Brekend: EU sluit deal met Griekenland

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Brekend: EU sluit deal met Griekenland

Open artikel

Reacties (20)

#1 lurker

Op naar de volgende crisis dan maar. Waarin onze leiders tot hun verbazing ontdekken dat snoeihard bezuinigen alweer niet heeft geleid tot economische groei.

#2 Bismarck

Dat ziet er slecht uit, gezien de berichtgeving over het laatste Europese “aanbod” dat toch de blauwdruk voor de overeenkomst moet zijn.

#3 Prediker

Ik ben benieuwd hoe Tsipras dat binnen zijn eigen partij gaat verkopen. De huidige EU-voorwaarden zijn naar verluid nog straffer dan de voorgaande.

En er is een kamp binnen Syriza dat al veel langer de voorkeur geeft aan uittreding uit de muntunie.

#4 Nonkel

Zouden ze dan weer tijd gewonnen hebben om de crisis te laten voortmodderen en zodoende kunnen pleiten voor meer overdracht naar Brussel?

#5 Cerridwen

@3: In ruil voor de straffere voorwaarden krijgt Griekenland ook veel meer geld over een langere periode. Er is zelfs sprake van enige schuldverlichting.

Het blijft een zwaar pakket maatregelen voor Griekenland.

#6 Lord Flash

@1

Maar dan hebben ze er zelf toezicht op gehouden. Dus kunnen ze het niet meer op de Grieken gooien die niet hard genoeg hervormen…

#7 Lord Flash

Overigens van de Volkskrant, over het breken van de verkiezingsbelofte “geen cent meer naar Griekenland” van Mark Rutte: “Bovendien had ‘niemand kunnen vermoeden en ik heb dat niet kunnen voorzien, dat de Griekse politieke omstandigheden zo dramatisch zouden wijzigen’, zei Rutte”

Kortom, ja, als die linksradicalen niet aan de macht waren gekomen was er niks aan de hand geweest….

#8 Vipsania Agrippina maior

Ach, wat maakt het uit wat Rutte zegt? Wat maken verkiezingsbeloften uit? En misschien dat het nog eens terugkomt in een voorgekookt verkiezingsdebat en dan heeft hij er zo lang over na kunnen denken dat degene die hem erop aanvalt (Wilders neem ik aan) met een paar nietszeggende zinnen het bos in wordt gestuurd. Gaat echt 0,0 politieke consequenties hebben.

#9 Cerridwen

Dit is wat Tsipras de komende twee weken door het parlement moet krijgen (bron: NRC live blog):

Tegen woensdag moet het volgende zijn gedaan:
– de vereenvoudiging van het btw-systeem en het verbreden van de belastinggrondslag om de belastinginkomsten te vergroten.
– pensioenen versoberen om het pensioensysteem toekomstbestendig te maken.
– het garanderen van de volledige onafhankelijkheid van het Griekse bureau voor statistiek ELSTAT.
– het introduceren van semi-automatische uitgavebeperkingen wanneer gestelde doelen voor het bereiken van begrotingsoverschotten niet gehaald dreigen te worden.

Tegen volgende week woensdag moet het volgende zijn bereikt:
– aanpassing van het burgerlijk wetboek om het wetsproces te bespoedigen en kosten te besparen.
– meewerken aan de richtlijn Bankherstel en -resolutie (BBRD). Deze richtlijn schrijft volgens de Nederlandse Vereniging van Banken onder meer voor dat banken herstel- en afwikkelplannen moeten opstellen waardoor zij in een crisis op zodanige wijze kunnen worden ontmanteld, dat dit geen effect heeft op de financiële stabiliteit en de overheid niet (weer) hoeft bij te springen.

Een mix van bezuinigingen en hervormingen (waarvan ik mij verbaas dat die nog niet eerder genomen zijn).

#10 Vipsania Agrippina maior

@9:

Een mix van bezuinigingen en hervormingen (waarvan ik mij verbaas dat die nog niet eerder genomen zijn).

Eerlijk gezegd heb ik dat bij een aantal hervormingen ook gedacht, niet alleen “waarom is dat niet de afgelopen 5 jaar gedaan?” maar vooral “waarom is Griekenland ooit in de euro toegelaten zonder deze hervormingen?”

Hij zal overigens een flinke list moeten verzinnen om dit door het parlement te krijgen.

#11 Bismarck

@9 en @10: Veel van de bezuinigingen zijn de afgelopen jaren ook al uitgevoerd. Zo is er al (meermaals) flink op de hoogte van de pensioenen gekort, is vervroegde pensionering afgeschaft (en als ik me niet vergis is de pensioenleeftijd ook al naar 67 verhoogd, of anders was deze stap al voor afgelopen weekend in voorbereiding). De btw is ook al veranderd (tarieven zijn omhoog getrokken en veel vrijstellingen zijn met en met opgeheven).

Daarnaast zitten er natuurlijk een paar gevaarlijke dingen tussen, die we in Nederland ook nooit zouden invoeren (zoals het introduceren van semi-automatische uitgavebeperkingen, dat gaat leiden tot Amerikaanse toestanden van ambtenaren die naar huis gestuurd gaan worden, want het budget is overschreden, of een onafhankelijk bureau voor statistiek, dat ineens niet meer met rapporten komt met conclusies zoals de regering ze graag ziet).

#12 Cerridwen

@11: Mijn verbazing geldt niet alle maatregelen, maar met name een aantal hervormingen zoals een onafhankelijk statistisch bureau (zoals we dat in Nederland hebben stel ik me voor – jij meent te weten dat de beoogde Griekse situatie verder gaat?) en het doorvoeren van de bankenrichtlijn.

Over de pensioenen, het lijkt mij duidelijk dat de verhoging naar 67 nog niet is doorgevoerd, en ook waren er nog regelingen voor vervroegde pensionering over die geschrapt kunnen worden. Dit was natuurlijk onderwerp van de eerdere onderhandelingen, waarbij het enige discussiepunt nog was of de verhoging nar 67 nu in 2025 bereikt zou worden, of al in 2022. Nu wordt het dus 2022.

Over die aanpassing van het burgerlijk wetboek, weet jij wat hiermee bedoeld wordt?

#13 okto

Wat Tsipras nu het best kan doen is de eisen doorvoeren, en ondertussen een eigen munt invoeren om toch nog pensioenen etc te kunnen betalen. Hetgeen trouwens niet mag van de EU – maar daar valt hopelijk wel op een of andere manier onder uit te komen.
En dat is dan toch nog een mooi opstapje naar een (hopelijk) gecontroleerde Grexit. Waarmee ze volgens mij echt beter af zijn.
Of dit goed gaat is natuurlijk de vraag. Maar dat is meer dan de zekerheid dat het bij braaf uitvoeren van alle EU-eisen op naar de volgende (verdieping van de) crisis is.

#14 Bismarck

@12: “zoals een onafhankelijk statistisch bureau (zoals we dat in Nederland hebben stel ik me voor”
Ik stel me voor dat we dat in Nederland niet hebben.

“Over de pensioenen, het lijkt mij duidelijk dat de verhoging naar 67 nog niet is doorgevoerd”
Raar is dat, ik lees heel andere dingen.

“Over die aanpassing van het burgerlijk wetboek, weet jij wat hiermee bedoeld wordt?”
Dat weet ik niet, misschien kun je er iets over vinden in het interview met Varoufakis (die wel een aardig inkijkje geeft in de keuken van de afgelopen maanden). Verder mis ik op je lijstje nog de 50 miljard aan privatiseringen die Griekenland moet doen, waarvan de opbrengst in een fonds komt dat beheerd wordt door Schäuble.

#15 Cerridwen

@13: Tsipras heeft in de afgrond van een Grexit gekeken, en geconcludeerd dat Griekenland binnen de euro toch beter af is.

Eisen doorvoeren en ook nog een eigen munt invoeren is wel het domste wat je kan doen. Dat doorvoeren van de eisen betekent juist dat een eigen munt invoeren om de pensioenen te betalen niet meer nodig is, want de pensioenen kosten minder geld, en er komt geld vanuit de EU zodat Griekenland aan al haar verplichtingen kan voldoen.

#16 Cerridwen

@14:

Ik stel me voor dat we dat in Nederland niet hebben.

Het CBS is behoorlijk onafhankelijk en staat ver van de politiek af. Veel verder dan in veel andere landen, waar bijvoorbeeld ministeries verantwoordelijk zijn voor de cijfers. Er is altijd en zekere afhankelijkheid, want iemand betaalt het budget, maar het CBS is bijvoorbeeld in staat om nieuwe definities van de economie in te voeren, die de regering honderden miljoenen extra contributie aan Brussel kosten.

Raar is dat, ik lees heel andere dingen.

Dat is raar, inderdaad. Waarschijnlijk heeft jouw bron dat fout, aangezien het wel heel bizar zou zijn, voor beide partijen, om te onderhandelen en een Grexit te riskeren over iets wat al wet is. Logische verklaring zou zijn dat dit een van de plannen is die wel afgesproken, maar niet ingevoerd zijn door vorige Griekse regeringen.

Verder mis ik op je lijstje nog de 50 miljard aan privatiseringen die Griekenland moet doen, waarvan de opbrengst in een fonds komt dat beheerd wordt door Schäuble.

Dat is niet waar, Schauble wilde een fonds dat lijkt op een soortgelijk Duits fonds waar hij beheerder van is uit hoofde van zijn functie als minister van financiën van Duitsland.

Het fonds zoals het er gaat komen wordt beheerd door de Grieken zelf, en de opbrengst gaat niet alleen naar de schuld, maar mag ook geïnvesteerd worden in de Griekse economie. Een klassiek compromis dus.

Dit ‘feitje’ zal de komende jaren eindeloos terug komen in stukken van tegenstanders van de Europese instituties. Ik hoop het bij jou niet meer tegen te komen nu je weet dat het niet waar is.

#17 Hans Verbeek

De veranderingen (hervormingen als je dat liever leest) zijn onomkeerbaar. Het wordt er voor de Grieken niet beter op. En ook voor de rest van Europa tikt de klok.
Het laaghangende fruit is op. De makkelijk winbare Noordzee-olie ook.
Shit, ik had nog zo gehoopt dat de Grenzen aan de Groei pas na 2040 bereikt zouden worden.

#18 Hans Verbeek

@14:

“zoals een onafhankelijk statistisch bureau (zoals we dat in Nederland hebben stel ik me voor”
Ik stel me voor dat we dat in Nederland niet hebben.

Je verwart misschien het onafhankelijke CBS met het opportunistische regeringsgetrouwe CPB.

#19 frankw

Goed, na een weekend vernedering en de ware aard van het Europese Project te hebben aanschouwd (ik ben om als het gaat om Europa), hebben we nu weer een deal waarbij we 80% jeugdwerkeloosheid krijgen in Griekenland, 50% gewone werkeloosheid. Oh ja, had iemand al gezegd dat de helft van de Griekse pensioenen al in rook waren opgegaan in de vorige haircut de de zogenaamde investeerders zo hard raakten? En over een jaar blijkt dat de economie nog verder is ingezakt, er nog meer zelfmoorden zijn, kortom de economie mors en mors dood is. En dan? Gaan we weer lekker maanden zitten kaarten over “vertrouwen”?
/DitEuropakandoordeplee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*