D66 en CDA: nieuw belastingstelsel komt er niet zonder bezuinigingen op overheidsuitgaven

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

En omdat tenminste een van beide partijen nodig is om een nieuw belastingstelsel door de Eerste Kamer te loodsen, zit het kabinet klem. Want voor die bezuinigingen op overheidsuitgaven ziet de PvdA weer niet zitten.

Wellicht belangrijker: D66 en CDA lonken hiermee openlijk naar toekomstige coalitie met de VVD. Want een gekrompen PvdA is straks natuurlijk geen aantrekkelijke partner meer voor de VVD (en overigens ook niet voor het CDA en de huidige incarnatie van D66).

Open artikel

Reacties (9)

#1 Jack Random

Ha, snijden in de overheidsuitgaven, goed plan! Hier enkele suggesties:

-zwaar beperken HRA
-geen geld meer naar Europese landbouwsubsidies
-geen geld meer naar kinderopvangtoeslag; zorg zelf voor je kids
-geen JSF
-stoppen met opjagen uitkeringsgerechtigden
-direct verhogen van de AOW-leeftijd naar 68

Maar ergens ben ik bang dat de partijen in kwestie dit niet bedoelen. Het zal er wel weer op neerkomen dat er minder ambtenaren moeten komen, en dat de sociale zekerheid minder moet voor de onderkant van de samenleving.

#2 Krispijn Beek

@1 begrijp ik uit je reactie dat mensen aan de onderkant van de samenleving volgens jou geen kinderen hebben?

Verder met je eens dat lasten erg eenzijdig neerslaan aan de onderkant. Daar zitten we zelf niet, wel hebben we al onze besparingspogingen de afgelopen 4 jaar teniet gedaan zien worden door maatregelen rond kinderopvangtoeslag. Wat we besparen aan met name energiekosten zijn we extra kwijt aan kinderopvangkosten.

Als je bij HRA aanpak zorgt dat bestaande gevallen hun sleutel bij de bank mogen inleveren, zoals in de VS vind ik het best. Tenzij het je er om gaat een groep die nu in de middenmoot zit naar onder te schoppen.

#3 Stronkel

Een conservatief neo-fopliberaalkabinet van VVD, D66 en het CDA. Wat een gruwel en wat voor een ramp zal dat worden.

#4 Amateur Commenter

@1: Ik snap dat ophogen van de pensioensleeftijd niet zo. Het is een publiek geheim dat veel mensen definitief afgeschreven worden zodra ze de 40 passeren. Waarom dan toch mensen door alle kommer en kwel sturen om tevergeefs een baan te zoeken? Dat terwijl er heel veel jongeren op een kans wachten. Tevens kunnen deze mensen de vele vrijwilligersbanen oppikken waar de druk om ‘mee te gaan met je tijd’ ook niet zo hoog ligt..

#5 tigger

@4:
Bestudeer de demografie van Nederland eens, wedden dat de 40+ medewerkers binnenkort weer heel aantrekkelijk worden voor werkgevers?

#6 frankw

Tigger @5, dat heb ik ook lang gedacht. Bijvoorbeeld in het onderwijs waar nu een grote pensioneringsgolf aan de gang is. Maar vorig jaar zijn er toch maar mooi twee leerkrachten van rond de dertig ontslagen omdat er meer bezuinigd moet worden. Bovendien willen we als maatschappij steeds minder uitgeven aan professionele zorg of aan het ambtenaren apparaat. De middenstand wordt momenteel weggevaagd door de megagrote webwinkels. Al die armetierige modeshops en supermarkten worden steeds meer bevolkt door studenten en jongeren lijkt het wel. Het lijkt bijna wel alsof het aantal banen harder afneemt dan het aantal mensen dat met pensioen gaat.

Zoals Stronkel aangeeft, we koersen af op een superrechts D66-VDD-CDA kabinet met gedoogsteun van de christenpartijen. Tenzij er ter linkerzijde natuurlijk een alternatief op staat.

#7 AndreSomers

@1: HRA is geen kostenkosten, maar een belastingkorting. Je pleit dus voor belastingverhogingen?

@5: We willen als maatschappij helemaal niet steeds minder uitgeven aan professionele zorg. De zorgkosten stijgen nog altijd, al doen ze dat sinds kort wel iets minder hard dan er voorspeld was. We geven niet minder uit, en het sentiment is ook nog steeds dat het allemaal veel meer moet en dat elke suggestie dat het hier en daar wel wat minder kan asociaal en belachelijk is.

Overigens wel jammer dat een partij die steeds roept dat ze geen taboes wil, nu kennelijk een taboe instelt op een keertje _niet_ bezuinigen…

#8 frankw

Sorry @7 (ik neem aan dat jouw opmerking aan @6 bedoeld was en niet aan @5): Ik loop op de zaken vooruit. Zodra er na de zorgwende 1 januari 15000-55000 zorgverleners op straat staan en dat we die gedeeltelijk vervangen door ambtenaren betekent het dat we duidelijk geen prijs stellen op professionele zorgende. Maar goed, ik loop op de zaken vooruit.
En het gebrek aan goede ambtenaren doet zich gelden in miljarden misgelopen belastinginkomsten, in slecht vergunningen beleid waardoor we inkomsten mislopen etc etc.

#9 Bismarck

D66 bekent zich toch wel heel duidelijk als rechtse partij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*