Drie nep- (en twee echte) mythes over TPP

ANALYSE - Dit gaat over TPP (de Pacifische TTIP) maar is voor ons van belang omdat het net zo goed over TTIP had kunnen gaan.
_________
(Voor een linksdraaiende kritiek op TPP, zie bijvoorbeeld Noam Chomsky hier, en merk op dat de bezwaren identiek zijn aan die bij TTIP: het is geheimzinnig, on- en antidemocratisch, en slecht voor milieu en (gemiddelde) werknemer en consument.)
¯¯¯¯¯¯¯¯¯
In The New York Times mogen Roger C. Altman en Richard N. Haass (investeringsbankier en CFR-president, respectievelijk) de allengs toenemende volksvrees voor TPP proberen weg te nemen, en doen dit door drie ‘mythes’ recht te zetten die volgens hen ten onrechte afbreuk doen aan de populariteit van TPP:

The first is that recent trade agreements have hurt jobs and wages and widened income inequality.

(hun argument: het is de toenemende wereldhandel, en niet de handelsakkoorden, die verantwoordelijk zijn voor deze trend)

A second myth is that the TPP would degrade labor and environmental standards and raise drug costs. […]

(hun argument: er staat gedegen bescherming van deze zaken in het akkoord)

A third myth is that the TPP is flawed because it won’t prevent countries from competing unfairly by devaluing their currencies to stimulate exports. […]

(dit spreken ze zelf eigenlijk al niet eens tegen, maar stellen dat het niet erg is omdat: als iedereen doping gebruikt, dan gaan we allemaal sneller)

Het probleem met het rechtzetten van deze ‘mythes’ is echter dat het helemaal geen mythes zijn. Econoom Dean Baker legt in een uitstekend stuk op FAIR.org uit waarom, en zet à propos meteen twee mythes recht die Altman en Haass gebruiken om TPP aan te prijzen.

Open waanlink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren