1. 1

  Als eerste lad had ik Nederland geraden. De Vervelende Staten van Unaaitmesteeds is nog steeds het land van de on begrensde mogelijkheden. Komt vanzelf hier een gewaaid.

 2. 2

  Het CJIB gijzelt ook vaak mensen die een boete niet willen betalen. Gelukkig vinden rechters dan wel weer dat het CJIB al te snel gijzelt, maar dan nog; de afgelopen paar jaar maakte de nederlandse staat het onderscheid niet tussen ‘kan niet betalen’ en ‘wil niet betalen’.

 3. 4

  Het Amerikaanse rechtssysteem (en in mindere mate het Nederlandse) zijn erg doorgeschoten in het opleggen van torenhoge boetes onder de aanname dat een boete altijd minder erg is dan een gevangenisstraf (want dat is eigenlijk waar het voorbehouden van gevangenisstraffen voor het strafrecht op neerkomt). Wat dat betreft lijkt een terugkeer naar een systeem waar je van boetes af kunt komen via een korte gevangenisstraf helemaal geen gek idee (die mensen in de VS die een miljoen dollar moeten betalen voor het downloaden van een paar nummers zouden denk ik liever een korte tijd in de cel zitten). Het werkt echter averechts wanneer je moet betalen om in de gevangenis te zitten (alhoewel je soms nog steeds goedkoper uit zou kunnen zijn afhankelijk van je oorspronkelijke schuld en het tarief van de gevangenis) en het wordt helemaal erg als je gevangen blijft zolang je nog schulden hebt (het zou een vooraf afgesproken tijdsduur moeten zijn).

 4. 5

  @4: Je doet nu net alsof dat de enige 2 opties zijn; iemand boetes geven of in de cel laten zitten.

  Dan kan er beter een schuldsaneringstraject worden opgezet en een fonds die helpt om die schulden af te betalen. De media willen je doen geloven dat mensen met een schuld of zonder werk (of nog erger, een combinatie daar van) pariah zijn die gestraft moeten worden.

  Dit is moderne slavernij. In de laatste eeuw in Amerika konden slaven zichzelf ook zogenaamd vrijkopen, want ook toen beseften ze dat slaven op een bepaalde manier vast moesten zitten aan hun ‘eigenaar’, met schuld dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren