Generaal Amr, een hoge beambte van de Egyptische politie”

Klopt hier iets niet aan of is generaal een heel andere functie dan in Nederland? Dit wekt bij mij enigzins het vermoeden dat Le Monde de lezer doelbewust misleidt.

Een willekeurige “hoge” (wat is hoog?) politiebeambte in die situatie vinden die wat gekke overdreven dingen roept is toch echt wat anders dan een “echte” generaal.

#24 anton

Vermijden dat Egypte verder afglijdt in sektarisch geweld lijkt mij het allerbelangrijkste. Het intimideren van de tegenstander, wat de figuur doet, hoort daarbij. Bovendien is dit de enige taal die moslimfundamentalisten verstaan.

#25 euro

@24:

Ja, repressie en intimidatie van moslimfundamentalisten werkt goed hè. De Arabische dictaturen doen ’t al ’n halve eeuw en kijk, ’t werkt !

#26 Olav

@24:

Vermijden dat Egypte verder afglijdt in sektarisch geweld lijkt mij het allerbelangrijkste.

Inderdaad. Daarom moet er ook dringend gedeëscaleerd worden. Bemiddeld en onderhandeld. Daar is deze politiegeneraal alvast niet mee bezig.

Het intimideren van de tegenstander, wat de figuur doet, hoort daarbij.

Is het intimideren of uitdagen wat meneer doet? Ik denk het laatste. Hij moet zijn bek houden want hij maakt de situatie alleen maar erger.

Bovendien is dit de enige taal die moslimfundamentalisten verstaan.

Hoe dan ook bestaat er geen toekomst voor Egypte zonder de Moslimbroederschap. Dus men zal er toch mee moeten dealen. Maar dat wil deze politieman niet. Hij wil burgeroorlog en standrechtelijke executies. Hij is daarmee minstens zo erg als wat hij zegt te willen bestrijden. Waarschijnlijk erger. De Moslimbroederschap is immers vooral ook een reactie op het soort regimes waar de generaal deel van uitmaakt.

Deze meneer is onderdeel van het probleem, niet van de oplossing.

#27 HPax

Wat zich nu in Egypte voordoet, voldoet in hoge mate aan Philips´ omschrijving van de Arabisch-Oriëntaalse cultuur, afdeling politiek.

In AD 2003 schrijft de Utrechtse filosoof H. Philipse in zijn essay ‘Stop de tribalisering van Nederland´: ‘het gebruik van geweld – in tribale samenlevingen – is een wezenlijk onderdeel van conflictoplossing. […..]. Regerende klieks in Arabische landen zijn tribaal van aard en moeten hun onderdanen wreed onderdrukken omdat ze voortdurend worden uitgedaagd door concurrerende groepen, zodat een dialectiek van machtsverwerving en uitdaging het geweld gaande houdt. Nederland is het Madurodam van dergelijke groepsconflicten geworden. Alleen de Hollander die door onwetendheid de onderliggende groepsmoraal niet doorgrondt, spreekt hier van ‘zinloos geweld.’ Juist doordat dit geweld door de betrokkenen als zinvol, ja zelfs als onvermijdelijk voor het behoud voor eer wordt ervaren, is het moeilijk tegen te gaan.’

Wat wij vandaag van Egypte zien, is van structurele aard. Niks bijzonder eigenlijk. ´Befehlshaberige´ opmerkingen als bijv. in c 24 zitten er grandioos naast, getuigen van een onverbeterlijk ethnocentrisme en kunnen beter achterwege blijven.

#28 euro

@27:

Jij zit er ook grandioos naast. Jouw en Philips’ quasi-racistische verklaringen (het komt neer op: het zit in de aard van de Arabieren om elkaar de hersens in te slaan) kunnen ook beter achterwege blijven.

#29 Prediker

@22 Er wordt in het artikel niet bij vermeld waar de rang van generaal zich precies bevindt in de Egyptische politiehiërarchie, maar als je even Googelt, vind je al snel dat er meerdere Egyptische politiegeneraals zijn.

Onlangs zijn er twee benoemd tot gouverneur, naast generaals uit het leger en opperrechters.

Deze alinea uit Le Monde is wel relevant om een idee te krijgen van de verantwoordelijkheden en de positie van de man:

De politiegeneraal weet waarover hij spreekt, en deelt geen van de Westerse zorgen over de toekomst van Egypte. Tegen het einde van de jaren negentig was hij verantwoordelijk voor de veiligheid van de provincie Luxor, vlak na het bloedbad van 1997 in de tempel van Hatsjepsoet, waarbij 62 toeristen omkwamen.

Dit is dus niet zomaar ‘een of andere’ politie-beambte.

En verder is het natuurlijk niet automatisch zo dat een “echte” generaal, nl. uit het leger, hier meer relevante dingen over te vertellen heeft. Als Le Monde namelijk een “echte” legergeneraal interviewt over de aanpak van terroristen, en de goede man is verantwoordelijk voor de opslag van legermaterieel, of voor de logistiek van de bevoorrading, dan doen zijn meningen over hoe je de Moslimbroederschap aan moet pakken er zelfs minder toe dan die van een willekeurige politiechef in Caïro.

Maar vraag jezelf eens af wat het zegt over het Egyptische politieapparaat, dat dit dezelfde structuur heeft, met exact dezelfde rangen als het leger. Wat zijn de implicaties daarvan, in het licht van de rechtsstaat?

#30 anton

@26: Er is geen toekomst voor Egypte met moslimfundamentalisten, de enige optie is om ze te verslaan.

#31 Olav

@30:

@26: Er is geen toekomst voor Egypte met moslimfundamentalisten, de enige optie is om ze te verslaan.

Inderdaad moeten ze worden verslagen. Namelijk in democratische verkiezingen. En zelfs als dat lukt zullen ze nog wel een hinderlijk omvangrijke minderheid blijven. Daar zal Egypte dan maar mee moeten leren omgaan.

Als meneer de politiegeneraal denkt dat hij de gigantische problemen van Egypte kan oplossen door de leden van een groepering uit te moorden dan hoort hij in het gevang in Scheveningen.

#32 Joost

@anton: Er is ook geen toekomst voor Egypte zoals het nu gaat. Heerlijk dat ook jij militaristische termen gebruikt voor het massaal vermoorden van honderden vrouwen en kinderen. “Verslaan”… Ik word misselijk van je.

De moslim-broederschap vertegenwoordigt vele Egyptenaren, en moet dus ook aanwezig zijn in een democratisch Egypte.

Het probleem met Egypte is niet alleen de broederschap, maar de hele houding dat als je meer dan 50% van de stemmen hebt, al is het maar een fractie, ALLE partijen de neiging hebben om ALLE macht naar zich toe te trekken. Dat is geen democratie. En dat naast een leger dat 40% van de grond bezit en dienstplichtigen gebruikt om koelkasten in elkaar te zetten, en dus geen enkel belang heeft bij een mindere rol.

#33 Prediker

@30 – Egypte wordt al sinds 1953 door generaals bestuurd. In feite is het land al zestig jaar in handen van een militaire junta. Denk je niet dat dit een groter probleem vormt voor Egypte dan het moslimfundamentalisme?

#34 gbh

@32: Heb jij een glazen bol of zo om te stellen dat ALLE partijen de neiging hebben om ALLE macht naar zich toe te trekken of heb jij totaal geen enkel vertrouwen in de regio?

Het probleem van Egypte is dat er geen enkele democratische traditie was, geen democratische grondwet, geen corrigerende instituten en geen gevestigde politieke partijen. Er was nu een keuze tussen 2 partijen met enigszins vertrouwde gezichten en daarbij heeft Morsi met 52% bij een opkomst van 52% gewonnen.

De verkiezingen zijn eigenlijk veel te snel gekomen en kon op deze manier alleen een succes worden bij een winnaar met een democratisch hart die de democratie verder wilt uitbouwen.

#35 Mangler

Hoe kan mijn reactie bij @18 nu negatieve minnetjes oproepen? Het zijn feiten die ik noem, er bestaan meerdere videobeelden van. Nergens zeg ik dat alle demonstranten gewapend waren, of het merendeel maar ‘enkele tientallen’ en dat is een constatering. Hoe dom moet je dan zijn om daar iets negatiefs in te zien?

#36 anton

@32: hij heeft het over 30 hoge omes, zijn dus mannen, een bescheiden prijs om te voorkomen dat Egypte afgijdt a la Sirie.

#37 bolke

Een land moet op natuurlijke wijze richting een democratie evolueren, je kan democratie niet ‘invoeren’ van de ene op de andere dag, onze democratie heeft ook 200 jaar nodig gehad om op dit niveau te komen.

#38 pedro

@36: hij zegt ook, dat ze het in de jaren 90 ook al eens gedaan hebben, en dat blijkt nu dus ook mislukt. Zelfs ezels stoten zich geen tweede keer aan dezelfde steen, maar sommige mensen blijven tegen beter weten in geloven dat die aanpak werkt.

Zo ging het… O nee sorry, dat mogen we niet zeggen, hoe het vroeger ook al eens grandioos fout is gelopen. Mag ik Cambodja nog wel noemen als land waar dat ook al eens is gebeurd. Waar het met geweld uitschakelen van politieke tegenstanders ook tot een geloof werd gemaakt. En waar het ook niet heeft gewerkt. Het begint met een paar mensen. Dat werkt niet, dus volgen er een paar meer. Ook dat werkt niet, dus gaan we nog hardere maatregelen nemen. En uiteindelijk zit je op een trein, die niet meer te stoppen is.

#39 HPax

@33: ´Egypte wordt al sinds 1953 door generaals bestuurd. In feite is het land al zestig jaar in handen van een militaire junta. Denk je niet dat dit een groter probleem vormt voor Egypte dan het moslimfundamentalisme?´

Nee, dat denk ik niet en de meeste Egyptenaren kennelijk ook niet en de Kopten helemaal niet.

#40 pedro

@39: bij de verkiezingen kreeg de legerkandidaat geen meerderheid. De meeste Egyptenaren kozen een ander. Het moslimfundamentalisme is juist gegroeid in de tijd, dat die landen door militaire dictators werden geregeerd. Ze zijn een van de belangrijkste oorzaken van het groeiend moslimfundamentalisme. En als we de dictators blijven steunen, zal het moslimfundamentalisme een steeds groter probleem worden en op den duur een groter probleem worden dan de legers in die landen aan kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*