Burgerinitiatief voor referendum over EU (burgerforum-eu.nl) haalt drempel 40.000 handtekeningen maar is volstrekt kansloos

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Want de regels zeggen nou eenmaal dat de Tweede Kamer er in de afgelopen 2 jaar niet over vergaderd mag hebben. Je kan het er niet mee eens zijn, maar behandeld hebben ze het wel zeker.
Zelfs de fractievoorzitters kennen hun eigen regels niet. Henk Krol, Marianne Thieme en Emile Roemer.

Eerder kritisch opinie artikel alhier over de kromme constructie van het huidige Burgerinitiatief..

Open artikel

Reacties (34)

#1 Steeph

Eigenlijk is het aangaan van dit burgerinitiatief (door best wel grote namen) stevige volksverlakkerij.
En dan straks boos worden dat er niet geluisterd wordt. Nee, vind je het gek….
Noem het anders of organiseer een betoging of zo. Maar dit sloeg vanaf het begin nergens op.

#2 larie

Ah..ik begrijp het.. De kamer is daar voor behandeld.

#3 lapis

Noem het anders of organiseer een betoging of zo. Maar dit sloeg vanaf het begin nergens op.

Nou ja, ik heb er op deze manier anders al wel via meerdere media van gehoord. Als ze een betoging hadden georganiseerd betwijfel ik of ze hetzelfde hadden bewerkstelligd.

#4 larie

Wat is democratie nu eigenlijk, at this point in time, waard dan? Een eerder referendum is van tafel geveegd. Onlangs stem je op een partijprogramma en na de stem is dat programma van tafel geveegd. etc.

i’m as mad as hell..

#5 Flip Van Dyke

@1 ‘door best wel grote namen’ : Jan Bennink, Joost Niemöller. Dat noem ik armoede.

Ik weet niet hoeveel bekende namen wij in NL hebben, maar dat zijn er best veel. Dan is zo’n lijstje niet erg indrukwekkend.

#6 Steeph

@5: Dat vond ik ook zo verbazingwekkend. Je zou denken dat ze er dan goed over nagedacht hadden. Zit zelfs een prof tussen.

#7 dado

1. die link bij ‘behandeld’ betreft een referendum over de toekomst van de EU. Het burgerinitiatief gaat over de overdracht van NL bevoegdheden aan de EU. Dat is iets totaal anders.

2. Burgerreferendum heeft wel degelijk zin: Ook als het wordt afgewimpeld, omdat dan duidelijk is dat de politiek maling heeft aan de burger. En het is goed dat de burger dat weet, want met die kennis kan ie zich op bepaalde zaken beraden.

#8 Prediker

Er zitten bijna alleen maar hoogleraren en academici tussen. Zelfs rechtsgeleerden. Die hadden toch beter moeten weten.

Prof. dr. mr. Paul Cliteur, auteur van The Secular Outlook
Prof. dr. Arjan van Dixhoorn, historicus
Prof. dr. Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie
Dr. ir. Pepijn van Houwelingen, econoom
Prof. dr. Arjo Klamer, hoogleraar culturele economie
Prof. dr. Piet Moerman, emeritus-hoogleraar economie
Prof. dr. Twan Tak, emeritus-hoogleraar staatsrecht
Prof. dr. Jos Teunissen, hoogleraar staatsrecht
Prof. dr. Ad Verbrugge, filosoof
Prof. dr. Tom Zwart, hoogleraar mensenrechten

En vergeet Rene Cuperus niet, senior wetenschappelijk medewerker van de Wiardi Beckman-stichting. Ook die had beter moeten weten.

Afgezien van een paar mafketels zijn dit dus niet bepaald de domste jongens, zeg maar. Het zijn wel allemaal jongens, trouwens.

#9 dado

@8: Iedereen kakelt elkaar hier maar na. Het onderwerp is niet besproken in de Kamer. Dat roept Sargasso wel, maar het is niet zo. Zie @7. Of wil men hier soms verkondigen dat wanneer het woord ‘Europa’ is gevallen in de TK een burgerinitiatief al kansloos is?

En ook als dat laatste al het geval zou zijn, dan is ook dat goed om te weten voor de burger. Want dan voelt ie zich gesterkt in zijn mening dat de politiek maling aan hem heeft. Met die kennis kan ie zich beraden.

#11 Steeph

@7 en @9 De teksten van de moties staan in @10. Die lijken me duidelijk.
Verder leert de ervaring (ik heb alle burgerinitiatieven vanaf de start gevolgd) dat er inderdaad ruim geinterpreteerd wordt. Zouden ze dat nu niet doen, dan moeten ze dus ook de eerdere initiatieven opnieuw beoordelen.

#12 Steeph

En hier voor de zekerheid ook de stemming (ze zijn dus niet ingetrokken):
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/h-tk-20122013-34-7.html

#13 Bismarck

@3:: Ik ben er vrij zeker van dat een betoging van 40.000 mensen meer impact zou hebben gehad. Maar ja, daar moeten dan wel 40.000 mensen echt iets voor doen in plaats van gratuit een handtekening zetten onder een initiatief waar je vooraf van weet dat het niet ontvankelijk verklaard kan worden.

#14 A. de Man

Wacht even…ik heb net een aantal maal ondertekend uit naam van mijn overleden moeder, Donald Duck en Otje van Bismarck. Maar hoe controleer ik nou of niet iemand mijn persoontje al heeft ingestuurd?

#15 Bismarck

@14: Toen je voor mij tekende heb je toch wel mijn e-mailadres gebruikt? Want steekproefsgewijs worden die gecontroleerd, zodat een inschatting gemaakt kan worden van het aantal mensen dat praktijken zoals jij gebruikt op de lijst.

#16 A. de Man

“U ontvangt geen bevestigingsmail, omdat deze veelal in de spamfilter of de map ongewenst terecht komt! ”

@15: ik heb [email protected] gebruikt. Ik zal wel bevestigen dat jij het bent als ze een steeksproefgewijze check doen van het account.

#17 Christian

Zijn ze een maand mee bezig geweest, die 40.000 handtekeningen. Dat deden Bonte en Rietveld in een week voor het vuurwerkverbod.

Wel een grote bek, die eurosceptici, maar verder niet vooruit te branden.

#18 Jos van Dijk

@8: Ik durf te wedden dat geen van de hooggeleerde heren de vragen die ze nu stellen zouden goedkeuren als een van hun onderzoekers er mee kwam.
Bevoegdheden overdragen. Wat betekent dat? Waar gaat dat om? Welke bevoegdheden? Dit is mensen echt een rad voor ogen draaien.

#19 Bismarck

@16: En hoe precies ga je mijn hotmail account hacken?

#20 Prediker

@18 – Politiek activisme is net even iets anders dan academische papers schrijven, hè?

#21 Spam

klagen over het overdragen van bevoegdheden aan Brussel en dan eisen dat je op basis van 40k handtekening mag bepalen wat er in den Haag wordt besloten. Er wonen 16 miljoen mensen in dit land!

#22 Steeph

@21: Nou, ze bepalen niets, ze kunnen hier alleen een verzoek tot agendering mee indienen. En zelfs dat gaat ze dus niet lukken…

#23 Prediker

@22 – Wat vervolgens weer als bewijs aangevoerd zal worden dat we niet langer in een democratie leven, en dat het volk genaaid wordt. Wedden?

#24 zmmmmmoc

Los van de juridische kansloosheid snap ik eigenlijk niet helemaal waarom iemand dit zou willen. Bij het vorige referendum werd het volk niet zomaar genegeerd, het werd geschoffeerd. Nadat 61,5 % van de Nederlanders ondubbelzinnig NEE had gezegd tegen de EU grondwet, werd deze niet veel later alsnog doorgevoerd. Door vervolgens doodleuk te claimen dat dat andere verdrag toch echt iets totaaaal anders was wist men datzelfde volk ook nog eens in de kijker te zetten als een stelletje makke lammetjes met een ernstige cognitieve afwijking die je werkelijk alles wijs kunt maken. En ze kwamen er glansrijk mee weg. Ik zal nooit begrijpen hoe deze farce zich onder de ogen van onze volksvertegenwoordigers heeft kunnen voltrekken. Ik zou me kapotgeschaamd hebben.

Wat dit burgerinitiatief doet, begrijp ik dan ook niet. We gaan de “partij” die ons volstrekt niet serieus neemt, openlijk als achterlijke idioten behandelt en schoffeert waar het kan vriendelijk verzoeken of ze wellicht in overweging zouden willen nemen om de vorige schoffering nog even dunnetjes over te doen. Mocht men daar zin in hebben. Hoe diep kun je zakken?!

Maar misschien mis ik de sarcastische ondertoon?

Of is dit een verhulde uitspraak van hoop dat de nieuwe regering het beter doet? Dat zou dan na de wijze waarop het ESM er is gekozen ook niet echt getuigen van veel inzicht in de materie:Ppp

“Grappig” niet geheel irrelevant kijkje in de geschiedenis: https://sargasso.nl/staat-wordt-aangeklaagd-wegens-ongrondwettelijk-aannemen-eu-grondwet/

#25 freddeaap

Ach, er verandert toch niks. De markt zal de EU in huidige vorm vermorzelen, verandert geen politicus of burgerinitiatief wat aan…

#26 freddeaap

@3: Een betoging zoals de Occupy beweging? Zoiets? Ook zoveel invloed gehad op de politiek…

#27 Ralph van der Geest

Wow..met nazi’s als Joost Niemöller en hufters als Jan Bennink (het één sluit het ander overigens niet noodzakelijkerwijs uit) op 1 lijst, dan heb je als parlementslid iets bereikt…Marianne Thieme, Harry van Bommel…

#28 Ernest

@27: Ze zijn ook nog eens allemaal Nederlander, Ralph, hoe vind je dat? Misschien doen ze wel in dezelfde winkel boodschappen. Ga je nu je Nederlanderschap inleveren? Omfietsen voor de Vomar? Het lijkt er steeds meer op dat je met je getrol over Joost N en J Bennink eigenlijk hun andere critici belachelijk wil maken.

#29 pedro

@24:

Door vervolgens doodleuk te claimen dat dat andere verdrag toch echt iets totaaaal anders was wist men datzelfde volk ook nog eens in de kijker te zetten als een stelletje makke lammetjes met een ernstige cognitieve afwijking die je werkelijk alles wijs kunt maken

En nu probeer jij hetzelfde te doen.

Een kleine meerderheid van een kleine groep stemmers heeft zich in het referendum toentertijd uitgesproken tegen de EU grondwet, om allerlei uiteenlopende redenen. Sommigen omdat de uitvoerige tekst niet als een grondwet gezien kan worden, sommigen vanwege het ontbreken van een gedegen sociale paragraaf (waardoor het vooral een ondernemers EU wordt zonder rekening te houden met de zwakkeren), weer anderen hadden bezwaren tegen bepaalde passages. Er waren er ook, die tegen de EU zijn, wat er ook gezegd of gedaan wordt. En die groep, waar jij ongetwijfeld ook toe behoort, probeert ons nu wijs te maken dat alle tegenstemmers volkomen tegen de EU waren.

PS: ikzelf heb tegen gestemd vanwege het ontbreken van een duidelijke sociale paragraaf. Een verdrag kun je nu eenmaal gemakkelijker aanpassen dan een grondwet.

PPS: ik ben van oudsher altijd een tegenstander van de EU geweest, maar nu we daar wel in zitten, is dat de realiteit waar we van uit moeten gaan. Ik wil graag veranderingen, maar niet de klok terug draaien. Dan zijn we nog verder van huis en een stuk armer, volgens mij. Als we democratischer willen worden, zullen we mijns inziens naar vergaande regionalisering in een federatief Europa (federatie van gelijkwaardige regio’s) moeten streven.

#30 pedro

@26: waren er 40.000 occupy-ers dan?

Ik ben wel met je eens, dat demonstraties lang niet altijd zin hebben. De grootste demonstraties uit de Nederlandse geschiedenis hebben niet kunnen verhinderen, dat er toch kruisraketten in Nederland gestationeerd zijn. Al ben ik niet met je eens, dat de vredesbeweging geen invloed op de NL politiek heeft gehad. Grote demo’s (en andere buitenparlementaire acties) hebben echt wel invloed, maar zullen ook nooit hun volledige gelijk krijgen. Zou dat wel gebeuren, dan is dat het einde van de democratie.

#31 zmmmmoc

@pedro, #29 Volgens mij hoef je de redenen van de nee-stemmers niet eens te kennen om te stellen dat met wat voornamelijk symbolische aanpassingen het beestje niet dusdanig zou veranderen dat het kamp der nee-stemmers er noemenswaardig door geslonken zou zijn.

Overigens ben ik nooit tegenstander van de EU geweest, zolang die EU over samenwerking gaat in plaats van samenvoeging, that is. En hoewel we die grens al lang en breed waren gepasseerd, is dat met het verdrag van Lissabon definitief gemaakt en ben en blijf ik daarmee wel tegenstander van het verdrag van Lissabon. Tegenstander van de euro ben ik wel en zal ik voorlopig ook blijven.

#32 Bismarck

@29: Een kleine meerderheid van een kleine groep stemmers heeft zich in het referendum toentertijd uitgesproken tegen de EU grondwet

61,5% (tegen 38,5%) een kleine meerderheid? 63,3% van alle kiesgerechtigden (ruim 7,5 miljoen mensen) een kleine groep stemmers? Serieus Pedro?

#33 pedro

@32: OK, dat van de kleine groep stemmers neem ik terug. Maar 61% vind ik geen erg grote meerderheid. Bovendien denk ik, dat heel veel mensen niet eens wisten, waar ze over stemden, en vooral op hun gevoel af gingen. Daarvoor was het verdrag veel te complex. Ik moet toe geven, dat dat bij mij ook een rol speelt.

@31: in januari is er nog een peiling gehouden door Maurice de Hond, waar uit bleek, dat een kleine meerderheid waarschijnlijk voor de EU zou stemmen, als dat in een referendum aan de orde zou zijn. Het kamp van de Nee stemmers verandert dus bij een andere vraagstelling wel degelijk.

#34 Inje

“Bovendien denk ik, dat heel veel mensen niet eens wisten, waar ze over stemden, en vooral op hun gevoel af gingen.”

Inderdaad. Ik weet zeker dat als de voorstemmers zich net zo verdiept hadden als de tegenstemmers, de meerderheid veel groter zou zijn uitgevallen. Blijkbaar lopen nog steeds veel mensen blind achter hun politieke elite aan. Dat is jammer. Ze vergooien immers ook hun eigen vrijheid, zoals vandaag ook mooi werd betoogd in de Volkskrant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*