Economie groeide vorig jaar harder dan gedacht, begrotingstekort lager

Het begrotingstekort bedroeg 2,5% in 2013; de economische groei in het vierde kwartaal was 0,9%.

Met de economie gaat het goed, met de huishoudens minder. Zoals we allemaal weten, loopt de werkloosheid nog steeds op. Het CBS meldt verder:

De toegenomen overheidsinkomsten kwamen voor 5,6 miljard euro door hogere belastingen en premies, grotendeels een gevolg van regeringsmaatregelen. De loon- en inkomstenbelasting inclusief de premies waren voor bijna de helft hiervoor verantwoordelijk. De opbrengsten uit de assurantiebelasting verdubbelden daarnaast tot 2,3 miljard euro door een tariefsverhoging. Ook de energiebelasting nam in 2013 sterk toe. De belasting- en premiedruk bereikte met 39,3 procent van het bbp de hoogste stand sinds 1999.

Ik kan me dus allesbehalve aan de indruk onttrekken dat we met een situatie zitten waarin steeds minder werkenden steeds hogere lasten moeten opbrengen. En dat kan natuurlijk niet goed zijn.

UPDATE: een bericht uit Trouw:

De prijzen stegen vorig jaar gemiddeld met 2,5 procent, aldus het CBS. De lonen gingen in doorsnee met 1,2 procent omhoog. Het aantal banen liep met 136.000 terug. Door de inkomensdaling gaven consumenten vorig jaar 2,1 procent minder uit.

Kortom: ik krijg geen hosannagevoel van deze cijfers.

Open waanlink

 1. 1

  Ook de werkgelegenheidssituatie is beter (minder slecht) dan voorspeld.

  Je hoeft van mij echt geen Hosannagevoel te krijgen, maar een beetje minder zuur over deze in vrijwel alle opzichten toch positieve ontwikkeling zou toch wel fijn zijn.

  Net zoals het even duurt voordat een recessie doorwerkt in het leven van mensen, zal het even duren voordat we de betere economie echt gaan merken.

  Is het niet mogelijk dit soort ontwikkelingen in de waan van de dag sec te presenteren en de analyse over te laten aan of een langer stuk, of de discussie?

 2. 3

  “Ik kan me dus allesbehalve aan de indruk onttrekken dat we met een situatie zitten waarin steeds minder werkenden steeds hogere lasten moeten opbrengen. En dat kan natuurlijk niet goed zijn.”

  Ja, dat stond sowieso te gebeuren, maar zo snel als het de afgelopen jaren is gegaan zal het in de nabije toekomst niet meer gaan.

  “Kortom: ik krijg geen hosannagevoel van deze cijfers.”

  Ik sluit me aan bij cerridwen’s reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren