Ebola update: 5473 gevallen en 2657 doden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Ebola update: 5473 gevallen en 2657 doden
ebola_wa_140917_475

Open artikel

Reacties (17)

#1 gronk

Met deze exponentiele stijging, hoelang duurt ’t voordat iedereen ebola heeft?

#2 Lommers

@1, begin november 2016. Aantal dagen tot verdubbeling blijft zelf dalen, is nu ongeveer 24…

#3 Bolke

Ik dacht dat Ebola een type virus was dat vanzelf uitsterft vanwege de korte periode van besmettelijkheid en dat het daardoor niet de kans krijgt om zich enorm te verspreiden.

#4 Olav

@3: Dat geldt dus niet voor de huidige epidemie, het virus is blijkbaar gemuteerd. Dat is ook eerder altijd de angst geweest m.b.t. ebola. Paradoxaal misschien: als het virus net iets minder dodelijk is, maakt het des te meer slachtoffers. Deskundigen hebben ook al gezegd dat deze uitbraak erger is dan ze ooit hebben gezien.

#5 Bolke

@4: Volgens mij is er maar 1 oplossing, het gehele gebied afgrendelen, tenzij er op korte termijn een vaccinatie en/of geneesmiddel beschikbaar komt.
Nu lijkt het op dweilen met de kraan open.

#6 Olav

@5:

Volgens mij is er maar 1 oplossing, het gehele gebied afgrendelen,

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar dat weet je zelf ook wel. Verder hebben degenen die de ziekte krijgen natuurlijk wel recht op een humane behandeling, zo goed en zo kwaad als dat kan.

Inmiddels lijkt me ook bewezen dat een beetje sterk, gezond mens wel degelijk een goede kans heeft de ziekte te overleven mits onder adequate medische begeleiding. Het lijkt me zinvol om daar heel erg hard op in te zetten. Amerika stuurt 3000 militairen naar Liberia om hospitaals te bouwen en massaal verplegers op te leiden. Ik denk dat de wereld klaar moet staan om nog een orde van grootte verder op te schalen wanneer dat nodig zou blijken.

#7 Sjap

@3: Denk je niet na voordat je iets opschrijft?

#8 Basaal

@7: Laat Bolke nu heel erg gelijk hebben. Bij eerdere uitbraken was en de incubatietijd korter en sneller dodelijk. Ebola uitbraken zijn tot nu toe altijd ontstaan in afgelegen gebieden en was er niet de kans om een grotere stad of dorp te bereiken. Je was dan al overleden.
Bij de langere incubatietijd en de langer tijd die het nodig heeft om dodelijk te zijn konden dus wel meer bewoonde streken bereikt worden en kon het virus zich makkelijker verspreiden.

#9 Olav

@8: Precies.

#10 Joost

En er zijn aerosol besmettingen geweest. Dat natuurlijk ook.

#11 Basaal

@10: Voor zover ik heb kunnen nagaan zijn er bij deze Ebola variant geen concrete earosol besmettingen waargenomen. Wat niet weg neemt dat dat nu als één van de gevaarlijkste scenario’s wordt gezien. Ik denk als dat wordt waargenomen dat inderdaad Afrika “op slot” gaat.
Overigens zijn er wel varianten van Ebola die in lab-condities vermoedelijk via de lucht overdraagbaar zijn. Dit waren varianten die niet dodelijk waren voor de mens (Reston als ik zo zeg zonder op te zoeken).

#12 Joost

Aha. @11. Thanks

#13 Noortje

http://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2014/09/commentary-health-workers-need-optimal-respiratory-protection-ebola

Altogether, these epidemiologic and experimental data offer enough evidence to suggest that Ebola and other filoviruses may be opportunistic with respect to aerosol transmission.28 That is, other routes of entry may be more important and probable, but, given the right conditions, it is possible that transmission could also occur via aerosols.

#14 Basaal

@13: “genoeg evidence om te suggereren dat het zo zou kunnen zijn dat”: klinkt bij mij als: we hebben geen bewijs gevonden dat het virus overdraagbaar is via de lucht, maar ook geen bewijs gevonden dat het niet overdraagbaar is via de licht. Dus nog steeds geen concreet bewijs voor overdraagbaarheid via de lucht. En zegt zoveel als we weten het niet. Maar dan in het wetenschappelijks…

#15 Steeph

De getallen zijn alweer achterhaald. Update uit Sierra Leone maakt dat de totalen nu als volgt zijn:
Gevallen: 5511
Doden: 2681 (48,6%)

#16 AndreSomers

@1: Gebeurt niet. Dit is niet exponentieel, dit is de opgaande flank van een gewone curve die op een piek gaat komen, en daarna weer gaat dalen. Geen idee waar die piek gaat liggen, maar ben vrijwel zeker dat die niet bij de 100% van de wereldbevolking uit gaat komen…

#17 gronk

@16: Duhhuh.

Overigens hier (via)een plotje met voorspelde aantallen slachtoffers tot 1 januari 2015

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*