Duitse V2-raket te zien op Nederlandse expo

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (22)

#2 Crachàt

Iets dichterbij ook, su.
http://wo2.nl/content/view/69/37/
London was vanwege de wraak voor Dresden, Antwerpen was oorlog as we know it: de (aanvoer)haven proberen lam te leggen. Met terreur er gratis bovenop. 3000 doden. 560 (waaronder mijn grootoom) in een bioscoop alleen.
Con permesso: maar het is verwonderlijk hoe weinig Nederland weet van ook dit facet België. Terwijl Belgen dan wel het bombardement op Rotterdam kennen.

#3 HansR

@Crachàt
maar het is verwonderlijk hoe weinig Nederland weet…

Maak je geen illusies Crachàt. Nederlanders weten niets van de geschiedenis. Ze kennen wel de tweede wereldoorlog maar hebben geen idee dat er een eerste is geweest. Die oorlog is voor hun een groot geheim. En dan ga jij denken dat ze iets weten van de tweede WO buiten Nederland? Je mag al blij zijn dat ze iets hebben gehoord over Duitsland! En België bestaat alleen bij de gratie van de grens, maar wat zich daaronder afspeelt?

#4 su

@2: Dresden was ’45, de V-2 was al vanaf ’44 operationeel.

#5 larie

Maar die (.) gast werd wel via een achterdeur naar de VS geloosd.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Werner_von_Braun

#6 cracken

@2
Uhhh, ik wist er wel gewoon van. Vooral die twee foto’s van een plein in Antwerpen als ik me niet vergis, op de één zie je nog een gealieerde truck voorbijrijden en de volgende foto is het busje totaal verwoest en ligt er een smeulend lijk naast. Dat is het beeld dat ik heb bij V-2s.

#7 Crachàt

het was metaforisch, lieverd su. Of zie jij Dresen niet als metafoor?

Had ik moeten zeggen: de afschuwelijke en onophoudelijke en dikwijls strategisch overbodige bombardementen die de geallieerden uitoefenden in de hoop dat de uitgemoorde burgerbevolking zich tegen Hitler zou keren maar wat een ridicule vergissing bleek met het omgekeerde gevolg ?

#8 su

Metafoor of niet, je chronologie zuigt. Dat steekt nogal af tegenover je rant jegens Nederlanders en hun historische kennis. We hebben allemaal onze zwarte vlekken, hoe gaan die dingen.

#9 Crachàt

rant?
Waar, su?
Ik dacht dat je niet van het op-den-pik-getrapte type was. Het is ook mijn bedoeling niet, en indien je dacht van wel, excuus.

#10 su

Dan heb ik de teneur verkeerd ingeschat. Ook mijn excuus.

#11 HansR

Maar ik ben wel als het zo uit komt van het op-den-pik-getrapte type en ik denk dat su gelijk heeft. Als je een metafoor gebruikt neem dan wel een goede. En als je een rant gebruikt erken dat dan. Zeker als je Dresden als metafoor gebruikt wordt je hele commentaar een rant: …it is typically an enthusiastic speech or talk or lecture on an idea…. Maar het blijft flauwekul natuurlijk.

#12 Crachàt

jaja Hans. En de V stond voor Vergeldingswapen.

#13 su

De hele bombardementenoorlog was één groot vergelding van beide zijden. Begonnen door wat verkeerd gedropte bommen door de Luftwaffe, vergelding op Berlijn door de RAF, totalen krieg uitgeroepen door Herr H., repeat & enhance.

#14 Crachàt

yeah.
In wezen gestart in Guernica, DENK IK. Waar bewust het eerste kinderbloed door de geïndustrialiseerde wereld werd vergoten. Of ben ik te/niet genoeg Metaforisch?

#15 Crachàt

tot slot had ik nog graag de Nederlandse commentaar uit het artikel herhaald:
‘De oorlogsraket is van 5 mei tot 26 september te bewonderen in het Haags Historisch Museum.’

Woorden om te proeven.

be-won-de-ren.

#16 su

Kijk, dat is pas een (expres) vergeten strijd.

#17 gbh

@su, de bommen op rotterdam en middelburg waren niet verkeerd gedropt, niet zo vreemd dat de engelsen dat verkeerd gedropte niet zagen toen de luftwaffe de londense haven ff flink miste

@Crachàt, zijn toch veel nederlanders die dat wel weten alleen in rotterdam werd ff een nieuwe norm gezet; der totale krieg

daarvoor mogen legers elkaar vrolijk vergassen alleen bewust burgers aanvallen deed je niet

#18 Crachàt

De Spaanse, su?
Hoe horribel ook, maar als er een oorlog was waar ik in had meegedaan, het was de die geweest.

gbh: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bombardement_op_Guernica

#19 Yevgeny Podorkin

Qua techniek, wirtschaftswunder…is en blijft fascinerend. D’r was nog “iets” wonderlijks met die V-2 (onlangs gelezen) maar dat schiet me niet zo 1,2,3 te binnen…

Maar voor enge dingen draai ik m’n hand ook niet om hoor.

#20 su

@18: Ik hoop dat we het ooit bereiken zonder oorlog.

#21 gbh

@crachat, die kende ik nog niet

#22 Crachàt

YP: eerste raket: in space dus? En dat het inderdaad Von Braun was die daarna Apollo heeft gebouwd? Of is het de raket van Zonnebloem, Hergé die zich inspireerde op de V2?

ultieme wens, altijd, su. Dat het niet voor niets is geweest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*