De wereld volgens Anders Breivik

Een interessant inkijkje.

We beginnen met de islam:

In Breiviks ogen is de islam géén religie. Het is een ‘geo-politiek project’ dat erop is gericht andersdenkenden (ongelovigen) te onderwerpen (‘to enslave them‘). Breivik ontkent dat er een spirituele dimensie aan de islam zit. Daarmee onderscheidt de islam zich wezenlijk van andere godsdiensten. De islam is geen religie, maar een totalitaire politieke ideologie (‘a fascist ideology‘), verhuld als religie.

Maar de échte vijand is ‘links’:

[…] na het falen van de communistische revoluties in het Westen, zochten communistische denkers naar een verklaring voor dit falen én naar een nieuw model waarop een [communistische] machtsgreep gebaseerd zou kunnen zijn. Dat nieuwe model vonden ze door het concept van de klassenstrijd te vervangen door het concept van de cultuurstrijd. In plaats van het economisch systeem te vernietigen probeert deze marxistische school de cultuur te vernietigen. Dat tracht ze te realiseren door de natiestaat te ondergraven, het feminisme te bevorderen, etnische trots bij blanken te vernietigen en traditionele Westerse waarden, traditioneel geassocieerd met het christendom, te vervangen door multiculturalisme, dat wil zeggen de notie dat alle culturen gelijkwaardig zijn en prima naast elkaar kunnen leven. […]

Deze specifieke variant van het marxisme noemt Breivik cultural marxism – ‘cultureel marxisme’.

En daarom moesten 69 linkse jongeren, waaronder 33 kinderen, dood op een Noors vakantie-eiland.

Hou dat in gedachten als bijvoorbeeld een VVD-raadslid begrip vraagt voor Breiviks angst voor de islam.

Open waanlink

 1. 1

  Ook wel interessant om de usual suspects te zien opduiken als je op ‘culturele marxisme’ zoekt: dedagelijksestandaard.nl, hetvrijevolk.nl, ejbron.wordpress.com, vanfrikschoten.nl..

 2. 7

  @4: sinds wanneer was Breivik een aanhanger van de politieke islam? En zijn de geloofsgenoten van Breivik dan ook aanhangers van de politieke islam?

 3. 9

  @4: ps… Ik had je niet goed begrepen eerst. Ik ben het wel met je eens, dat de afkeer van links bij de genoemde personen net zo groot is als Breivik daar een afkeer van had. En ze zijn ook heel duidelijk tegen multiculturalisme, net als Breivik en zijn geestverwanten.

 4. 10

  @su: “…. om de usual suspects te zien opduiken …”
  Wat doe je? Door “de term” te gebruiken in jouw post is Sargasso.nl ook een “suspect” geworden. Google maar eens opnieuw naar die term die ik niet ga herhalen.

  Niet ga herhalen om het niet nog erger te maken.

 5. 11

  @10 Ik weet niet hoe jij googlet, maar met culturele marxisme kom ik pas op pagina 3 sargasso tegen. En dan ook alleen via deze wvdd. De sites die ik hierboven benoem staan op de eerste twee paginas al, sommigen zelfs meerdere keren. En ook juweeltjes zoals:

  http://zwartfront.nl

 6. 13

  Links heeft geen probleem met cultureel marxisme, links is cultureel marxisme. Waarom dan je eigen geschiedenis ontkennen, en doen alsof het een complot theorie is?

 7. 14

  @1: Logisch, gebruikers van de term “cultureel marxisme” papegaaien elkaar allemaal na, internet-stijl. Hebben natuurlijk nooit een pagina van Adorno, Fromm, Marcuse, etc gelezen. Als je dan toch stoer wilt doen, de term is neo-marxisme.

 8. 16

  @15

  The Frankfurt School conspiracy theory postulates that the Frankfurt School of critical theorists deliberately subverted traditional Western values through interventions into culture, leading to what is called political correctness. This represents an alternative to the scholarly understanding of the Frankfurt School, which argues that while members of the Frankfurt School did individually engage in social critique, they never developed any unified theory or collective political agenda in the United States. The theory has received institutional support from the Free Congress Foundation.[1]

  Het eerste is gebeurt, dat valt niet te ontkennen. Het tweede sluit niet uit dat dit de Frankfurt schule hier geen invloed op heeft gehad, er is geen uniforme ideologie nodig om een cultuur te veranderen.

  Lind argues that “Political Correctness” has resulted in American citizens, particularly in academia, being “afraid of using the wrong word, a word denounced as offensive or insensitive, or racist, sexist, or homophobic” and that such changes can be attributed to the influence of cultural Marxists

  De Amerikaanse universiteiten zijn ontzettend politiek correct, het zogenaamde SJW fenomeen is extremer dan wat we in Nederland in onze meest rode jaren hadden. Deze vorm van marxisme vind zijn oorsprong in de Frankfurter schule, al heeft het ook wel wat weg van Foucault door de term “onderdrukking” metafysische waarden toe te schrijven.

 9. 17

  @16 Dat de WTC torens zijn ingestort bewijst nog niet de theorie dat ze gecontroleerd opgeblazen zijn. En evengoed bewijst een eeuw lang emancipatiegolf niet dat het een vooropgezette plan van een groep sociologen was.

  Wat mij het meest verbaast aan de huidige aanhang voor deze theorie is de inherente hypocrisie van de positie. Enerzijds worden moslims verweten dat ze patriarchaal, racistisch, misogyne en homofoob zijn. Anderzijds wordt links verweten dat ze niet terug willen naar een maatschappij vol patriarchie, racisme, misogynie en homofobie. Culturele fundamentalisme wat niet onder doet voor zijn islamitische tegenhangers.

 10. 18

  @13:

  Waarom dan je eigen geschiedenis ontkennen, en doen alsof het een complot theorie is?

  Wat is het toch heerlijk als dit soort dommeriken even later zelf het antwoord geven, en zelf niet door hebben, dat ze zichzelf tegenspreken.

  In #16 citeert ie immers zelf: “The Frankfurt School conspiracy theory postulates”. Misschien begrijpt ie de term conspiracy theory niet goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren