Chemiebedrijven Rotterdam-Rijnmond nemen het niet zo nauw met de regels

Nu.nl:

Veel chemische bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond nemen het nog steeds niet zo nauw met de veiligheids- en milieueisen.

Dat blijkt uit een promotieonderzoek van criminologe Marieke Kluin van de TU Delft. De bedrijven zijn roekeloos, calculerend of schieten tekort. […]

Tien van de vijftien onderzochte bedrijven faalden. Vier van de vijftien worden in de studie calculerend genoemd.

Deze ondernemingen doen moedwillig niets meer aan veiligheid en milieu dan strikt noodzakelijk is, geven er vrijwel geen geld aan uit en hebben lak aan de autoriteiten, totdat die voor de deur staan. Dan ondernemen ze wel actie.

Zes bedrijven plaatst de onderzoekster in de categorie roekeloos, omdat die ondernemingen de regels niet kennen, onbekwaam zijn of het belang van veiligheidsregels niet zien.

Meer straf en minder begrip voor criminelen? Please?

Open waanlink

 1. 2

  Tijd voor een ouderwetse boycot van de chemische industrie.
  Gewoon een jaar lang geen chemische troep meer kopen:
  – geen verf
  – geen cosmetica
  – geen microplastics
  – geen spuitbussen
  – geen oplosmiddelen, emulgatoren
  – geen bestrijdingsmiddelen

  Voor de mensen, die nog niet helemaal zonder kunnen (of willen): probeer een kritische consument te worden, lees de etiketten en maak de chemische industrie kleiner.

 2. 3

  Meer straf en minder begrip voor criminelen?

  Maar die chemische bedrijven zijn helemaal niet crimineel. Ze doen aan verantwoord ondernemen en worden dus de hand boven het hoofd gehouden door de staat. Mocht het fout gaan, dan zorgt diezelfde staat wel voor het opruimen van de schade. Tenslotte moet men niet vergeten dat winsten voor de enkelen zijn en verliezen/schade voor de rest. Dat is rechtse rechtvaardigheid en dus alles behalve crimineel. De gemiddelde burger zal het verder een worst zijn en die stemt dus rechts, want als je iets anders stemt ben je een verliezer door associatie.

 3. 5

  De milieudiensten in Nederland worden bemensd door milieukundigen. Uit ervaring weet ik dat ze geen installatie, noch veiligheidsanalyse kunnen beoordelen. Of een veiligheidskritische onderdeel goed is ontworpen, geïnstalleerd en onderhouden is volledig abracadabra voor de inspecteurs.

  En dan een onderzoek door een criminoloog, die haar bevindingen baseert op het werk van inspecteurs zonder inhoudelijke kennis.

  Door de milieuautoriteit in het Rotterdamse havengebied, DCMR milieudienst Rijmond, is al onderkend dat er een kennisgat zit tussen het profiel van een inspecteur en de inspecteurs die in dienst zijn.

  Ik maak me daarom meer zorgen over de kwaliteit van het toezicht dan over de veiligheid van de chemische industrie in Nederland.

 4. 6

  @2: “Voor de mensen, die nog niet zonder kunnen … maak de chemische industrie kleiner.”
  – Ook kleinere bedrijven kunnen schadelijk zijn voor mens (werkers en omwonenden) en omgevingsmilieu.

  @5: “maak me meer zorgen over de kwaliteit van het toezicht dan over de veiligheid”
  – Is die onveiligheid niet mede het gevolg van gebrekkigs toezicht(skwaliteit)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren