Conventionele energiecentrales binnen 10 tot 20 jaar overbodig

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Volgens analisten van UBS zijn conventionele energiecentrales binnen 10 tot 20 jaar overbodig als gevolg van de prijsdaling van zonne-energie, energieopslag en elektrische auto’s. In een briefing aan cliënten schrijven ze dat de ontwikkeling van deze drie technologieën de wijze waarop elektriciteit wordt geproduceerd, gedistribueerd en opgeslagen verandert. Volgens de analisten zijn conventionele elektriciteitscentrales te log en inflexibel om in deze nieuwe omgeving te overleven, ook noemen ze conventionele elektriciteitscentrales “irrelevant”. In 2025 is elektriciteit:

no longer something that is exclusively produced by huge, centralised units owned by large utilities. By 2025, everybody will be able to produce and store power. And it will be green and cost competitive, ie, not more expensive or even cheaper than buying power from utilities.

De analisten roepen hun financiële cliënten op om zich bij de revolutie aan te sluiten.

Open artikel

Reacties (8)

#1 zuiver

Iets zegt mij dat er een adder onder het gras zit. Maar weten doe ik het niet. Het gefluister van het beestje gaat maar door…

#2 Herman Vruggink

UBS, de grootste vermogensbeheerder ter wereld en ook de zwaarst getroffen bank door de hypotheekzeepbel. Is het niet geweldig dat ze nu fantastische nieuwe financiële producten hebben helemaal gebaseerd op de zon? De zon wordt spotgoedkoop en opslag een eitje. SSsssttt…Niet te hard roepen want straks wil er helemaal niemand meer in windmolens……

#3 roland

“most sunny parts of the world it is cheaper to generate power from photovoltaic modules on your roof”
– Maandenlang hebben allerlei maatschappelijke groeperingen onderhandeld over ons energieverbruik met als uitkomst vele miljarden voor zeewindmolens om in 2025 een deel van ons stroomverbruik op te wekken.
– In dit sprookje ontbreken wind(molens), we kunnen volstaan met zonnepanelen en dan niet in 2050 maar al in 2025.

#4 Hans Verbeek

De EROEI (Energy Return on Energy Invested) van zonnepanelen is dramatisch. Prieto en Hall berekenden een EROEI van 1:2,45 voor Spanje, waar de zon vaak schijnt en vrij hoog boven de horizon staat. In Duitsland is de EROEI waarschijnlijk lager dan 1:2.
http://energyskeptic.com/2013/tilting-at-windmills-spains-solar-pv/
Deskundigen (zoals Charles Hall) denken dat onze huidige samenleving alleen kan blijven bestaan als de EROEI van de energieopwekking 1:7 of hoger is.

Ik denk dat de analisten van UBS het alleen hebben gehad over Return on Investment (ROI) en dat ze niet eens weten wat Energy Return on Energy Invested betekent.

#5 pedro

Mooi zo. Zelfs in die kringen begint men in te zien, dat een omslag onvermijdelijk is. Het is een advies aan hun cliënten om niet meer in de grote energiemaatschappijen te investeren. De kip legt geen gouden eieren meer.

#6 Krispijn Beek

@2 de prijs van wind op land halen zonnepanelen voorlopig niet, maar zon kan best geduchte concurrent worden van wind op zee. Zeker in combinatie met programma’s als Energiesprong.

@4 Wat betreft de EROEI van zonnepanelen: DE WIKI spreekt van een energetische terugverdientijd voor zonnepanelen in Spanje van 1 a 2 jaar. DE EROEI komt daarmee op 15. Ruim voldoende om als beschaving te overleven… Zelfs als het artikel waarna je linkt gelijk heeft zit Spanje voor zonnepanelen dus al boven de benodigde EROEI en is Duitsland hard op weg (met 1,6 tot 2 volgens jouw bron). Beetje innovatie erbij en wat nu onhaalbaar lijkt is over 10 jaar gemeengoed ;-)

#7 henk daalder Pak de Wind

De stroom van windmolens op het land heeft een kostprijs van 3 cent per kWh.
Dus nu al goedkoper dan commerciële stroom.
Maar dan moeten stroom verbruikers wel eigenaar zijn van een stukje windpark, en daarmee voor zichzelf opwekken.
De grootste kostenpost is de rente van de commerciele financiering.
Maar eigenaren, een gezin met een stukje windpark, betalen het van hun spaargeld, ze missen dan 1% spaarrente
Verder werken windmolens automatisch, dus er zijn geen onderners of commerciële tussenpersonen nodig.
Eigenaren betalen dan de kostprijs, 3 cent, voor hun stroom, nu al

#8 Herman Vruggink

@6: Precies, zon kan een geduchte concurrent worden voor wind op zee. En het gaat nu al zo moeizaam om investeerders te vinden. Geen investeerders, geen windmolens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*