Coca Cola’s voorkeur voor de wegwerpverpakking

Eerder deze week schreven we over het afkopen van het statiegeldsysteem bij Lidl en Aldi met behulp van verplichte afvalstoffenbijdragen. Vandaag beschrijft Jesse Frerik op Follow The Money de achterliggende motivatie van Coca Cola. Moraal van het verhaal: wegwerpverpakkingen leveren Coca Cola een sterkere marktpositie op ten opzichte van hun bottelaars en u betaald de rekening voor afvalverwerking dubbel en dwars. Aan de ene kant via hogere belastingen en aan de andere kant met uw tijd (als u meedoet met de periodieke acties om zwerfafval op te ruimen.

Open waanlink

 1. 1

  Nu heb ik zelf geen enkel probleem met lege colaflessen om dat ik die rotzooi niet drink.

  Maar goed, met overheden die zich laten omkopen of te dom zijn om voor de duvel te dansen, kan gedrag als dat van Coca Cola en haar medepartners in het kwaad, gewoon doorgaan ;-)

 2. 4

  @1: Als je het stuk hebt gelezen zou je hebben begrepen dat je wel een probleem hebt.

  Een belangrijk deel van de kosten van het product Cola worden afgewenteld op de samenleving. Dit komt ten bate van de producent en degenen die het suikerwater kopen en innemen.

  Als je het spul zelf nooit koopt betaal je ongevraagd voor de kosten die we moeten maken om al die lege plastic flessen op te ruimen.

 3. 5

  @4:
  Ik schreef dat ik geen problemen met lege flessen heb, omdat ik die rotzooi niet drink.
  Dat dat obesitasvocht ook niet gebruikers geld kost, lijkt me vanzelfsprekend.

  Dat geld ook voor alcohol, hormoon/plofkippen en rijkelijk met verdelgingsmiddelen besproeid voedsel ;-)

 4. 6

  Als ik de reacties van Henk zie dan vind ik ’t eigenlijk jammer dat er geen minnetjes zijn. Want het is helemaal niet relevant wat *jij* (of ik) doet/doe; het is relevant wat hele groepen mensen doen.

 5. 7

  @4: Tsja, zo gaat dat nu eenmaal… Ik betaal ook ongevraagd voor zaken waarvoor ik niet wil betalen… Zo worden de kosten van het product “asielzoekersopvang” ook afgewenteld op de samenleving. Mensen die werkzaam zijn in de asielzoekersopvangindustrie hebben hier baat bij. Uiteraard is solidariteit het sleutelwoord in dit soort zaken…

 6. 9

  @8 wat een extreem ouderwets linkse opvatting verkondig je daar. Of heb nooit van de linksmens stroming anarchisme gehoord? Schijnen tegenwoordig vervangen te zijn door de rechtsmens stroom libertarisch.

 7. 10

  @7: Wellicht wat ouderwets maar solidariteit toon ik naar mensen van vlees en bloed, die het zwaarder hebben dan ik. Bv. door ziekte, armoede of omdat ze huis en haard hebben achtergelaten vanwege oorlogsdreiging, hongersnood, natuurramp of simpelweg in de hoop elders een beter bestaan op te bouwen. Solidariteit toon ik niet naar bedrijven en zeker niet als die 1,9 miljard Euro winst draaien.

 8. 11

  @7: Het ontgaat mij wat voor baat jij erbij hebt een bedrijf dat 1,9 miljard winst draait (zie @10) nog eens extra in de luren te leggen. Laat de frisdrankindustrie liever haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en niet de kosten voor het opruimen van haar verpakkingen afschuiven op de rug van de burger annex belastingbetaler. De misvatting die in deze maatschappij steeds heftiger de kop opsteekt is dat de burgers er uitsluitend zijn t.b.v. het bedrijfsleven en de winstmaximalisatie.

 9. 12

  Ik vind het zo’n mooi woord, “wegwerpverpakking”. Alsof het afval zomaar, foetsie, ineens weg is en nergens blijft.

 10. 13

  @6:
  Als ik jou reactie zie, denk ik die kan niet lezen.
  Ik schreef bij #1 ook:

  Maar goed, met overheden die zich laten omkopen of te dom zijn om voor de duvel te dansen, kan gedrag als dat van Coca Cola en haar medepartners in het kwaad, gewoon doorgaan ;-)

  Waarmee ik stel dat de overheid faalt.
  En ik kan je garanderen dat als de overheid niets doet, 99 van 100 burgers ook niets doet.
  Jouw “groepen mensen” kunnen, zelf als enige activiteit zouden opbrengen, de “wegwerpmaffia” niet tot de orde roepen.

  Intussen:
  Verbeter de wereld en begin bij je zelf.
  En als je een actie wilt beginnen om meer mensen actief te krijgen heb ik nog wel een ideetje voor je:
  Roep de mensen op om de lege statiegeldloze flessen te vullen met zand en ongefrankeerd terug te sturen naar fabrikant, grossier of grootgrutter ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren