Brusselse ‘newspeak’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Europarlementariërs winden zich op over de nieuwe benaming van de commissaris voor migratie en asyl.

De portefeuille van de Griekse Eurocommissaris Schinas, die vanaf 1 november gaat over migratie, heet ‘bescherming van onze Europese manier van leven’. Een knieval voor de rechtspopulisten, zegt de een. Een belediging voor de Europese waarden, zegt de ander. ‘De werkelijke bedreiging voor Europeanen en de veiligheid in Europa is de opkomst van blank nationalisme en fascisme, zegt de Britse parlementariër Magid Magid (Groenen). Hij gaat tegenstemmen.

0

Reacties (7)

#1 Bismarck

Nogal een bruin kleurtje voor de betreffende portefeuille inderdaad.

#2 Bookie

Er zijn geen echte Europese waarden.
Zo discrimineert men in Duitsland de atheïstische minderheid. Geen waarde die we in Nederland willen.

#3 Karin van der Stoop

Ik zei ’t gister al. Be.Lach.E.Lijk. Alsof er algemene Europese waarden bestaan. Laat de EU gvd nou eens een keer een realistisch beleid rond de migratieproblematiek bedenken. Zowel voor arbeidsmigratie, die ze zelf zo hoog in ’t vaandel heeft staan, als de situatie rondom vluchtelingen en economische migranten (die term gebruik ik met tegenzin). Echt, wat een afgang dit.

#4 Karin van der Stoop

@2: Ghe.

#5 Spam

Het zijn wat koddige namen, maar we hebben natuurlijk een Europees Hof van de Rechten van de Mens. Als er een commissaris komt die zich bezighoudt met het binnen de EU breder toepassen van de daar gehandhaafde normen, dan lijkt me dat een mooie ontwikkeling. En eerder een aanval op dan een knieval voor de rechtspopulisten in Hongarije en Polen.

#6 Folkward

@Allen
Misschien toch wat beter nadenken. Geen Europese waarden? Wat bindt ons dan in de EU? Of ga je het enkel over een economische boeg gooien, precies wat de rechtse ‘eurosceptici’ willen, waarbij enkel datgene wat een duidelijk (economistisch) voordeel heeft in het raamwerk van de EU verankerd moet worden, en de rest weggegooid? Zeg maar dag tegen het EVRM en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens!

Verder zou ik niet zo smalend doen over de naamgeving van de functie. Ja, de discussie laten bepalen door extreem-rechtse terminologie lijkt een zwaktebod, maar om eerlijk te zijn: zo sterk staan ‘we’ niet. En het wordt pas echt Orwellianse newspeak als de Europese commissaris X genoemd wordt, maar precies het tegenovergestelde doet (en hoe onwenselijk is dat?).

Ik protesteer dan liever obligaat, terwijl ik het eigenlijk prima vind. Radicaal-rechts geilt op ‘sterke’ benamingen, terwijl ze de inhoud een stuk minder boeiend vinden. Partij voor de Vrijheid? Een dictatorpartij die de vrijheid van godsdienst wil verbieden. Forum voor Democratie? Onwenselijke geluiden worden kaltgestellt, critici eruitgeknikkerd. Recht en Rechtvaardigheid? Die wil de rechtspraak naar haar hand zetten. Gouden Dageraad? Een bloederige schemering. Mijn punt: laat die rechtse malloten hun naam hebben. Voor fanatici die anderen zo graag beschuldigen van symboolpolitiek, lijken ze er zelf het gevoeligst voor te zijn. En laat er vervolgens beleid gevoerd worden dat losstaat (en los kan staan) van schuimbekkend rechts, omdat ze nu tevreden zijn met hun naam, liever dat, dan andersom: dat radicaal-rechts het beleid bepaalt, maar niet de naam. Ondertussen is er wel meer steun voor het Europese project. Zij willen graag bedot worden door de naamvoering? Laat hen.

#7 Karin van der Stoop

@6: Ok, zit wel wat in. Maar wát zijn dan die waarden die beschermd moeten gaan worden, want dat vind ik even nergens terug.

Als het over mensenrechten gaat, laat me niet lachen, de EU treedt die al tijden zelf met voeten door het migratie- en asielbeleid. Ik geloof niet dat ik de voorbeelden nog eens hoef uit te kauwen.

De hypocrisie is ook op andere gebieden niet van de lucht. Vorige week nog het halve land op de achterste benen over door SA gefinancierde Koranscholen, vandaag zijn ze weer onze bondgenoot omdat de olieproductie in gevaar is.

En de waarden die in bepaalde landen in Oost-Europa worden gepropageerd zijn ook niet direct de onze “kuch”. Waarom zijn die de EU dan nog niet uit geflikkerd?

Dit gaat echt verder dan symbolische naamgeving, dit is een staaltje hypocrisie van heb ik jou daar. Hoewel, nou ja, misschien is dat dan wel de verbindende factor. Maar daar hebben we geen commissaris voor nodig, dat gaat iedereen ook zo wel prima af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*