CIA rekruteerde minstens 1000 nazi’s

ACHTERGROND - Op de voorpagina van The New York Times vandaag: de CIA, FBI en het Pentagon gebruikten tijdens de Koude Oorlog minstens 1000 ex-nazi’s als informanten en spionnen, waaronder kopstukken en (grove) oorlogsmisdadigers, die in sommige gevallen ook beloond werden met inburgering en beschermd tegen vervolging én journalisten.

Je zou zeggen dat dit allang bekend was, Operatie Paperclip en de Gehlenorganisatie zijn inmiddels bekende namen, maar nee, niet alles hiervan was bekend:

Prediction: response to CIA's Nazi recruitment story will be "this is old news, we already knew this." Not so. New facts are revelatory.

— Jeet Heer (@HeerJeet) October 27, 2014

Bovenstaande ‘tweet’ is van de Canadese historicus/journalist Jeet Heer (die we vandaag toevallig al eerder langs zagen komen vanwege zijn stuk over terrorisme en geestesziekte) hij geeft meer duiding in een kort ‘twitteressay‘ over het onderwerp.


Update 1-11: Voor wie liever kijkt en luistert dan leest, gisteren gaf de auteur van het stuk, Eric Lichtblau, een interview bij DemocracyNow! Hier deel 1 en hier deel 2. Zie ook reactie #6 hieronder.

Open artikel

Reacties (6)

#1 bolke

Bij organisaties als de CIA/NSA/AIVD/MIVD etc etc is het hebben van een geweten eerder een nadeel dan een voordeel.

#2 Thallman

Iedereen verdient een tweede kans, strenger straffen helpt niet, niet straffen maar rehabiliteren. Ze waren hun tijd ver vooruit bij de CIA.

#3 Jos van Dijk

Nazi’s waren geoefende communistenjagers. Ik denk dat dit voor de CIA vooral heeft meegeteld.

#4 Benach

@3: Oh vandaar die hele Operatie Barbarossa! Ik dacht al. Die verdraaide nazi’s zullen toch niet op jodenjacht zijn geweest of geinteresseerd zijn in de olie op de Krim?

#5 Sasha Berkman

de CIA de grootste fascistische en anti-semitische organisatie sinds de ineenstorting van het vierde rijk. Waar blijven al die mensen die zgn zo’n hekel hebben aan anti-semitisme? Zijn alleen tegen anti-semitisme als ze daar moslims mee kunnen bashen?

#6 Krekel

Interview met de auteur van het stuk (en boek) Eric Lichtblau bij DemocracyNow!: deel 1 & deel 2

Echt choquerende shit: er wordt vaak gesproken van een ‘bevrijding’ van de concentratiekampen na de oorlog, maar de Amerikanen hielden de gevangen vaak gewoon nog gevangen, achter prikkeldraad en al, en, nog veel erger — met dezelfde nazi’s als vóór de ‘bevrijding’ als kampbewakers. In een rapport naar president Truman schreef iemand (Earl Harrison, van de Universiteit van Pennsylvania, in de functie van observator, vermoed ik):

[T]he only difference is we’re not exterminating the Jews

De beroemde Generaal Patton, die de verantwoordelijkheid droeg voor deze kampen, was woest over dat rapport en schreef in zijn dagboek (ik citeer Lichtblau die Patton citeert):

He wrote in his own journal that what Harrison doesn’t understand, he thinks that the displaced persons in the camps are human, and they’re not. The Jews, he wrote—this is General Patton speaking—are worse than human, they’re locusts, and they have no respect for human dignity.

Generaal Patton die dat schrijft dus, nogmaals.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*