CDA wil Europa met meerdere snelheden

Zo meldt de Volkskrant:

Het CDA wil dat kleinere groepen van landen in de EU sneller kunnen samenwerken zonder door de achterblijvers te worden opgehouden. Die kerngroepen kunnen onder meer de handen ineen slaan op het gebied van de interne markt, bij het financieel toezicht en het innovatiebeleid en op het gebied van defensiesamenwerking.

Open waanlink

 1. 2

  Het is zo’n goed idee dat je niet kunt geloven dat het niet al bestaat. Maar ergens bestaat het al wel want de Benelux is zo’n “kerngroep”, de militaire samenwerking tussen de Baltische staten ook.

 2. 3

  @1 en @2: Sterker nog, het is al jaren standaard beleid binnen de EU. Dit “nieuws” is dus niet eens waanlinkwaardig, tenzij om aan te tonen dat ze bij het CDA wel heel erg lopen te suffen.

 3. 4

  Het is normaal dat binnen een grote groep kleine groepjes komen.

  We moeten alleen voorkomen dat in een grote of kleine groep afspraken worden gemaakt die niet door de nationale parlementen fatsoenlijk getoetst worden.

  En met de populistische politici van tegenwoordig is dat risico groot.

 4. 5

  @4: Ik krijgt wel eens het idee dat er (al decennialang) opzettelijk via de EU beleid wordt gemaakt door nationale regeringen die zo electorale consequenties van impopulaire maatregelen proberen te vermijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren