1. 1

  Gelezen. Inderdaad een goed verhaal, en deze Benhaddou lijkt me de kwaadste niet. Ik wens hem veel succes. Waar die zes minuten per jaar vandaan komt begrijp ik niet helemaal. Het lukt mij althans niet om een krant uit te lezen in minder dan zes minuten. Misschien is het maar een overdrijving omwille van het punt dat hij wil maken, dat kan natuurlijk.

  Meneer loopt verder in een val waar wel meer gelovigen in verstrikt zijn geraakt, als hij zegt dat religie en rationaliteit elkaar niet uitsluiten en zelfs aanvullen. Op zichzelf klinkt dat natuurlijk best heel verlicht en hij geeft ook heel netjes toe dat als de beweringen van het heilige boek strijdig zijn met de gekende feiten, dat het boek dan metaforisch moet worden opgevat. Ongeveer de “oplossing” die de Rooms-katholieke kerk ook propageert. Benhaddou lijkt zich nog niet te beseffen (evenmin als zijn christelijke en andere geloofsgenoten dat doen) dat op die manier haast àlle waarheidsclaims die de godsdienst doet op de tocht komen te staan, niet in het minst de bewering dat er überhaupt zoiets als een opperwezen bestaat.

  (Nu komt er vast weer iemand zeuren dat je niet kan bewijzen dat er géén god bestaat. Die verwijs ik bij voorbaat door naar dat rare spaghettimonster, waarvan het niet-bestaan immers óók niet kan worden aangetoond. )

  Het lijkt mij een uitstekende zaak als alle joodse, christelijke en islamitische mensen eens massaal van het geloof gingen vallen. Zonder enige dwang, maar gewoon omdat ze het op een goede dag zelf in gaan zien. Zou een hoop problemen, zoals die waarmee onze vriendelijke imam te maken heeft, als sneeuw voor de zon doen verdwijnen.

  (Dan komen er wel weer nieuwe problemen natuurlijk, mensen hebben ook niet noodzakelijk een godsdienst nodig om elkaar het leven moeilijk te maken – zo naïef moeten we niet zijn.)

 2. 3

  @2: We hebben het natuurlijk maar over gemiddelden. Ik denk dat er in Europa ook best veel mensen zijn die nauwelijks ooit in hun leven een boek lezen, die halen het gemiddelde dan naar beneden. Dus het zou op de één of andere manier best kunnen kloppen.

  Maar waar die cijfers vandaan komen?

 3. 4

  @3

  Ik wil maar zeggen dat de gemiddelde Europeaan ook nauwelijks leest. 40 minuten per week, daarin kan je maar net een gratis flutkrantje in de trein van lezen.

  Maar de onderliggende boodschap moet zijn dat ‘ de moslim’ nauwelijks leest, dus nauwelijks geinformeerd is. En daarom radicaliseert? Dan geldt dat voor ‘de Europeaan’ ook.

  Warrig artikel. Het gaat m.i. totaal voorbij aan de oorzaak van de radicale islam. (ideologie) Nog mooier wordt het als Benhaddou zegt dat hij streeft naar een rationele islam. Ten eerste gaat hij daar natuurlijk niet over en ten tweede is religie nooit rationeel.
  Vermoedelijk mijmert hij over de glorietijd van de islam en wil die terug.

 4. 5

  @4:

  Nog mooier wordt het als Benhaddou zegt dat hij streeft naar een rationele islam. Ten eerste gaat hij daar natuurlijk niet over en ten tweede is religie nooit rationeel.

  Dat zei ik al. Toch wil ik hem wel een beetje krediet geven. Hij lijkt een oprechte poging te doen.

 5. 6

  @4:

  en ten tweede is religie nooit rationeel

  Geen enkel mens is volledig rationeel. Maar we kunnen wel ons best daarvoor doen.

  Religie kan – voor hen die dat prettig vinden – dienen als een soort richtlijn. En in de praktijk geef je er je eigen interpretatie aan. Een flexibele interpretatie van religie laat zich aanpassen aan de context en de heersende normen en waarden.

  Enig nadeel van religie is dat je wel kan afwijken van de basisregels door je interpretatie en de context, maar nooit de letterlijke tekst van de basisregels kan veranderen. Een ander mens zou veel makkelijker de cirkel rond kunnen maken: Structuur (bijv. je principes)- Menselijke interpretatie – structuur aanpassen – menselijke interpretatie enzovoort.

  Als er niemand pleit voor een rationele interpretatie van religie, dan zal dat leiden tot een hersenloze, domme massa die slaafs doet wat hun geschrift hen opdraagt.

 6. 7

  @6

  Dat begrijp ik niet. Want alle geschriften zijn voor meerdere uitleg vatbaar. De ratio er op los laten lost dus niet veel op lijkt me.

  Wat de islam zou moeten doen is religie en ideologie binnen de islam te scheiden. Het kan niet bestaan dat de ‘wetgeving’ van een religie boven de nationale en internationale wetgeving geplaatst wordt.

 7. 10

  Bijzonder detail: er wordt hier onderscheid gemaakt tussen ‘moslims’ en ‘Europeanen’. Zijn dat dan aanduidingen die elkaar wederzijds uitsluiten? Kan een Europeaan niet ook moslim zijn en omgekeerd??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren