De Nationale Begrotingswijzer 2012

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (12)

#1 Baron E

Leuk.

Ik mis wel de optie “ik wil helemaal niet het volstrekt willekeurige bedrag van 18 miljard bezuinigen, dat lijkt me meer iets voor economisch gunstige tijden”

#1.1 JSK - Reactie op #1

Dan moet je kiezen “op jongeren”. ;-)

#2 Bismarck

Het ding heeft nog wel meer limitaties. Zo mag ik niet eens 4 miljard bezuinigen op defensie. Bovendien is het niet mogelijk om juist te investeren, alleen bezuinigen mag. Verder mist natuurlijk het deel aan de inkomstenkant (belastingverhoging is uit den boze). Is dit ding misschien door een VVD’er gemaakt?

#3 Rob

Leuke kleurtjes.

#4 vandyke

Het gaat al direct fout met het programma want bij 33.000 euro betaal je geen 12.000 belasting. Je betaald maar 2.000 euro. De rest is premie voor de volksverzekeringen. AOW is de grootste pot met 6.000 euro, gevolgd door de AWBZ. Je zou dus kunnen zeggen dat je de AOW en AWBZ wil afschaffen.

Voor rest onzin want je kan niet specificeren.

#4.1 JSK - Reactie op #4

Belastingen of premies volksverzekeringen, po-tee-to po-tah-to.

#4.2 Bismarck - Reactie op #4.1

Voor het vervolg van het programma wel van belang (want daar wordt je belasting naar rato uitgesplitst over de begrotingskostenposten), tenzij de volksverzekeringen ook in de begroting zitten. Zo wordt je vervolgens voorgespiegeld dat je maandelijks €80 aan bestuur betaalt. Is dat zo, of gaat het in werkelijkheid om €13,33?

#4.3 vandyke - Reactie op #4.1

Vroeger, lang geleden, werd er gescheiden geïncasseerd. AOW ging rechtstreeks naar de SVB. Allemaal niet praktisch.
Als er premies voor andere verzekeringen via de belastingen gaan lopen is het dan ineens belasting geworden?

  • Beantwoorden
  • Volgende reactie op #4.1
  • Vorige reactie op #4.1
#4.4 JSK - Reactie op #4.3

Ja… Ik zou zeggen dat het daarvoor al belasting was (hoewel premie genoemd): het is verplicht en het is niet op naam.

#4.5 vandyke - Reactie op #4.4

Wat maakt het nu uit dat het op naam is? Maar dan nog: de AOW is ook op naam omdat je voor ieder jaar dat je verzekerd bent je 2% AOW krijgt. Als jij 5 jaar naar het buitenland gaat (en je niet vrijwillig verzekerd) dan krijg je op je 65ste 10% minder AOW.

Je bent ook verplicht bij wet om je te verzekeren tegen schade die je een ander aanbrengt met een motorvoertuig. Is dat dan belasting?
En AWBZ dan? Is dat belasting en je ziektekostenverzekering niet? Ook verplicht.

De makkelijkste manier om goede sier te maken met de belastingdruk is om de inning van AWBZ-premie aan de zorgverzekeraars over te laten. Hetzelfde doen we met de AOW en de ANW.

Wij hebben dan gezorgd dat de burger vele tientallen miljarden minder belasting hoeven te betalen. Ik hoor het Wilders zo zeggen. Goed Kabinet he.

#4.6 Prediker - Reactie op #4.4

Nog beter idee: we privatiseren alle overheden. Lokaal, provinciaal en nationaal. Betalen we voortaan nul belasting. En als de straatlantaarns het dan niet doen, en je over tien jaar de putten in het wegdek moet zien te vermijden omdat het onderhoud ruk is, dan bel je gewoon het wijkelectriciteitsbedrijf of het wegdekonderhoudsbedrijf met je klachten.

“Ja, meneer, vervelend, maar 20% van uw buurtgenoten hebben hun jaarrekening niet betaald, en daarom brandt er niet overal licht in uw wijk.”

#4.7 Prediker - Reactie op #4.1

Het maakt natuurlijk wel uit hoe je het noemt. Belastingen komen namelijk in een grote onoverzichtelijke pot, en daar wordt van alles van betaald waar de hardwerkende Nederlander niet direct profijt van ziet: van de chauffeurs voor PVV’ers en geldverslindende it-operaties en subsidies voor allerlei linkse hobby’s zoals kunsdt en multikulticlubs.

Maar een volksverzekering als de ww, daar hebben Henk en Ingrid direct profijt van wanneer ze werkloos worden, of wanneer ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. Het maakt het verschil uit tussen onmiddellijk in armoede vallen of kunnen zoeken naar een andere baan, om maar wat te noemen.

Een fors potje rechtse misleiding dus, deze nationale begrotingswijzer. Het versterkt de indruk dat de mensen ‘veel te veel belasting betalen’. Men vult even snel het eigen inkomen in, ziet dan dat je dertig tot veertig procent van je inkomen ‘belasting betaalt’ en denkt vervolgens: poeh! is het zo veel?!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*