D66 wil stimuleren dat zzp’ers personeel gaan aannemen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

RTL Nieuws:

Zzp’ers die personeel aannemen, zouden de eerste twee jaar vrijgesteld moeten worden van het betalen van de verplichte werkgeverspremie. Dat voorstel doet D66. De partij denkt met dit plan duizenden banen te scheppen.

En:

Je ziet dat maar weinig zelfstandigen in dit land doorgroeien. Dat ze heel terughoudend zijn om een werknemer aan te nemen”, zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg tegen RTL Nieuws.

Volgens mij groeien maar heel weinig zzp’ers door omdat losse klussen doen de enige manier is om nog aan het werk te blijven, niet omdat het zulke enthousiaste ondernemers zijn.

Maar dat soort realiteitszin mag natuurlijk niet de D66-fantasieën verstoren.

Als we bijvoorbeeld kijken naar Groot-Brittannië, zien we dat het aantal mensen met een zzp-inkomen de afgelopen jaren sterk is toegenomen, terwijl het totaalbedrag wat zij verdienden sterk afnam:

According to HMRC, there were 5.5 million people with self employment income in 2012-13 and, in total, they earned £80.6 billion. Compared with the pre-recession numbers, this shows a big rise in the number of people and a big drop in the amounts earned. In 2007-08 there were 4.9 million people with self-employment income and, in total, they earned £88.4 billion. So an extra 600,000 self-employed people earned around £8 billion less in 2012-13 than in 2007-08. And that’s before allowing for inflation.

De conclusie:

The cheerleaders for self-employment paint a picture of a dynamic, energetic and innovative sector. Some even think it will be the future of work. The numbers tell us something different though. If we look at non-employing businesses as a sector, it’s a story of chronic over-staffing, falling revenues and declining productivity. In short, a bit of a basket case.

Maar ach, gewoon kop in het zand.

Open artikel

Reacties (10)

#1 Jack Random

Ik gok zomaar eens dat veel ZZP’ers, ook al doen ze het wel goed, dat helemaal niet willen, een werknemer aannemen. Omdat je dan geen ZZP’er meer bent, maar een baas van een bedrijf, met alle bijbehorende management-taken. En daar ben je volgens mij geen ZZP’er voor geworden… Moet je ineens finctioneringsgesprekken e.d. gaan houden, een kantoor huren enzo.

#2 Inkwith Barubador

Het ZZP-bestaan is een verkapte manier om terug te gaan naar jaren waarin we geen vakbonden en CAO’s hadden. Rechtenloos aan de grillen van de werkgever overgeleverd.

#3 Bismarck

@1: En dan heb jij het nog over de utopische ZZP’ers met een echt eigen bedrijf en niet over de vele duizenden “ZZP’ers” die in werkelijkheid afhankelijk zijn van één werkgever en dus eigenlijk gecamoufleerde werknemers, die geeneens personeel aan zouden kunnen nemen als ze het zouden willen, omdat ze als persoon worden ingehuurd en niet als bedrijf.

#4 zazkia

Grappig.
Ik denk dat dit een van de weinige verstandige ideeën is van D66. Een stuk verstandiger dan hun kroonjuwelen.

De weg omhoog is als mensen die daadwerkelijk ergens markt in zien, dat niet in hun eentje allemaal moeten opknappen en zich het schompes werken 80 uur per week omdat ze in hun eentje niet genoeg opdrachten binnen kunnen halen en dan ook nog eens de administratie en de loonkosten en de werkgeverslasten erbij op kunnen nemen.
Stel je nou voor je bent een groenteboer. Je werkt de hele dag in de winkel en daar krijg je dan nou zeg de ene dag twee tientjes, of de andere dag 80 euro, haal je daar mee op. Hoe moet je daarvan je neef in dienst nemen?
We moeten ophouden met doen alsof de groenteboer op dezelfde manier werkgeversbelasting kan ophoesten als de eerste de beste multinational.
(Overigens denk ik dat multinationals dat ook niet zomaar kunnen ophoesten en dat er een veel te rooskleurig beeld bestaat over multinationals, alsof er gratis geldbomen groeien ergens. )

#5 Henk van S tot S

Ach, het is weer eens wat anders dan zijn gebruikelijke riedel.

Wat mij trouwens nog steeds een een raadsel is, is dat er zoveel studenten op populistje Alexander stemmen:

Zeker na zijn meesterlijke zet om de verhoging van de pensioenleeftijd te propageren en te steunen, met als gevolg dat, werkloze afgestudeerden moeten wachten totdat de opa’s en oma’s eindelijk een plekje vrij maken ;-)

#6 zazkia

Je suis Prince Charlesie

#7 GerritB

Een ZZP er neemt geen personeel aan zij/hij gaat eerder een tijdelijk samenwerkingsverband aan met een andere ZZP er, bij het aannemen van een grote klus.

#8 Amateur Commenter

Natuurlijk, ik zet gelijk 5 vrijwilligersplekken uit!

#9 Noortje

Een groenteboer als zzper is een zeldzaamheid. Je spreekt over het mkb (tot plm. 200 medewerkers) , waar zzpers (geen medewerkers) volgens de meeste definities wel toe gerekend worden. D66 heeft het over zzpers, waarvan bekend is dat de stap van geen medewerkers naar de eerste medewerker een hele grote is (dus inderdaad @7 veel samenwerkingsverbanden). Dat is echt anders dan de groenteboer (en zeker, nog meer anders dan multinationals).

#10 zazkia

Die groenteboer was al for the sake of the argument. 71% van de ondernemingen is ZZP’er, volgens de SBI 2008. En vooral in advies.

Ik hoorde pas bij Jojanneke dat ook vrouwen in de prostitutie ZZP ‘er zijn. Op die manier is Nederland heel ondernemend ja. Vooral in Amsterdam.
Hoe moet ik mij precies voorstellen als zij mensen in dienst gaan nemen? Ik vraag me trouwens ook af wat ik in dit verband moet verstaan onder samenwerkingsverband bij het aannemen van een grote klus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*