Voor Billy Elliot, de nieuwe musical van Joop van der Ende wordt door de arbeidsinspectie een flinke uitzondering gemaakt op de inzet van kinderen.
Niet alleen ligt het aantal uitvoeringen dat ze mogen doen boven de wettelijke norm, maar ook de repetities – die ook onder arbeid vallen – worden niet meegeteld. Onder het mom van “training”. Want ja, een commerciële musical is belangrijker dan een wet tegen kinderarbeid handhaven.
Reacties (8)
Praktijkschool.
We gaan steeds meer de kant van de klassejustitie op: wat de kleintjes niet mogen, staat de groten vrij. Wie riep daar ook alweer op tot revolutie?
Ben ik de enige die dit een beetje overtrokken reactie vindt? Je hebt kinderarbeid en kinderarbeid, en dit lijkt me nou net van het soort waar dit soort wetgeving niet voor bedacht is.
@3: Gelijk heb je, maar wederom voorbeeld van glijdende schaal, van de kikker in de pan, van de deur van het slot halen en op een kier doen (tis niet dat we hem opengooien de duer, nee maar eerst van het slot en dan iedere keer de kier ietsie pietsie verder tikje geven, dan staat ie op een dag alsnog open.) Ja je hebt een punt echte kinderarbeid a la Bangladesh is het niet maar wat ik me afvraag is hoe het zo maar kan dat de wettelijke regels, eventjes aan de kant geschoven worden voor de commercie (want dat is het uiteraard dat hele musical circus van ome Joop).
Nou Joost, ik ben het dus he-le-maal niet met je eens. Zoals McLovin al aangeeft, glijdende schaal. Helaas staat het volledige artikel in de papieren NRC, maar daaruit blijkt de enorme en mijns inziens niet gezonde druk op de kinderen.
We hebben niet voor niets wetgeving om kinderen en hun ouders tegen zichzelf en tegen “uitbuiting” te beschermen. Het zijn niet de toestanden van Bangladesh, want daarvoor hebben we wetten. Maar steeds meer worden wetten omgebogen als het goed is voor het grootbedrijf (de ZZP-ende postbodes bijvoorbeeld). Dat de regels bestaan omwille van mensen lijkt steeds minder een issue te zijn.
Maar goed, Van den Ende c.s. hebben een precedent geschapen en nu is het naar de volgende situatie waar de Arbeidsinspectie constructief gaat meedenken over nog meer inzet van kinderen. enz, enz…..
@5: Het is natuurlijk ook heel goed te vergelijken met het constructief meedenken van de Belastingdienst met grote werkgevers als de Posterijen en de Zorg om te zorgen dat hun werknemers niet op de loonlijst komen maar hun eigen zzp-boontjes mogen doppen, waarna ze later door de Belastingdienst ook nog eens heel constructief worden beboet. In die zin dus zeker: verglijdende schaal en niet het eerste voorbeeld en waar gaat dat naar toe.
De wet op kinderarbeid is ook bedoeld om kinderen te beschermen tegen zichzelf en tegen ambitieuze ouders. Het zijn juist de individuele gevallen van kinderen die meehelpen op een eigen bedrijf (wat in de dagen van weleer ten koste ging van school) die onterecht aangepakt worden.
Als @3 individuele toetsing van de toepassing van de wet oké vindt, kan ik hem vertellen dat je er donder op kan zeggen dat een enkeling niets gedaan krijgt en Joop van den Ende alles. En daar gaat het om. Dat steekt.
@3 Zal ik ook maar eens reageren dat je onzin praat. De definitie van een rechtsstaat is dat niemand er boven de wet staat. Als de wetten te streng zijn, moeten we die via het democratisch proces veranderen en niet door de willekeur van de inspectie.
Kort off-topic: het valt me op wat een vreemde term ‘willekeur’ in deze context eigenlijk is. Er is niets willekeurigs aan: de rijken worden bevoordeeld, minderheden worden extra gecontroleerd. Let ook voor de grap eens op hoe vaak de positieve termen ‘maatwerk’, ‘soepel omgaan’ of ‘verruimen’ stiekem het negatieve ‘willekeur’ vervangen.
@3: Mij lijkt de wet gemaakt voor elk soort kinderarbeid. Bagatelliseren is hier echt niet aan de orde. Ik lees in het stuk dat de kinderen 40 optredens per jaar doen (dat zijn meer dan 3 weekenden per maand, even ervan uitgaande dat door de week optreden uit den boze is) en daarnaast dusdanig veel repetities tussendoor dat als ze mee zouden tellen als arbeid, de kinderen niet eens aan optredens toe zouden komen. Dat is gewoon zware arbeid voor een kind.