“Coco Chanel was nazi-spionne”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (5)

#1 Jules Vismale

De naam Coco Chanel zegt mij niets maar ik ken alleen het verhaal over de Friezin Mata Hari (1876-1917), een danseres, die in WO I van spionage voor de Duitsers werd beticht en dus hiervoor door de Fransen werd gefusilleerd.
Maar zo was er ook nog de Duitse communiste Liselotte Hermann (1909-1938) geweest die door de nazi’s werd gearresteerd omdat ze een plattegrond van een Duitse munitie- en vliegtuigfabriek bij Celle, de geboortestad van nazi-rechter Roland Freisler, in haar bezit had. Omdat ze deze plannen wou doorspelen aan de KPD (de Communistische Partij van Duitsland) in Zwitserland, waar deze partij naartoe was geïmmigreerd, werd dit door de nazi’s als pure hoogverraad gezien. Ze werd hierna door het Volksgerichtshof ter dood veroordeeld maar omdat Liselotte Hermann een jonge moeder was van een zoontje wilden talloze Duitsers en buitenlanders dat ze werd vrijgelaten. Helaas wisten de nazi’s de internationale protesten te weerstaan (waar ze vast HEEL erg trots op waren!) en stuurden zij haar samen met drie vrienden en KGB-ambtenaren; Stefan Lovász, Josef Steidle en Arthur Göritz, in de Plötzensee-Gevangenis van Berlijn op 20 juni 1938 naar de guillotine toe!
En helaas zouden er in 1942 en 1943 eveneens een groot aantal andere communistische verzetsstrijdsters van ‘Die Rote Kapelle’; Libertas Schulze-Boysen, Mildred Harnack, Maria Terwiel, Cato Bontjes van Beek, Liane Berkowitz, Hilde Coppi, Ursula Götze en Erika von Bronckdorff, in dezelfde gevangenis onder de guillotine sterven terwijl hun mannelijke bondgenoten overwegend werden opgehangen, op Adam Kuckhoff en een paar andere mannen na!

#2 Bolke

@1:

De naam Coco Chanel zegt mij niets

Chanel No.5
http://en.wikipedia.org/wiki/Chanel_No._5

#3 Jules Vismale

@2: Ik was alleen Eva-Maria Buch vergeten.

#4 Micowoco

@0: Oud nieuws.

#5 Jules Vismale

@3: Niettemin had ik nog een verzetsstrijdster van de Rote Kapelle over het hoofd gezien: Elisabeth Schumacher (1904-1942), een Duitse halfjodin die door het Reichskriegsgericht ter dood was veroordeeld, en net als haar vele medestrijdsters onder de guillotine stierf. Greta Kuckhoff, de vrouw van Adam, zou de oorlog overleven maar zij slaagde er niet in om de beruchte nazi-rechter Manfred Roeder (1900-1971) veroordeeld te krijgen die haast de broer van Roland Freisler kon zijn geweest want Roeder was even wreed en bloeddorstig als Freisler! De zoon van Greta, die nog meer ellende ondervond in de DDR, pleegde ironisch genoeg zelfmoord na de val van de Berlijnse Muur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*