DNB: Excuses voor bijdrage aan slavernij

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

“We moeten niet vergeten dat slavernij ons welvaart heeft gebracht” – het had ook gezegd kunnen worden door Klaas Knot die vandaag namens De Nederlandsche Bank (DNB) excuses heeft aangeboden voor de bijdrage die de bank heeft geleverd aan de slavernij (maar het werd helaas gezegd door een VVD’er die de dingen graag “in hun tijd” ziet). Onderzoek laat zien dat DNB werd opgericht met geld dat voor een deel is verdiend met slavernij en daarna indirect verdiende aan slavernij. Daarvoor biedt DNB vandaag dus excuses aan. Nu de Nederlandse Staat nog.

Reacties (2)

#1 Hans Custers

Mijn hemel, die uitspraak van die VVD’er:

Daarmee wil ik de slavernij niet goedpraten, maar we moeten wel door. Bovendien moeten we niet vergeten dat de slavernij ons ook veel welvaart heeft gebracht

Ze zegt dus eigenlijk dat de welvaart die de slavernij ‘ons’ heeft gebracht deels opweegt tegen de ellende die er is aangericht.

Laat ik het maar op houden dat dit aantoont hoe moeilijk politieke partijen nog enigszins bekwame mensen kunnen vinden.

#2 AltJohan

De eerste gedocumenteerde vorm van slavernij is er met de komst van de Romeinen in het zuiden van het huidige Nederland. Toen waren we tot-slaaf-gemaakten die ruim een millennium daarna uit zouden groeien tot slavenhouders en slavenhandelaren.

Beter slavenhouder dan tot-slaaf-gemaakte, maar toch is het goed dat de slavernij is afgeschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*