1. 2

  “Nu kan Brazilië de kostbare grond eigenlijk maar op één manier te gelde maken”

  Waarom moet het gebied te gelde gemaakt worden? Navenant heeft het als onontgonnen gebied ook geen kosten. Er hoeft geen infrastructuur onderhouden te worden en zolang de houthakkers weg blijven hebben de bewoners ook geen behoefte aan politie of leger (of vraag naar sociale voorzieningen van Brazilië).

  Het is niet dat Brazilië de kostprijs voor die “kostbare” grond betaald heeft (om niet te zeggen dat ze het zich nagenoeg voor niets hebben toegeëigend).

 2. 3

  @Bismarck: Zo gek is dat toch niet? Ieder land exploiteert zijn grondgebied om economische groei na te streven, dat doen wij ook. Als wij de toekomst van het regenwoud veilig kunnen stellen met emissiegelden, lijkt mij dat een goede investering. Doe dat ook maar met de wouden op Borneo.

 3. 7

  Afgelopen woensdag heb ik een lezing bijgewoond van Marc van Roosmalen. Afgezien van een aardig verhaal die hij had over de biodiversiteit in het amazone gebied ging hij aardig tekeer (en een beetje kort door de bocht) tegen de corrupte Braziliaanse overheid en de organisaties die daarmee samenwerken en daardoor ook corrupt zijn. Hij gaf daarbij aan dat Brazilië geen “buitenlanders” tolereert op zijn grondgebied en dat daardoor milieuorganisaties zoals het WNF met locale partners moeten samenwerken waardoor er geen controle meer is en je bijvoorbeeld heel makkelijk illegaal FSC hout kan kopen.
  Zijn oplossing is dan ook eigenlijk ook wat de Braziliaanse overheid voorstelt, MAAR dan met een internationaal fonds die het geld uitgeeft en internationale controle, want zolang dat niet gebeurd gaat zou het geld direct door corruptie verdwijnen.

 4. 8

  Ha, dan waren we elkaar bijna tegen het lijf gelopen (al weet ik niet hoe je eruit ziet), ik overwoog nog te gaan, uit eindelijk toch maar niet.

  Samenwerking met lokale organisaties hoeft niet te betekenen dat je corruptie in de hand werkt, als je maar goed de controle houdt en monitort waar het geld naartoe gaat. Dat fonds idee van Braziliaanse overheid zie ik als een corruptie gevoeliger scenario.

  Vanavond in de Balie: De Amazone: een woud van schuld en waarheid
  http://www.debalie.nl/artikel.jsp?articleid=316404&podiumid=overig

 5. 9

  @3: Ik vind het wel gek, temeer daar het betreffende gebied eigenlijk maar zeer discutabel Braziliaans (staatseigendom) is. Los daarvan heb ik sowieso problemen met landen die “hun” grondgebied exploiteren of exclusieve gebruiksrechten reserveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren