Dikste noordpoolijs smelt het hardst

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (10)

#1.1 majava - Reactie op #1

Heartland money talking. Moving on.

#1.2 Hans Verbeek - Reactie op #1.1

Als er meer zee-ijs smelt, valt er meer sneeuw in de winter op het Noordelijk Halfrond. Het is een mooie negatieve feedback.
That’s just science talking. ;-)

#1.3 majava - Reactie op #1.2

Wat zeg nu weer, Hans?

#1.4 Hans Verbeek - Reactie op #1.3

Ondanks, of misschien dankzij, het smelten van het Noordpoolijs, valt er ’s winters meer sneeuw op het Noordelijk Halfrond.
Ook in de winter van 2012 was de sneeuwbedekking bovengemiddeld.
Maar dat onderzoek bereikt de redactie van Sargasso dan weer niet.

#2 majava

@5: ondanks is niet dankzij en andersom. Ik denk dat de auteurs juist gaan voor het ‘dankzij’. Ik heb de paper niet gelezen, dus kan er niet veel over zeggen. Jij haalt ‘m aan omdat het een werkje is van o.a. Curry en dat het om die reden niet hier werd genoemd. Vergeet je dan niet dat het wel een CAGW publicatie is? Vandaar ook de vraag! ;)

Ik wil wel nog iets zeggen over de inhoud van die paper, die niet uniek is. Al zal er wel iets nieuws aan zijn, anders had ‘ie het nooit gered. Het zou mogelijk kunnen zijn dat minder arctisch zeeijs dingen doet met overheersende weerpatronen in de winter. Ik weet alleen niet zeker of die weerpatronen zo anders zijn geweest de afgelopen jaren. Voor m’n gevoel niets unieks. Maar dat is dan toch echt meteorologie en niet klimatologie, dus niet mijn sterkste punt.

#2.1 Hans Verbeek - Reactie op #2

Het verbaast me dat je dit onderzoek negeert. Het lijkt me net zo interessant als onderzoek naar het smelten van permafrost en de CO2, die daarbij vrijkomt.
Als het afsmelten van het Noordpoolijs verder doorzet, dan zou ook de trend naar meer sneeuwval kunnen doorzetten.
We’ll see.

#2.2 majava - Reactie op #2.1

Ik negeer het niet. Ik zeg alleen dat ik het niet gelezen heb en de reden is dat ‘ie geld kost. Jij hebt ‘m ook niet gelezen, wedden? En natuurlijk is dit interessant, maar ik heb er gewoon niet veel zinnigs over te zeggen als ik niet van de hoed de rand weet. Bovendien gaf ik aan dat ik wat er in staat zou moeten vergelijken met meteorologische gegevens en dat is niet mijn sterke punt. Ik heb bijvoorbeeld geen idee welke circulatie dominant was en waar de jet-stream lag, of dat de hoge druk boven Rusland wel in orde was, etc. En dat is dan slechts deze kant van het NH. Heb al helemaal geen sjoege van wat er doorgaans aan de andere kant gebeurt.

#3 Hans Verbeek

Klopt, slechts deze samenvatting
Er zijn ook wetenschappers, die dit verschijnsel zien als opstapje naar een nieuwe ijstijd.
Zover zal het in mijn ogen niet komen. Die ijsvrije Noordpool zit er voorlopig niet in.
Komende week bereikt het noordpoolijs zijn maximale omvang van 2012.

#3.1 pedro - Reactie op #3

Meer neerslag is al een oude voorspelling vanuit het perspectief een opwarmende aarde. Dat zal delen van de aarde weer koeler maken, maar zegt vooralsnog niks over een nieuwe ijstijd of verdere opwarming. Zonder extra sneeuwval zou de opwarming van de aarde waarschijnlijk nog sneller gaan dan nu al het geval is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*