1. 2

  @1 dat zet geen zoden (meer) aan de dijk.
  In het kader van jouw dom geblaat is het veel effectiever het stemrecht van iedereen te ontnemen.

 2. 4

  Lijkt me inderdaad een wat te gemakkelijke/populistische “oplossing”

  Met wat mazzel mogen die idioten redelijk lang kennis maken met een Romeinse bajes en daar als recreatie vechten tegen gladiatoren ;-)

 3. 5

  Dieuwertje Kuijpers gaf hem elke keer terecht het repliek dat je helemaal geen paspoorten/id’s kunt afnemen (haha, je moet een id dragen in NL, en je kunt met een id-kaart -geen paspoort- gewoon naar Italië.)
  VanHaersma-Buma zat nietszeggende stoere verkiezingspraat uit te balken. Ik hoop serieus dat zulke mannen in de tweede kamer zinvoller bezig zijn.

 4. 6

  In de discussie over de visa voor imams gaf iemand aan dat onze overhoud internationaal gezien gehouden is de rechten van Nederlandse staatsburgers te beschermen en te promoten. Ik vroeg mij toen af of dat ten koste van alles zou zijn. Vindt deze reaguurder nu ook dat de consulaire bijstand aan de supporters van groter belang is dan het behoud van goede relaties met Italië?

 5. 7

  @5: Je kunt in zelfs zonder ID-kaart naar Italië afreizen (met de auto). Italië en de landen tussen daar en Nederland zijn immers allemaal Schengengebied, waartussen in principe geen grenscontroles plaatsvinden.

 6. 8

  NB. Ik werd door de titel ook even op het verkeerde been gezet. Ik dacht al dat het een ironische titel was en dat het CDA had voorgesteld om Hadjgangers hun paspoort te ontnemen.

 7. 9

  Buma zit dus te lullen over die paspoorten enzo. Tja, wat verwacht je ook van zo’n vent.

  Maar bij het sentiment kan ik me toch wel iets voorstellen. Hooligans kunnen ook wat mij betreft niet stevig genoeg aangepakt worden. Het gevang in ermee (dan kunnen ze ook niet reizen) en natuurlijk kaalplukken om de schade te vergoeden.

  En voor zover ik weet zijn die hooligans best goed in kaart gebracht bij de politie. Het is bekend wie het zijn, ze plegen hun misdaden immers in het volle daglicht. Voor zover ze niet allemaal kunnen worden opgesloten zou ik er niet op tegen zijn om ze een paar jaar zo’n elektronische enkelband om te doen.

 8. 13

  Met meldplicht zie ik. Als de ene helft van de bevolking zich nu elke dag meld bij de andere helft van de bevolking dan denk ik dat er weinig meer mis kan gaan.

 9. 17

  Je moet er waakzaam voor zijn dat verder gematigde Feyenoord-supporters niet worden bevestigd in hun opvatting dat er een ‘oorlog tegen Feyenoord’ gaande is. Wat nodig is, is dat de overheid het vertrouwen onder Feyenoord-fans terugwint door de dialoog aan te gaan, diversiteit te omarmen en er heel veel subsidie tegenaan te gooien.

 10. 18

  @17: Wat klets jij nou, gematigde Feyenoorders bestaan niet. Je bent Feyenoorder of niet. Uiteindelijk zal er niets anders op zitten dan de Feyenoorders die zich niet aan onze wetten willen houden of die niet onze waardes aanhangen te deporteren. Voor hoeveel dat nodig zal zijn? Miljoenen, tientallen miljoenen.

 11. 19

  De werkelijkheid is dat Feyenoord-fans geen monolithisch geheel vormen, maar juist worden gekarakteriseerd door een wijd spectrum aan belevingen van hun club. De neiging om die diversiteit te miskennen komt vaak voort uit een angst voor ‘De Ander’. Deze angst is irreëel en kan worden weggenomen door middel van kennis; wist je bijvoorbeeld dat het stadionreglement van Feyenoord voor 95% in overeenstemming is met de Nederlandse wet? Onze overeenkomsten zijn sterker dan onze verschillen.

  Een ander feit is dat maatschappelijke uitsluiting en legitieme historische grieven de hoofdoorzaken van radicalisme onder een kleine minderheid van de Feyenoord-fans zijn. Voor ons is het bombardement op Rotterdam lang geleden, maar in hun cultuur leeft dat nog sterk. Het wordt tijd dat de Nederlandse maatschappij deze zwarte bladzijde in haar geschiedenis eindelijk eens eerlijk onder ogen ziet. Eén van de programmapunten van de protestgroep waar ik bij hoor is dat onderwijs ook hier de remedie kan zijn. Geschiedenisonderwijs op school vormt een perfecte gelegenheid om de vele bijdragen van Rotterdammers aan de opbouw van Nederland bij de nieuwe generaties onder de aandacht te brengen, en ze ervan bewust te maken dat woorden als ‘kakkerlak’ diepe wonden kunnen slaan. Als we elkaar leren respecteren kunnen we ons over dit soort problemen heenzetten en sterk en divers de toekomst in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren